Letnji bioskop Jugoslovenske kinoteke je otvoren – a mi donosimo repertoar filmova do kraja avgusta
Letnji bioskop Jugoslovenske kinoteke je otvoren – a mi donosimo repertoar filmova do kraja avgusta

Letnji bioskop Jugoslovenske kinoteke je otvoren – a mi donosimo repertoar filmova do kraja avgusta

Jugoslovenska kinoteka, čuvena kulturna institucija, jedna je od (naših) omiljenih lokacija u Beogradu. Kada je o bioskopima reč, ali i kad je o lokaciji brojnih filmskih festivala reč. Bez obzira na to da li je zima ili leto, u Kinoteci je repertoar uvek zanimljiv i kreiran sa mnogo pažnje. Kako smo nedavno pisali, otvoreni su brojni letnji bioskopi širom Beograda.

Od Kolarac Art bioskopa u samom centru grada, preko bioskopa na otvorenom u Galeriji Beograd. Kafić Nula Pet ima svoj repertoar, kao i kultna Zvezda. Sada se ovom spisku pridružuje i Jugoslovenska kinoteka, koja je 15. jula otvorila letnji bioskop. Na Krovnoj terasi Doma vojske Srbije otvoreno je treće izdanje A1 Kinoteka bioskopa. Krov je nova, dodatna destinacija, pored redovnog filmskog programa koji se održava u zgradi Uzun Mirkove 1. Saznajte koji sve filmovi nas očekuju do kraja avgusta.

Jugoslovenska kinoteka letnji bioskop

Jugoslovenska kinoteka / Letnji bioskop

Jul

Publiku pod vedrim nebom očekuje čak 48 filmova – i to sve do 31. avgusta. Na repertoaru A1 Kinoteka letnjeg bioskopa nalaze se digitalno restaurisani domaći filmovi, savremena ostvarenja svetske produkcije, kao i 5 stranih filmskih klasika koji će najvernijoj filmskoj publici biti predstavljeni na velikom platnu svakog četvrtka.

Prvo veče A1 Kinoteka letnjeg bioskopa, 15. jula na repertoaru je bio film Varljivo leto ’68 reditelja Gorana Paskaljevića. Kultni film iz 1984. bio je prikazan, kao što će biti i svi naredni ovog leta, od 21 časova. Na repertoaru do kraja jula će se, što se domaćih filmova tiče, naći i čuveni film Nacionalna klasa, sa projekcijom 31. jula. U julu smo na otvorenom gledali i filmove Roman HolidayAmerican Graffiti (25.7),  a do kraja meseca nas očekuju i Alcarràs (27.7), te L’ultima notte di Amore (30.7).

Avgust

Prve večeri avgusta na otvorenom gledamo film Chariots of Fire (Vatrene kočije) iz 1981. godine. Ovo filmsko ostvarenje zasniva se na istinitoj priči o dvojici atletičara na Olimpijskim igrama 1924. godine. Film je osvojio četiri Oskara, uključujući i onaj za najbolji film i tako postao ikona britanskog filma.

Leto će dodatno zagrejati i ostvarenja Triangle of Sadness (3.8) iz Švedske, Roter Himmel (4.8) iz Nemačke i The Seven Year Itch (8.8) iz Amerike. Romantična komedija iz 1955. godine, sa Merilin Monro i Tomom Juelom poznata je po sceni u kojoj vazduh sa metroa podiže Merilininu haljini, stvarajući jednu od najpoznatijih slika 20. veka. Takođe, na Krovnoj terasi Doma vojske Srbije biće prikazani i filmovi Leto je krivo za sve (5.8) i The Holdovers (10.8).

Od domaćih filmova, na repertoaru u avgustu gledaćemo Ko to tamo peva (7.8) i Petrijin venac (16.8). Kultni film Balkanski špijun biće prikazan u petak, 9. avgusta. Ne propuštamo ni čuveno letnje ostvarenje, The Talented Mr. Ripley, koje pod vedrim nebom gledamo 15. avgusta. Triler sa Mattom Damonom, Gwyneth Paltrow i Judeom Lawom istražuje teme identiteta, obmane i moralne dileme kroz priču o Tomu Ripleyju, koji se pretvara da je prijatelj bogatog naslednika u Italiji.

Još neki od filmova koje gledamo su A Room With a View (22.8), Serenity (27.8) E.T. The Еxtra-Тerrestrial (29.8) i mnogi drugi. Britanski film A Room With a View (Soba sa pogledom) priča je o Lucy, mladoj ženi iz više srednje klase, dok se bori sa svojim osećajima i društvenim očekivanjima edvardijanskog doba. Film je bio nominovan za osam Oskara, od kojih je osvojio tri.

Sa druge strane, E.T. The Еxtra-Тerrestrial je čuveni naučno-fantastični film Spielberga iz 1982. godine. Isti prati priču o Elliotu, dečaku koji pomaže prijateljskom vanzemaljcu da se vrati kući. Letnji bioskop zatvara film Bonnard, Pierre et Marthe 31. avgusta.

Dodatne informacije

Ulaznice za sve projekcije A1 Kinoteka letnjeg bioskopa mogu se kupiti unapred u Jugoslovenskoj kinoteci, u Uzun Mirkovoj 1. Radno vreme biletarnice je svakog dana od 17 do 20 časova. Preporučujemo da se ulaznice kupe unapred. Ulaznice se mogu kupiti i na sam dan projekcije, na blagajni Doma Vojske Srbije, od 20 do 21 časova, ali samo u slučaju da je preostalo ulaznica za tu projekciju. Cena ulaznice je 300 dinara.

U okviru projekta A1 Kinoteka, karte za digitalno restaurisane filmove su besplatne i mogu se preuzeti sat vremena pre početka filma na ulazu Doma Vojske Srbije. U slučaju kiše, projekcija će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci. Na poznatoj adresi, ulici Uzun Mirkovoj 1, u sali Makavejev, sa početkom u 21.15 časova.

Foto: Jugoslovenska kinoteka / IMDb

Učitati još
Zatvori