Ni mi, a ni John Galliano, ne možemo da zaboravimo Artisanal kolekciju – a to dokazuje film „Nighthawk”
Ni mi, a ni John Galliano, ne možemo da zaboravimo Artisanal kolekciju – a to dokazuje film „Nighthawk”

Ni mi, a ni John Galliano, ne možemo da zaboravimo Artisanal kolekciju – a to dokazuje film „Nighthawk”

Merci for being classy / Kim K

Uz upozorenje da ostavimo telefone, kojima smo neizmerno opčinjeni, po strani počela je misteriozna projekcija filma koji potpisuju John Galliano i Maison Margiela. Naš glas upozorenja ovog puta bila je Kim Kardashian, što nas ni malo ne čudi kako je na ovogodišnjoj Met Gali ponela Gallianov komad čijoj je kolekciji posvećen sam film. Nakon što se Kim zahvalila za odstranjivanje mobilnih uređaja, projekcija filma Nighthawk je zvanično počela.

Artisanal kolekcija, mnogima poznatija kao ona prezentovana u Haute Couture sezoni definitivno bila je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, prošle sezone. S obzirom na to da je pomenuta kolekcija ostavila neizbrisiv trag na modnu industriju a kasnije i na kreativne umove širom sveta, John Galliano referisao se na sebe samog i odlučio da Maison Margiela film u njegovoj naraciji bude omaž upravo ovoj kolekciji. Artisanal promenio je način na koji nove generacije posmatraju modu, donoseći komponentu sinergije gotovo svih sfera umetnosti u jedno revijsko prezentovanje, i pokazao šta su revije značile back in the day. S druge strane, old school generacije konačno su videle modu protkanu kroz stav i svaku granu umetnosti nakon mnogih protraćenih sezona u industriji.

Pogledali smo film Nighthawk te u nastavku donosimo utiske.

Chapter no. 1 / Inspiracija


Sena, ponoć, mračni Pariz kog je zadesila kiša. Gallianove Žene noći zaputile su se na ulice kako bi se sastale sa svojim ljubavnicima. Sama uvertira filma bila je upravo to, ključna inspiracija Gallinove kolekcije koja je raspametila mnoge. Nakon što nas je uveo u parisko modno podzemlje, Galliano referisao se na sve izvore inspiracije. Haljina Kim Kardashian sa Met Gale, takođe dobila je svojih pet minuta objašnjenja.

Galliano objasnio je da je Kim bila upravo jedna od njegovih Noćnih dama. Ona je nakon glamurozne večeri tokom jedne kišne noći nonšalantno izašla da potraži cardigan svog ljubavnika. Tako glamurozna pak casual, ona otišla je na najvažniju modnu manifestaciju godine.

Kolekcija u celosti bila je oda ženstvenosti i apsolutno svakom aspektu iste. Njena urbana strana bile su Žene noći, epohalna one koje su nosile kreacije koje su bile naslikane umetničkim radovima, inspiracija koja je došla od žene koja sedi sama sa svojim pićem u jazz baru, pa do lepote i značenja lutki koje sa nama odrastaju i slušaju sve naše nedaće. Galliano svojom Artisanal kolekcijom prezentovao je svaki tip žene.

Kako John predstavlja možda i jednog od najboljih krojača današnjice, film odveo nas je iza kulisa svakog fitting-a. Od korseta koji su predstavljali samu srž svake kombinacije, krojenja sa memorijskom penom i silikonom, Galliano master-ovao je rad sa gotovo svakom tkaninom. I od svake napravio umetničko delo.

MAISON MARGIELA HAUTE COUTURE SS24
MAISON MARGIELA HAUTE COUTURE SS24
MAISON MARGIELA HAUTE COUTURE SS24
MAISON MARGIELA HAUTE COUTURE SS24
MAISON MARGIELA HAUTE COUTURE SS24

Chapter no.2 / Uticaj


Drugo poglavlje filma pratilo je sam uticaj koji je kolekcija ostavila na svet. U drugom segmentu ovog ostvarenja, prezentovani su video klipovi kreativaca koju su rekreirali makeup look-ove sa revije.  Zatim, mnogi kreativci pozirali su ulicama Pariza, nalik hodu koji je bio prezentovan na reviji.

John Galliano prezentovao je svoje inspiracije, uzore i uticaj Artisanal kolekcije koja je ispisala modnu istoriju. Te film Nighthawk definitivno dodajemo na must-watch listu.

Foto: YouTube / Instagram / @maisonmargiela / Launchmetrics/spotlight

Učitati još
Zatvori