Nemačke serije koje možda niste pogledali (a trebalo bi)
Nemačke serije koje možda niste pogledali (a trebalo bi)

Nemačke serije koje možda niste
pogledali (a trebalo bi)

Nakon što smo bolje upoznali televizijske programe Italije i Španije, vreme je da uvrstimo nemačke serije na našu watchlistu. Nakon uspeha koje su doživele Dark 1899, zahvaljujući globalnoj distribuciji za koju je bio zadužen Netflix, Nemačka je dospela na mapu mnogih gledalaca širom sveta.

Babylon Berlin (2017)

Serija Babylon Berlin bazirana je na romanima Volkera Kutschera, čija se radnja odvija u periodu od 1930. do 1931. godine. Politička i društvena situacija tih dana u Nemačkoj ujedno je bila posledica okončanog rata 1918, ali i pozornica za ono što će se desiti 1933. godine, kada Adolf Hitler dolazi na vlast. Između heroizma i hedonizma, nacizma i džeza, Babylon Berlin opisana je kao neo-noir drama. Serija je postala najskuplja nemačka TV produkcija, ali po mišljenjima mnogih – kako kritičara tako i publike – jedna je od najboljih. Prikazi likova, ali i celokupne društveno-političke atmosfere tog vremena, samo su neki od argumenata zbog kojih vredi odvojiti vremena za četiri sezone, koliko je do sada emitovano. Planirana je i peta, koja je trenutno u izradi (uprkos povlačenju mreže Sky Deutschland), pa imate dovoljno vremena da nadoknadite propušteno pre premijere novog sadržaja.

X Filme Creative Pool/ARD Degeto/WDR/Sky/Beta Film 2019/Frédéric Batier

How to Sell Drugs Online (Fast) (2019)

Tinejdžerska komedija How to Sell Drugs Online (Fast) kreirana je u ko-produkciji Netflixa i nemačke Bildundtonfabrik, a zasnovana je na istinitoj priči koja je svojevrmeno zadesila Nemačku. U želji da povrati ljubav svoje bivše devojke, 17-godišnji junak Moritz donosi odluku da se upusti u prodaju droge – logično. Zajedno sa grupom prijatelja, pokreću online biznis upravo sa ovim ciljem, što će, naravno, dovesti do brojnih dramatičnih – ali i komičnih – posledica. Sjajna glumačke postavka koju čine mladi talenti nemačke scene glavni je adut ove serije, ali i dinamičan i uzbudljiv scenario, pa vas upozoravamo na rizik od bindžovanja ovog vikenda.

Bildundtonfabrik

Türkisch für Anfänger (2006-2008)

Nemački sitkom Türkisch für Anfänger najpribližnije bismo opisali ukoliko bismo ga usporedili španskoj Moje drage komšije (šp. Aquí no hay quien viva) ili sličnoj komičnoj seriji uz koje smo odrastali. Turski za početnike, kako glasi originalni naslov, postala je jedna od omiljenih serija u Nemačkoj, svojevrsni comfort show kojem se mnogi vraćaju. Par koji čine dvoje ljudi iz različitih kultura – ona poreklom Nemica, on Turčin – pokušavaju da pronađu zajednički jezik (nekada čak doslovno) kako bi uzgajali troje dece koje imaju iz prethodnih veza. U tome nailaze na brojne prepreke, ali i komične, a nekad i setne trenutke, zbog čega ne čudi da joj se mnogi vraćaju uprkos činjenici da je prošlo već 15 godina od njenog završetka.

ARD / Hardy Spitz

Foto: ARD / btf

Učitati još
Zatvori