Znamo koji filmovi ulaze u trku za nominaciju za Oskar u kategoriji najbolji strani film
Znamo koji filmovi ulaze u trku za nominaciju za Oskar u kategoriji najbolji strani film

Znamo koji filmovi ulaze u trku za nominaciju za Oskar u kategoriji najbolji strani film

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je prvu, skraćenu listu od 15 filmova, koji ce ući u trku za nominaciju za nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji strani film. Od 15 filmova čak sedam je u distribuciji MCF MegaCom Film-a koji nam je i ove godine doneo fantastična ostvarenja u bioskopske sale. A veliki uspeh prošlogodišnjeg ostvarenja Sve u svoje vreme koji je ovenčan sa sedam nagrada Oskar, a koji je bio takođe u distribuciji MCF-a, uliva nadu da će i ove godine distributer imati nagrađeni film u ovoj kategoriji, kao i u mnogim drugim.

Biografska drama danske kinematografije Obećana zemlja (Promised Land) našla se u užoj listi za nominacije za nagradu Oskar, a upravo za ovaj film nedavno je danski glumac Mads Mikkelsen proglašen najboljim evropskim glumcem u 2023. Film će se od maja meseca naći na repertoaru domaćih bisokopa.

Perfect days

Najgledaniji naslov ovogodišnjeg Festivala autorskog filma, japansko ostvarenje Savršeni dani (Perfect Days) reditelja Wima Wendersa sada se našao u trci za nominaciju za najpoznatiju filmsku nagradu. Svetska premijera održana je na festivalu u Kanu, a za najboljeg glumca proglašen je Kôji Yakusho, glavni akter Wendersove drame.

Smeštena u glavnom gradu Japana, priča prati Hirjama, čoveka potpuno zadovoljnog svojim jednostavnim životom čistača toaleta u Tokiju. Izvan svoje veoma struktuirane svakodnevne rutine, Hirjama uživa u strasti prema muzici i knjigama. Niz neočekivanih susreta postepeno otkriva sve više o njegovoj prošlosti.

Perfect Days

Još filmske inspiracije

U nominacijama našla su se i ostavrenja Zona interesa (Zone of Interest) Velike Britanije. Donosi priču o komandantu Aušvica Rudolfu Hesu, koji je zajedno sa svojom ženom Hedvigom nadomak logora nastojao da stvori život iz snova. Kao i finski film Opalo lišće (Fallen Leaves) nagrađivanog reditelja Akia Kaurismäkia.

The Zone of Interest

Iz francuske stiže naslov Strast Dodena Bufana(The Taste of Things). Italijanski Ja, Kapetan (Io Capitano) uvaženog reditelja Mattea Garronea kao savremena Odiseja o migrantima. Meksički Totem (Totem) takođe iščekuje još jedan krug za nominaciju za najprestižniju filmsku nagradu.

Nominacije za nagradu Oskar zvanično će biti objavljene u utorak, 23. januara.

Foto: PR, Youtube

Učitati još
Zatvori