Pet filmova koji su inspirisani pričama sa Olimpijskih igara, a koje gledamo u pauzama od navijanja
Pet filmova koji su inspirisani pričama sa Olimpijskih igara, a koje gledamo u pauzama od navijanja

Pet filmova koji su inspirisani pričama sa Olimpijskih igara, a koje gledamo u pauzama od navijanja

Za sve zaljubljenike u različite vrste sportova, Olimpijske igre predstavljaju jedan od najiščekivanijih događaja. Ovogodišnje Letnje olimpijske igre održavaju se u Parizu i traju od 26. jula do 11. avgusta. Tokom njihovog trajanja, najbolji sportisti iz čitavog sveta predstavljaju svetu svoj talenat, a istovremeno se bore za medalju koja se smatra najprestižnijom u svetu sporta. Upravo zbog toga, sa posebnim uzbuđenjem pratimo nastupe srpskih reprezentativaca i bodrimo ih tokom svakog meča.

Međutim, Olimpijske igre karakteristične su i po različitim pozitivnim i negativnim dešavanjima koja se dugo pamte. Štaviše, o mnogim značajnim događajima koji su se odigrali tokom njih snimljeni su dokumentarci i filmovi. Stoga vam, u pauzama od navijanja, predlažemo da pogledate pet takvih. Oni će vas oraspoložiti i nasmejati, ali potencijalno i rasplakati.

Filmovi i Olimpijske igre (5)
Chariots of Fire / IMDb

01. Chariots of Fire (1981)

Radnja filma Chariots of Fire delimično je zasnovana na događajima koji su se odigrali unutar britanskog atletskog tima uoči Olimpijskih igara u Parizu 1924. godine. Priča prati dva mladića, koji su ujedno i rivali, dok pokušavaju da se što bolje pripreme za takmičenje. U središtu filma nalaze se motivi kao što su vera, odlučnost i hrabrost. A upravo to su glavna obeležja najboljih sportista.

O značaju i kvalitetu filma dovoljno svedoči činjenica da je naredne godine bio nominovan za Oskara u čak sedam kategorija, dok je osvojio četiri, uključujući i onaj za najbolji film.

I, TONYA / IMDb

02. I, Tonya (2017)

Film I, Tonya u središte radnje stavlja život umetničke klizačice Tonye Harding čiji lik tumači Margot Robbie. Ovo ostvarenje smelo kombinuje različite filmske žanrove, a fokusiran je na umešanost ove sportistkinje u napad na njenu najveću rivalku Nancy Kerrigan 1994. godine. Upravo na gledaocima ostaje da donesu konačnu presudu i odluče iz kog ugla će posmatrati filmsku radnju, odnosno kojoj strani će se prikloniti.

The Weight of Gold / IMDb

03. The Weight of Gold (2020)

Dokumentarac iz 2020. godine u svega sat vremena donosi nam intervjue različtih Olimpijaca koji otvaraju pitanje o svemu što stoji iza olimpijske medalje. U fokus se stavljaju različiti izazovi sa kojima se suočavaju, kao i značaj mentalnog zdravlja. U njemu se pojavljuju Michael Phelps, David Boudia, Jeremy Bloom i brojni drugi sportisti. A ovaj dokumentarni film moguće je pogledati na HBO platformi.

Without Limits / IMDb

04. Without Limits (1998)

U fokusu biografskog filma Without Limits nalazi se američki atletičar Steve Prefontain. Filmsko ostvarenje zasnovano je na istinitoj priči o njegovom životu, počevši od detinjstva pa sve do učešća na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine. Njegov život završio se tragično sa obzirom na činjenicu da je poginuo u saobraćajnoj nezgodi, i to u 24. godini života.

Film je vrlo brzo naišao na pozitivne kritike iz celog sveta. Danas, njega posmatramo kao omaž legendarnoj ličnosti koja je imala veliki uticaj na brojne atletičare. Takođe, o njemu je 1997. godine snimljen i film Prefontaine.

Filmovi i Olimpijske igre (4)
Miracle / IMDb

05. Miracle (2004)

Film Miracle režirao je Gavin O’Connor, a kroz njega se upoznajemo sa pričom o tadašnjoj američkoj hokejaškoj reprezentaciji. Zlatna medalja koju je ovaj tim 1980. godine osvojio na Zimskim olimpijskim igrama dobila je epitet miracle on ice, a upravo tom prilikom oni su pobedili favorizovani tim iz Sovjetskog Saveza. Radnja je pre svega fokusirana i na njihovog trenera Herba Brooksa, čiji lik tumači Kurt Russell.

Foto: IMDb / Youtube

Učitati još
Zatvori