Filmski maraton: Luca Guadagnino
Filmski maraton: Luca Guadagnino

Filmski maraton: Luca Guadagnino

Italijanska kinematografija bogata je majstorima koji su nas poveli na nezaboravna putovanja kroz vreme i emocije. Luca Guadagnino, jedan od najistaknutijih savremenih režisera, deluje kao pravi naslednik ove slavne tradicije. Njegova sposobnost da kroz filmove stvori svetove koji su jednako lepi koliko i slojeviti, čini ga umetnikom koji zaslužuje poseban filmski maraton. Film Challengers njegovo je poslednje delo, a Queer je naredno, koje nestrpljivo iščekujemo. Ovo su prethodna, koja su ga proslavila.

Io sono l’amore (2009)

Io sono l’amore je prvi film koji je internacionalno proslavio Guadagnina, otvarajući vrata njegovom filmskom izrazu. U ovoj drami, pratimo priču o ljubavi i izdaji unutar bogate italijanske porodice. Tilda Swinton briljira u ulozi Emme Recchi, žene koja se suočava sa strastima koje prete da unište sve što je godinama gradila. Guadagnino u ovom filmu spaja predivnu vizuelnu estetiku sa složenim emotivnim previranjima, stvarajući delo koje pulsira od napetosti i elegancije. Milano, sa svojim grandioznim arhitektonskim čudima, postaje više od pozadine – on je tihi saučesnik u dramatičnom vrtlogu događaja.

A Bigger Splash (2015)

S Guadagninom se ništa ne dešava slučajno – A Bigger Splash je savršen primer. Ovaj film kombinuje elemente trilera i drame, stvarajući uzbudljivu priču o četvoro ljudi koji se nalaze na prekrasnom italijanskom ostrvu. Marianne (Tilda Swinton), rock zvezda u oporavku, uživa u privatnosti sa svojim partnerom Paulom (Matthias Schoenaerts) sve dok njihov mir ne naruši dolazak njenog bivšeg ljubavnika Harryja (Ralph Fiennes) i njegove ćerke Penelope (Dakota Johnson). Vruća italijanska klima nije jedina koja ovde raste – napetosti i skrivene emocije kulminiraju u zamršenoj mreži intriga i strasti. Guadagnino majstorski koristi prirodne lepote Pantellerije da prenese unutrašnja previranja svojih likova, što čini ovaj film neodoljivo privlačnim.

Call Me by Your Name (2017)

Call Me by Your Name je možda najpoznatiji Guadagninov film, priča koja je osvojila srca širom sveta. Adaptacija istoimenog romana Andréa Acimana, film se odvija tokom vrelog leta u severnoj Italiji i prati razvoj romantične veze između tinejdžera Elija (Timothée Chalamet) i Olivera (Armie Hammer), američkog studenta koji boravi u kući Elijevih roditelja. Guadagnino majstorski hvata suptilne trenutke mladenačke ljubavi, prvih dodira i nežnosti, istovremeno evocirajući atmosferu nostalgije i čežnje. Kroz pastoralne pejzaže Lombardije, režiser vodi publiku kroz priču o pronalaženju sebe i neizbežnosti rastanka. Nije slučajno da je ovaj film osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenario, kao i brojne druge nagrade.

Suspiria (2018)

Guadagninova Suspiria je reimaginacija kultnog horora Darija Argenta iz 1977. godine. U ovoj mračnoj, atmosferičnoj verziji, pratimo mladu američku balerinu Susie (Dakota Johnson) koja dolazi u prestižnu plesnu akademiju u Berlinu, samo da bi otkrila da škola krije mračne i zlokobne tajne. Ovo je film koji istražuje dubine ljudske psihe i snage ženskog kolektiva, sve obavijeno estetikom koja je istovremeno zanosna i zastrašujuća. Luca Guadagnino koristi balet i ples kao metaforu za transformaciju i otkriva mračnu lepotu u svakoj sceni, stvarajući film koji je zapanjujuće vizuelno iskustvo.

Bones and All (2022)

U svom pretposlednjem filmu, Bones and All, Luca Guadagnino istražuje temu ljubavi i preživljavanja kroz priču o dvoje mladih kanibala, Maren (Taylor Russell) i Leeju (Timothée Chalamet), koji se upuštaju u putovanje kroz američki Srednji zapad. Kroz ovu neobičnu ljubavnu priču, Guadagnino istražuje duboko ljudske teme o izolaciji, prihvatanju i potrazi za pripadanjem. Iako je kanibalizam središnja tema, film je pre svega delikatna i emotivna priča o ljudskoj ranjivosti i ljubavi koja prelazi sve granice.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori