Kanski filmski festival 2024: Trijumf filma koji je nakon projekcije dobio aplauz u trajanju od sedam minuta
Kanski filmski festival 2024: Trijumf filma koji je nakon projekcije dobio aplauz u trajanju od sedam minuta

Kanski filmski festival 2024: Trijumf filma koji je nakon projekcije dobio aplauz u trajanju od sedam minuta

Ovogodišnji Kanski filmski festival – i to 77. po redu – trajao je od 14. do 25. maja. Festival, koji je na jednom mestu okupio svetske zvezde, u glavnom takmičarskom programu imao je brojne filmove koje nestrpljivo iščekujemo da pogledamo ove godine. Takođe, tokom 11 dana njegovog trajanja imali smo priliku da gotovo svakodnevno uživamo u glamuroznim izdanjima zvanica koje su same po sebi odnele modne pobede, a među njima su se već u prvim danima izdvojile Naomi Campbell, Anya Taylor-Joy i Bella Hadid.

Ipak, sa obzirom na to da je Kanski filmski festival pre svega epicentar za sve ljubitelje filma – fokus je pre svega bio na kinematografiji. Zvanična selekcija je odavno poznata i svako je imao svoje favorite. Ipak, spisak dobitnika predvode film Anora i američki reditelj Sean Baker.

kanski filmski festival 2024
Sean Baker / profimedia

Palme d’Or i druge nagrade

Iako su pojedini bili iznenađeni, trijumf filma Anora svakako je bio očekivan. To je postalo jasno već nakon njegove projekcije kada je film dobio aplauz u trajanju od sedam i po minuta. Zlatnu palmu primio je reditelj Sean Baker, a nagradu mu je uručio Francis Ford Coppola čiji film Megalopolis nije osvojio niti jednu nagradu.

Žiri u Kanu je ove godine proširio kategoriju najbolje glumice i po prvi put je nagradio više od jedne. Nagrada je otišla u ruke glumicama iz filma Emilia Perez (Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña i Selena Gomez). Jedna od članica žirija, Lily Gladstone, nazvala je film harmonijom sestrinstva. Sa druge strane, za najboljeg glumca proglašen je Jesse Plemons i to zbog (tri) uloge u filmu Kinds of Kindness.

Grand Prix osvojio je film All We Imagine as Light koji je ujedno i prvi indijski film koji se našao u zvaničnoj selekciji nakon tri decenije. Sa druge strane, Jury Prize osvojio je već pomenuti film Emilia Perez, dok je za najboljeg reditelja proglašen Miguel Gomes. Takođe, u kategoriji Short film nagradu je osvojio hrvatski reditelj i scenarista Nebojša Slijepčević – i to za film Čovjek koji nije mogao šutjeti.

Počasne Zlatne palme ove godine dobili su glumica Meryl Streep, kreator serijala Star Wars George Lucas, kao i reditelj animiranih filmova Hayao Miyazaki. U nastavku donosimo spisak dobitnika glavnih nagrada koji se može pronaći i na zvaničnom sajtu Kanskog filmskog festivala.

Kanski filmski festival 2024: Spisak dobitnika

  • Palm d’Or – Anora, Sean Baker
  • Grand Prix – All We Imagine as Light, Payal Kapadia
  • Jury Prize – Emilia Perez, Jacques Audiard
  • Best Director – Miguel Gomes, Grand Tour
  • Best Actor – Jesse Plemons, Kinds of Kindness
  • Best Actress – glumačka postava filma Emilia Perez
  • Best Screenplay The Substance, Coralie Fargeat
  • Un Certain Regard – Black Dog, Guan Hu
  • Caméra d’Or – Halfdan Ullman Tondel, Armad
  • Short filmThe Man Who Could Not Remain Silent, Nebojša Slijepčević
  • Počasna Palm d’Or – Meryl Streep, Studio Ghibli, George Lucas

Kada će filmovi sa Kanskog filmskog festivala moći da se pogledaju kod nas?

Čak šest ostvarenja koje je stručni žiri, na čelu sa Gretom Gerwig, proglasio pobednicima naći će se u distribuciji MCF MegaCom Filma u narednih godinu dana. To su, pre svega, kriminalistička komedija Emilia Perez, film Kinds of Kindness koji je režirao Yorgos Lanthimos i film All We Imagine as Light koji je osvojio Grand Prix.

Takođe, u distribuciji MCF MegaCom Filma naći će se i istorijski naslov Grand Tour koji je kritika, uz pobednika festivala, najviše isticala. Pored toga, od nagrađenih filmova domaća publika uskoro će moći da pogleda The Substance i The Seed of the Sacred Fig – film koji je osvojio Fipresci nagradu.

Naposletku, u distribuciji MCF MegaCom Filma naći će se i film Megalopolis koji je podigao najveću prašinu na ovogodišnjem izdanju festivala. Takođe, na repertoarima će se uskoro naći i drugi filmovi koji su se takmičili za nagradu Zlatna palma. Između ostalog, to su Motel Destino, Marcello Mio Parthenope.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Instagram (@festivaldecannes)

Učitati još
Zatvori