Počeo je 58. BITEF: Dolazak proslavljenog reditelja i predstave koje se ne propuštaju – evo šta nam sve predstoji u danima festivala
Počeo je 58. BITEF: Dolazak proslavljenog reditelja i predstave koje se ne propuštaju – evo šta nam sve predstoji u danima festivala

Počeo je 58. BITEF: Dolazak proslavljenog reditelja i predstave koje se ne propuštaju – evo šta nam sve predstoji u danima festivala

58. izdanje Bitef festivala održava se od 25. septembra do 4. oktobra. O ovogodišnjem izdanju festivala i pojedinostima razgovarali smo sa Nikitom Milivojevićem, umetničkim direktorom Bitefa. Festival otvara predstava Mekšanje u koreografiji grčkog umetnika Christosa Papadopoulosa, a Milo Rau, jedno od najvećih imena savremenog pozorišta, gost je Beograda i proglasiće festival otvorenim. Ovo je njegov prvi dolazak na festival, iako je bitefovska publika upoznata sa njegovim radom, kroz predstave koje su gostovale na prethodnim izdanjima festivala. U nastavku, donosimo detalje onoga što nas očekuje u danima trajanja festivala.

Deset produkcija iz celog sveta

Beogradskoj publici u glavnom programu predstaviće se čak deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Glavni program i predstave koje ne propuštamo

Glavni program donosi sjajna rediteljska imena, a mi smo izdvojili one predstave iz glavnog programa koje ne želimo da propustimo. Odabrane predstave odlikuje žanrovska i izvođačka raznolikost, kroz koje se tretiraju savremene društvene teme.

Milo Rau na Bitefu

Milo Rau je proslavljeni reditelj, pisac i rezidencijalni umetnik u NTGentu. Od prošle godine je i umetnički direktor Bečkog festivala (Wiener Festwochen). Studirao je sociologiju, germanistiku i romanistiku u Parizu, Berlinu i Cirihu. Kritičari ga nazivaju najuticajnijim (Cajt), najnagrađivanijim (Suar), najinteresantnijim (Standard), najkontroverznijim (Republika), najskandaloznijim (Njujork tajms) ili najambicioznijim (Gardijan) umetnikom našeg vremena.

Do sada je potpisao više od 50 predstava, filmova, knjiga i akcija, a njegove pozorišne produkcije prikazivane su na svim značajnim međunarodnim festivalima, uključujući i Bitef – njegova predstava Orest u Mosulu otvorila je 53. Bitef, dok je na 50. Bitefu gostovao sa delom Saosećanje. Istorija mitraljeza. Ove godine u glavnom programu gledaćemo njegovu hvaljenu predstavu Antigona u Amazonu. Ovo će ujedno biti i njegov prvi dolazak na Bitef, izjavio je umetnički direktor i koselektor festivala Nikita Milivojević.

Milo Rau
Milo Rau

Antigona u Amazonu

Dramaturškinja i koselektorka Tijana Grumić dodala je da Rau savremenu Antigonu smešta u amazonski kontekst iz posebnog razloga.

Za potrebe rada na ovoj predstavi Rau sa timom odlazi u Brazil, gde šume i prirodu proždiru kapitalizam i vatra i gde 1% stanovništva poseduje 45% zemlje, i realizuje predstavu sa MST (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra), najvećim (zemljo)radničkim pokretom bez vlasništva nad zemljom, navela je ona.

58. Bitef
Antigona u Amazonu

Prateći program Bitefa

Među našim ovogodišnjim favoritima iz glavnog programa je i pomenuta predstava Mila Raua. Prateći program Bitefa počeo je 19. septembra kada se u Luci Beograd otvario 12. festival savremenog cirkusa Cirkobalkana.

Jubilarno izdanje Bitef Polifonije

Ove godine jubilarno 25. izdanje obeležiće Bitef Polifonija. Festivalski  život započeće i novi program Teorijska fešta – teorijska platforma koju uređuje prof. dr Ana Vujanović. Susreti sa autorima još jednom će okupiti Bitefovu vernu publiku i autorke i autore predstava, podstičući razmenu ideja i utisaka u znatno neformalnijem okruženju.

Konstrukt
Bez granice
Ratnikov predah

Ulaznice za ovogodišnji festival

Ulaznice za festival mogu da se kupe onlajn, na festivalskom sajtu, sa popustom od 10%. Po redovnim cenama ulaznice mogu da se kupe i na blagajni Bitefa, koja je i ove godine otvorena u festivalskom press centru, na prvom spratu mts Dvorane (Trg Nikole Pašića).

Foto: Bitef promo/ Milo Rau – Bea Borgers / Antigona u Amazonu Kurt Van Der Elst / Bez granice Enid Hernendez / Konstrukt Gintare Daknyte / Ratnikov predah Pierre Planchenault/ Instagram @bitef_festival

Učitati još
Zatvori