Na repertoaru: Najgledaniji filmovi u 2023. koje možete pogledati u bioskopu do 10. januara
Na repertoaru: Najgledaniji filmovi u 2023. koje možete pogledati u bioskopu do 10. januara

Na repertoaru: Najgledaniji filmovi u 2023. koje možete pogledati u bioskopu do 10. januara

Ovu godinu započeli smo filmovima koje smo nestrpljivo iščekivali. Nastavila se sa brojnim premijerama kako svetskim tako i domaćim i regionalnim i iznedrila je mnoga sjajna ostvarenjima koje se sada utrkuju za nagradu Oskar. Nakon što recap-a sa predlozima domaćih filmova koji su obeležili proteklu godinu, rekapitulirali smo i strane naslove.Ukoliko vam je neki od njih promakao na nekom od festivala ili u bioskopi, druga šansa je tu. Prve dane 2024. započninjemo bioskopskim projekcijama najgledanijih filmovima protekle godine. Podsetite se svojih favorita, nadoknadite propušteno i poslednji put, na velikom platnu, u Dvorani Kulturnog Centra, pogledajte omiljene filmove 2023. godine. Cena ulaznice je simbolična i iznosi 300 dinara, a u nastavku donosimo repertoar i must favorite.

S V E T I P A U K.

Serija nerešenih ubistava prostitutki uzdrmala je sveti grad Madžad na severoistoku Irana. Serijski ubica dobija nadimak Ubica-pauk. On veruje da deluje u ime boga, jer sklanja đubre sa ulica. Novinarka Rahimi dobija zadatak da istraži ovaj slučaj – i kao ženi u svetu kojim dominiraju muškarci stalno joj se postavljaju nove prepreke na put. Međutim, Rahimi ne želi tek tako da odustane od potrage za istinom. Dok vlasti skrštenih ruku gledaju kako ubica mami jednu po jednu žrtvu u svoju mrežu, ona se sve više približava ubici.

Kada: 3. i 4. januar / 20.00
Uloge: Zar Amir Ebrahimi, Mehdi Bajestani, Sara Fazilat, Araš Aštijani, Foruzan Džamšidnedžad, Sina Parvane
Režija: Ali Abasi

P L A V I  K A F T A N.

Marokanski kandidat za Oskara, snimljen u koprodukciji s francuskom kinematografijom i premijerno prikazan na prošlogodišnjem Kanu, stavlja ga na must read listu. Radnja filma vodi do Mine koja vodi tradicionalnu prodavnicu kaftana u jednoj od najstarijih medina u Maroku. Da bi išli ukorak sa zahtevima kupaca, ona i njen suprug Halim angažuju talentovanog šegrta Jusefa koji pokazuje najveću posvećenost učenju veština veza i krojenja. Vremenom, Mina shvata koliko je njen muž dirnut prisustvom mladića što u njemu budi nikad veću čežnju i unutašnja previranja. Između njih Le bleu du caftan formira intimistički ljubavni trougao, ali se ne razvija onako kako biste očekivali i u krajnjoj je opreci s onim u filmu Passages.

 

Kada: 5. i 6. januar / 18.00
Uloge: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Mounia Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi
Režija: Maryam Touzani

 

Z V E R I.

Od ovogodišnjih 17 nominacija koje je film Zveri imao na dodeli Goya nagrada, osvojio je čak devet nagrada uključujući i onu za najbolji film i režiju. Na FEST-u je osvojio nagradu za najbolji scenario, a nedavno ga je preporučio i Goran Bogdan dok je gostovao u podkastu Sto minuta buke. Radnja filma donosi priču o francuskom paru Olga i Antoan koji su se preselili na selo u Galiciji na severozapadu Španije. Tamo žive mirnim životom, iako njihovi odnosi sa meštanima nisu toliko idilični koliko bi njih dvoje želeli da budu. Sukob sa komšijama, braćom Anta, dovodi do tenzija u selu do tačke s koje nema povratka.

Kada: 5. i 6. januar / 20.00
Uloge: Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera, Diego Anido, Marie Colomb, Luisa Merelas, José Manuel Fernández y Blanco, Xavier Estévez
Režija: Rodrigo Sorogoyen

K O R S E T.

film Korset (Corsage, 2022) premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu prošle godine, a na domaćem terenu smo imali prilike da ga pogledamo na roof top-u Rajićeva tržnog centra. Austrijska carica Elizabeta je idolizovana zbog svoje lepote i poznata po inspirativnim modnim trendovima. Ali 1877. godine Sisi slavi svoj 40. rođendan i mora da se bori da održi svoj imidž u javnosti tako što će sve čvršće vezati korset. Dok je Elizabetina uloga svedena protiv njenih želja na čisto performativnu, njena glad za znanjem i želja za životom čini je sve nemirnijom u Beču. Ona putuje u Englesku i Mađarsku, posećuje bivše ljubavnike i političke saveznike, tražeći uzbuđenje i svrhu svoje mladosti. Sa budućnošću strogo ceremonijalnih dužnosti koja je pred njom, Elizabeta se buni protiv hiperbolizovane slike o sebi i smišlja plan da zaštiti svoje nasleđe.

Kada: 7. i 8. januar / 18.00
Uloge: Vicky Krieps, Katharina Lorenz, Florian Teichtmeister, Jeanne Werner, Manuel Rubey…
Režija: Marie Kreutzer

M A D A M   D I   B A R I.

Film koji je vratio Johnnyja Deppa na bioskopsko platno i to velikom ulogom poznate istorijske ličnosti, francuskog kralja Louisa XV. Film rediteljke i glavne glumice Maïwenn koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu. Za kratko vreme film je stekao slavu u Francuskoj i napravio u kratkom roku veliki uspeh gde ga je za samo dve nedelje prikazivanja pogledalo više od pola miliona gledalaca. Prikazuje život Žane Beku koja je rođena 1743. kao vanbračna ćerka siromašne krojačice, da bi slavu stekla kao dvorska dama i kao kontesa Di Bari, poslednja ljubavnica Luja Petnaestog.

Kada: 7. i 8. januar / 20.00
Uloge: Maïwenn, Johnny Depp, Benjamin Lavernhe, Pierre Richard, Melvil Poupaud…
Režija: Maïwenn

N E S V R S T A N I.

Nescrstani su deo dokumentarnog diptiha koji se sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta. Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima. A koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj jugoslovenskog predsednika Tita. Film rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije.

9. i 10. januar / 18:00
Režija: Mila Turajlić

P R O Š L I   Ž I V O T I.

Svetska kritika smatra da je film Prošli životi jedan od najboljih filmova u 2023. godini i vidi ga kao sigurnog kandidata za nagradu Oskar. Nora i Hae Sung, dvoje veoma povezanih prijatelja iz detinjstva, razdvajaju se nakon što Norina porodica emigrira iz Južne Koreje. Dvadeset godina kasnije oni se ponovo sreću u Njujorku. Jedne presudne nedelje u trenutku dok se suočavaju sa pojmovima sudbine, ljubavi i izborima koje čine život.
Uloge: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Seung Ah Moon, Seung Min Yim, Ji Hye Yoon, Won Young Choi…
Režija: Celine Song

Foto: Instagram @kulturni_centar_beograda, Promo

Učitati još
Zatvori