Zbirka priča Jua Nesbea adaptirana je u hit film – a ubrzo stižu ekranizacije njegovih preostalih romana
Zbirka priča Jua Nesbea adaptirana je u hit film – a ubrzo stižu ekranizacije njegovih preostalih romana

Zbirka priča Jua Nesbea adaptirana je u hit film – a ubrzo stižu ekranizacije njegovih preostalih romana

Otpočevši davne 1997. godine spisateljsku karijeru, Ju Nesbe (norsk. Jo Nesbø) je kriminalistički žanr podigao na najviši nivo. To se prvenstveno odnosi na besprekornu karakterizaciju glavnih junaka, a zatim i na inovativne zaplete – zbog kojih dvadeset i sedam godina čitaoci s nestrpljenjem iščekuju svaki novitet koji stiže iz pera slavnog književnika. Kao neizostavni deo njegovih romana i norveškog podzemlja javlja se detektiv Harry Hole, sklon alkoholu i autodestruktivnom ponašanju, često konfliktan i, u istoj meri nezamenjiv u svom poslovnom okruženju. Epsko druženje s ovim oštroumnim detektivom otpočelo je kroz roman Slepi miš (eng. The Bat) – nakon kojeg je usledio serijal knjiga. Ju Nesbe se oprobao i u kratkoj književnoj formi, te su čitaoci pozitivno reagovali na zbirku priča Stručnjak za ljubomoru (eng. The Jealousy Man). Nedavno je ova naslovna priča adaptirana u film Killer Heat. Uz to, uskoro će uslediti još tri ekranizacije Nesbeovih romana. U nastavku teksta saznajte koji su naslovi u pitanju.

Killer Heat

Zbirka priča Stručnjak za ljubomoru (The Jealousy Man) objavljena je 2021. godine i sadrži sedam priča. Kriminalistički film Killer Heat premijerno je prikazan 26. septembra na platformi Prime, a radnja je inspirisana naslovnom pričom iz Nesbeove zbirke. U središtu radnje nalazi se privatni detektiv Nick Bali, kojeg angažuje fatalna Penelope Vardakis kako bi u strogoj tajnosti istražio jedan smrtni slučaj. Naime, rođeni brat Prenelopinog muža Eliasa je stradao tokom penjanja uz stenu, a ona je sigurna da ta smrt nije tek puka slučajnost. Kakve porodične tajne će otkriti stručnjak za ljubomoru – saznajte u filmu Killer Heat. Glavne uloge tumače Joseph Gordon-Levitt, Richard Madden i Shailene Woodley.

The Devil’s Star

Nesbeov roman, Sneško (eng. Snowman), koji pripada popularnom detektivskom serijalu adaptiran je 2017. godine u engleskoj produkciji. Međutim, publika nije pozitivno reagovala na film, te je Fassbenderov Harry Hole ubrzo pao u zaborav. Početkom godine pojavila se informacija da će roman Solomonovo slovo (eng. The Devil’s Star) takođe biti ekranizovan, a Ju Nesbe sarađuje sa kreatorima ovog projekta. Serija nosi radni naziv Harry Hole, snima se za platformu Netflix, dok glavne uloge tumače Tobias Santelmann i Joel Kinnaman. Hole će istraživati ubistva koja povezuju žrtve na čijim telima se nalaze pentagrami. Iako se činilo da je slučaj sam po sebi kompleksan, postaće znatno složeniji kad Harry sazna da će mu glavni pomoćnik biti Tom Waaler, detektiv sa kojim nije u najboljim odnosima. Toma Waalera tumači upravo Joel Kinnaman, te imamo još jedan razlog da s nestrpljenjem iščekujemo premijeru. Dok ona ne usledi, možete pročitati knjigu.

Blood on Snow

Ju Nesbe se oprobao u raznolikim žanrovima. Samim tim, napisao je dva takozvana petparačka romana. Prvi nosi naziv The Hanging Sun, i ekranizovan je u istoimeni film 2022. godine. Nedavno je najavljena ekranizacija drugog petparačkog romana. U pitanju je Krv na snegu (Blood on Snow). Film će režirati Cary Joji Fukunaga, dok su glavne uloge dobili Tom Hardy i Aaron Taylor-Johnson. U središtu radnje nalazi se Olav Johansen, čovek koji radi kao plaćeni ubica. Nakon što zaljubi, on odlučuje da napusti posao. Međutim,  gazda ga ucenjuje da izvrši još jedan zadatak, a to je ubistvo njegove neverne supruge. Ubrzo se ispostavlja da je to ista ona žena u koju je Ulav zaljubljen. Kako se izvući iz kompleksne situacije bez posledica? Odgovor možete naći u knjizi dok ne stigne istoimeni film.

The Night House

Naposletku, pojavila se vest da će i roman s elementima horora Kuća noći (The Night House) biti adaptiran u istoimeni film. Nakon što mu roditelji stradaju u požaru, četrnaestogodišnji dečak odlazi da živi kod rođaka u oronulom i usamljeničkom gradu. Međutim, ubrzo nestaje jedan dečak, a krivicu svi usmeravaju ka novom stanovniku. Richard zatim upoznaje tajanstvenu devojku, Karen, koja će mu pomoći da istraži slučaj nestanka.

Učitati još
Zatvori