Oktobar u beogradskim pozorištima: Tri predstave koje gledamo
Oktobar u beogradskim pozorištima: Tri predstave koje gledamo

Oktobar u beogradskim pozorištima:
Tri predstave koje gledamo

Wake me up when September ends nismo ni morali da pevamo, budući da je ovaj mesec (ako se mi pitamo) apsolutno proleteo. U moru obaveza, događanja – kako na modnoj, tako i na kulturnoj sceni – dani su apsolutno iščezli. Tako – before we knew it -oktobar je pred vratima. Ipak, to donosi uzbudljive pozorišne događaje.

Ne samo da počinje BITEF, već su i repertoari pozorišta izašli i donose uzbudljive premijere, ali i predstave koje ponovo rado gledamo. Izdvojili smo tri predstave sa repertoara koje gledamo u oktobru.

Šarlota Kasteli, Beogradsko dramsko pozorište

Jesenju sezonu u Beogradskom dramskom pozorištu otvara predstava Šarlota Kasteli. Prema motivima drame Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, u adaptaciji i režiji Branislava Mićunovića, predstava će biti premijerno izvedena 28. septembra. U oktobru gledamo 21. i 22. oktobra.

Baraonicu Kasteli tumači Isidora Simijonović. U glumačkoj postavki su i Marko Gvero, Andrija Kuzmanović, Dunja Stojanović, Pavle Pekić, Amar Ćorović, Daniel Sič i Milan Zarić. Ovo je politički i porodični triler. Iako je više puta postavljen na pozorišnu scenu, ovo je prvi put da ćemo ga gledati u Beogradskom dramskom.

Moj muž, Jugoslovensko dramsko pozorište

Jedna od najgledanijih predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Moj muž Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić, u septembru je izvedena stoti put. U predstavi koja je premijerno izvedena 18. aprila 2021. godine na sceni Studio JDP igraju Jovana Belović i Sanja Marković. Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, kostimografkinja je Maja Mirković, a kompozitor Luka Mejdžor.

Predstava Moj muž gostovala je na Internacionalnom pozorišnom festivalu MOT u Skoplju, festivalu Ohridsko leto u Ohridu (Severna Makedonija) i beogradskom Belefu. Na festivalima u Banjaluci (Zaplet 13) i u Topoli (Festival duodrame), osvojila je nagrade za najbolju predstavu, a Jovana Belović i Sanja Marković su podelile nagrade za najbolje glumice festivala. Na 27. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci Specijalna nagrada za partnersku igru pripala je Sanji Marković i Jovani Belović za niz uloga u ovoj predstavi.

Žiri Novog lista jednoglasno je nagradu Mediteran dodelio glumici Sanji Marković. Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta za istu dobili su Jovana Tomić za režiju, Dimitrije Kokanov za dramatizaciju, a za niz uloga koje u predstavi tumače nagrađene su Jovana Belović i Sanja Marković. One su i dobitnice Nagrade Nebojša Glogovac za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca. Mnogo je razloga zašto ovu predstavu treba da pogledate – a u oktobru je na repertoaru 18. i 20. oktobra.

Pokondirena tikva, Narodno pozorište u Beogradu

Čuvena komedija Jovana Sterije Popovića, Pokondirena tikva, premijerno će biti prikazana na sceni Narodnog pozorišnog u Beogradu 1. oktobra. Ujedno, ta predstava i otvara sezonu ovog pozorišta. Ovo je priča o hrabroj i sumanutoj težnji individue da dosegne neki lepši i bolji vid egzistencije od onog koji joj je nametnut. Tako je izjavila rediteljka Iva Milošević. Ona je i tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji.

U glavnoj ulozi Feme je Nataša Ninković, a gledamo i Ivu Milanović, Slobodana Beštića, Ivanu Šćepanović, Aleksandra Vučkovića, Senu Đorović, Aleksandra Đuricu i Dragana Sekulića. Dramaturškinja predstave je Molina Udovički Fotez, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Boris Čakširan. Kompozitor je Vladimir Pejković, dok Ljiljana Mrkić Popović potpisuje scenski govor. U oktobru, Pokondirena tikva je na repertoaru i 16. i 24. oktobra.

Foto: Beogradsko dramsko pozorište / Jugoslovensko dramsko pozorište / Đorđe Tomić / Narodno pozorište u Beogradu / Instagram (@narodno_pozoriste_u_beogradu / @beogradskodramskopozoriste)

Učitati još
Zatvori