Milanu Mariću dodeljena nagrada Grada Beograda
Milanu Mariću dodeljena nagrada Grada Beograda

Milanu Mariću dodeljena
nagrada Grada Beograda

Glumcu Milanu Mariću dodeljana je nagrada Grada Beograda Despot Stefan Lazarević za pozorišno stvaralaštvo, uoči manifestacije Dani Beograda. Na svečanoj sednici Skupštine grada proglašeni su laureati za 2022. godinu, a priznanje u oblasti muzike i muzičko-scenskog stvaralaštva pripalo Ireni Dragović.

Mladi beogradski glumac Milan Marić nagradom za pozorišno stvaralaštvo odlikovan je zahvaljujući maestralnoj izvedbi Edipa u istoimenoj predstavi. Delo Sofoklea na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta postavio je reditelj Vito Taufer.

Kompozitorka Irena Dragović odlikovana je za svoj rad na muzičko-scenskom delu Deca, za koje potpisuje režiju i muziku. Operska adaptacija romana Milene Marković postavljena je na scenu Narodnog pozorišta prošle godine, nakon čega je dobila brojne pohvale kako kritike, tako i publike. Irena je ovim delom uspela da predoči poeziju NIN-ove dobitnice u spoj muzike, pokreta i glasa, kreirajući tako jedinstveno pozorišno delo.

Nagrade grada Beograda dodeljuju se povodom manifestacije Dani Beograda, koja se održava od 16. do 19. aprila. Prvo izdanje održano je 2002. godine, a ovo je 20. put da se dodeljuju nagrade Despot Stefan Lazarević. Osim pomenutih laureata, dodeljano je ukupno 20 priznanja za poseban doprinos gradu u različitim oblastima društvenog života, od umetnosti i književnosti, do medicine, poljoprivrede, te sporta i nauke, između ostalih.

Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Učitati još
Zatvori