Počinje DOK #6, a ova ostvarenja ne bi trebalo da propustite
Počinje DOK #6, a ova ostvarenja ne bi trebalo da propustite

Počinje DOK #6, a ova ostvarenja ne
bi trebalo da propustite

Festival dugometražnog dokumentarnog filma DOK  otvara film Anselm reditelja Wima Wendersa. Ove godine od 1. do 4. februara u bioskopu mts Dvorane publika će imati priliku da uživa u 15 dokumentaraca. Filmovi su podeljeni u tri selekcije: glavni, takmičarski (Enter Dok) i specijalni program Izvan mraka. Izdvojili smo pet najnovijih ostvarenja dokumentarnog filma koje nikako ne bi trebalo da propustite i koja ćete premijerno moći da pogledate na ovom festivalu.

Anselm, Wim Wenders

Film čijom će projekcijom biti otvoren festival. Tokom dve godine Wenders je pratio i snimio film o svom prijatelju i o jednom od najinovativnijih i najvažnijih slikara i vajara našeg vremena, Anselmu Kieferu. Sniman u 3D tehnici i 6K rezoluciji, film Anselm pruža filmsko iskustvo stvaralaštva umetnika koji istražuje ljudsko postojanje i cikličnu prirodu istorije, inspirisan književnošću, poezijom, filozofijom, naukom, mitologijom i religijom. Tokom više od dve godine, Wenders je pratio Kieferov put od rodne Nemačke do njegovog trenutnog doma u Francuskoj. Povezujući faze njegovog života sa ključnim mestima njegove karijere koja traje više od pet decenija.

Ulaznice za premijeru ovog filma su rasporodate, kao i za drugu projekciju. Ipak, organizatori su nas obradovali informacijom da su dodali i treću, pa ćete tako ovo izuzetno ostvarenje imati priliku da pogledate u subotu, 3. februara u 19 časova u velikoj sali (sala 1) mts Dvorane.

Anselm

Mala tužna devojka, Mona Achache

Ostvarenje u kome glavnu ulogu igra nagrađivana glumica Marion Cotillard. Režiju filma Mala tužna devojka potpisuje Mone Achache. Projekcija je zakazana u subotu, 3. februara u 16 časova u sali 6 mts Dvorane. Nakon majčine smrti, rediteljka Mona Achache otkriva hiljade fotografija, pisama i snimaka, ali ove zakopane tajne čine njen nestanak još većom enigmom. Kroz snagu filmskog stvaralaštva i lepotu inkarnacije, ona oživljava svoju majku kako bi proputovala kroz njen život i saznala ko je ona zaista bila. Kroz intiman i dirljiv portret Marion Cotillard igra umetnicu viđenu očima njene ćerke.

Mala tužna devojka
Mala tužna devojka

Samjuel i svetlost, Vinícius Girnys

Dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na Sao Paolo međunarodnom filmskom festival i nominovan za Oskara 2024. u selekciji za najbolji dokumentarni film Samjuel i svetlost autora Viníciusa Girnysa je vizuelno impresivan film čija radnja prati život šestogodišnjeg Samjuela i njegove porodice koji žive u malom ribarskom selu Ponta Negra koje se nalazi na obali Paratija u Brazilu. Dolazak električne energije i turizma u selo dekonstruiše idealizovani raj i stvara portret savremenog Brazila. Film će biti prikazan u četvrtak, 1. februara u 21.30 časova u sali 6 mts Dvorane.

Samjuel i svetlost

Priručnik o istoriji bioskopa, Stefano D’Antuono i Bruno Ugioli

Priručnik o istoriji bioskopa Stefana D’Antuona i Bruna Ugiolija je film o istoriji, današnjem razvoju i budućnosti bioskopa u gradu Torinu u Italiji. Od prvih snimaka braće Lumière, pa sve do zatvaranja bioskopa zbog pandemije. Prolazeći kroz sve ključne korake u dugogodišnjoj avanturi od 120 godina, ovaj film svedoči o evoluciji bioskopa i istražuje njegovu društvenu i kulturnu vrednost. Ovo ostvarenje publika će moći da pogleda u okviru posebnog programa festivala pod nazivom Izvan mraka. Film je zakazan u nedelju, 4. februara u 20.30 časova u sali 3 mts Dvorane.

Priručnik o istoriji bioskopa

Friuli mladog Pazolinija, Roberta Cortella

Italijanski film Friuli mladog Pazolinija biće prikazan u petak, 2. februara u 19 časova u sali 3 mts Dvorane. Autorka filma Roberta Cortella biće gošća festivala. U najtežem periodu Drugog svetskog rata, izuzetan student iz Bolonje pronalazi utočište u malom selu Furlanije. Ovde otkriva čist poetski jezik urlanski; otvara školu za decu farmera i bori se za širenje kulture i nade u Furlaniji koju muče beda i bombardovanje. Njegovo ime je Pjer Paolo Pazolini.

Fruili mladog Pazolinija
Fruili mladog Pazolinija

Gosti festivala

Festival će tokom trajanja ugostiti nekoliko autora i autorki: Robertu Cortellu, autorku filma Friuli mladog Pazolinija, Annu Sandrini, autorku filma Avenal, Merve Kuş Mataracı, autorku filma Ema, Lukasa Zünda, autora filma Treća i četvrta generacija, Damyana Nikolova, autora filma Poli.

O nagradi odlučuje publika

Specifičnost DOK-a je da nagradu dodeljuje upravo (i jedino) publika. Na dokfest.rs, oficijelnom sajtu festivala možete da pogledate i ostale filmove koji su ušli u selekciju ovogodišnjeg, šestog izdanja.

Učitati još
Zatvori