Filmski maraton: Komedije koje traju (do) 90 minuta
Filmski maraton: Komedije koje traju (do) 90 minuta

Filmski maraton: Komedije koje
traju (do) 90 minuta

Filmovi čine život lepšim, to je poznata činjenica. Ipak, vreme u kom živimo, a koje podrazumeva sve brži tempo svakodnevice, često znači da za sedmu umetnost nemamo (dovoljno) vremena. Novi filmovi pojavljuju se naizgled svaki dan, a tu su i serije koje pratimo sa podjednakim entuzijazmom.

Zbog svega toga, pronaći film koji ne traje (kao po nekom modernom pravilu) preko dva, pa i tri sata, deluje kao misaona imenica. Dok i u takvim ostvarenjima umemo da uživamo, cenimo kada pronađemo film koji nam se dopada, a koji traje svega sat i po, odnosno 90 minuta. Upravo takva ostvarenja – sa fokusom na žanr komedije – izdvajamo za ovaj filmski maraton.

Zelig, 1983

Sa dve nominacije za Oskara, film Zelig reditelja Woodyja Allena jedan je od njegovih najoriginalnijih scenarija. Film u dokumentarnom stilu prati Leonarda Zeliga (kog tumači upravo Allen), čoveka koji ima sposobnost da se kameleonski pretvori u ljude koji ga okružuju.

Ta sposobnost transformacije donosi mu brojna poznanstva sa slavnim ljudima i gotovo nadrealne životne situacije. Ova komedija, koja traje ispod 90 minuta, predstavlja originalnu priču u žanru u kom Woody (svakako) tako udobno stvara.

Women on the Verge of a Nervous Breakdown, 1988

O filmu Women on the Verge of a Nervous Breakdown pisali smo kada smo se osvrnuli na filmove Pedra Almodóvara i njegov Madrid. Upravo ovo ostvarenje donelo mu je globalnu popularnost. Film je, takođe, bio nominovan za Oskara u kategoriji Najboljeg stranog filma.

Kada televizijska glumica Pepe (Carmen Maura) pokuša da shvati zašto ju je ljubavnik iznenada napustio, pokreće se niz dramatičnih i smešnih situacija. Kako u njenom, tako i u životima njenih prijateljica – i drugih ekcentričnih likova u filmu. Ova komedija je poznata po brzim kadrovima i još bržim dijalozima. Osvojila je čak pet prestižnih Goya nagrada i nalazi se na brojnim must-watch listama.

Bride Wars, 2009

Bride Wars je komedija iz dvehiljaditih koja savršeno oslikava to doba kinematografije. Romantična priča sa dozom rivalstva, akcije i drame pokazala se kao dobitna kombinacija za brojna tadašnja ostvarenja. To je slučaj i sa ovim filmom. Priča prati dve najbolje drugarice, Liv (Kate Hudson) i Emmu (Anne Hathaway), čije prijateljstvo biva postavljeno pred izazov kada saznaju da su im venčanja zakazana za isti dan.

Budući da su celo detinjstvo maštale o Velikom danu, Liv i Emma ne mogu da podnesu činjenicu da sav fokus tog dana neće biti na (samo) jednoj od njih. U pokušaju da se izbore za termin venčanja u njujorškom hotelu Plaza, Liv i Emma učiniće sve da pobede. Ova lagana komedija odličan je izbor za girls night in.

Frances Ha, 2012

Frances Ha je film koji je proslavio (nakon filma Barbie globalno priznatu) rediteljku Gretu Gerwig. U ostvarenju koje je napisala i režirala, Greta takođe tumači i glavnu ulogu Frances. Frances je žena u srednjim dvadesetim koja živi u Njujorku i sanja da postane uspešna plesačica.

Ipak, snovi nisu uvek ostvarivi. Kada se na to doda pritisak okoline da se uspeh dokaže nečim fizičkim i stvarnim, život dvadesetogodišnjaka je sve samo ne lak. Bez obzira na (surovu) realnost, ovaj film je pun inspiracije i nade. Prirodna i emotivna gluma Grete i sporednih aktera definitivno je vredna pažnje.

Lady Bird, 2017

Još jedna dramedija Grete Gerwig o odrastanju našla je svoje mesto u ovom filmskom maratonu. Film Lady Bird iz 2017, sa Saoirse Ronan i Timothéejem Chalametom u glavnim ulogama je iste godine bio nominovan za čak pet Oskara – i to sa pravom.

Ova jedinstvena priča prati Lady Bird McPherson (Saoirse), umetnički nastrojenu 17-godišnju devojku koja planira odlazak na koledž (i dalju budućnost) u malom kalifornijskom gradu. Njen komplikovan odnos sa majkom, kao i želja za avanturom i mogućnostima nosi pečat Grete Gerwig (posebno kao nastavak prethodno pomenutog filma). Tako je i pravi must-watch film za sve one koji osećaju da kroz život idu zbunjeniji od ostalih.

Am I OK?, 2022

Najnoviji na listi, film Am I OK?, nedavno se pojavio na streaming platformi MAX. Svakako, mi smo ga odmah pogledali. Reč je o (romantičnoj) dramediji – prave elemente komedije donela je protagonistkinja, Dakota Johnson, koja je ovim filmom dokazala da je nedovoljno zaposlena kada je o komedijama reč.

Lucy (Dakota) i Jane (Sonoya Mizuno) su ceo život prijateljice. Ipak, njihova povezanost biva testirana kada Jane objavi da se seli u London. Suočena da se sama nosi sa iznenadnim prilivom emocija, Lucy detektuje još poneka osećanja koja je dugo krila od drugih, a najviše od sebe. Pitanja identiteta, seksualnosti, te sveopšte pripadnosti postavlja film Am I OK, koji se u trajanju od nešto manje od 90 minuta savršeno uklapa (i) u ovu listu.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori