Sjajan roman je postao uspešna serija – „Pachinko“ je naša književno-televizijska preporuka
Sjajan roman je postao uspešna serija – „Pachinko“ je naša književno-televizijska preporuka

Sjajan roman je postao uspešna serija – „Pachinko“ je naša književno-televizijska preporuka

Na male ekrane stigla je prva epizoda druge sezone serije Pachinko, nastale prema istoimenom romanu američke autorke korejskih korena Min Jin Lee. Reč je o nagrađivanoj istorijskoj, višegeneracijskoj sagi o korejskoj dijaspori u Japanu. Konkretno, o zainichi Korejcima. Saga se proteže od japanske okupacije Koreje 1910. godine do kasnih osamdesetih godina prošlog veka.

Interesantno je da je Min Jin Lee prvu skicu romana odlučila da uništi. Smatrala je da nije dovoljno dobra. Tek kad je privremeno odselila u Japan, zbog suprugovog posla, sve se promenilo, i njena imaginarna brana se srušila. Tek tamo, u razgovoru s korejskim doseljenicima, otvorile su joj se neke nove spoznaje kao smerovi u kojima će se radnja kretati. Nakon preporuka popularnih filmova koje treba zaobići, ovog puta se bavimo veoma voljenim naslovom.

Naslov koji kritičari obožavaju

U zanosan porodični narativ upletene su potresne sudbine brojnih likova, njihove ljubavi i gubici, ambicije i razočaranja. Njihove pobede i porazi. Sve navedene karakteristike uspešno su inkorporirane i u spomenutu seriju, kreiranu za platformu Apple TV+. A upravo u tome leži i njen uspeh. Naime, prva sezona se može pohvaliti sjajnim ocenama – onom od 8,3 na stranici IMDb. Takođe sa fascinantnih 98% pozitivnih recenzija prijavljenih kritičara na stranici Rotten Tomatoes. Ono što je čini tako posebnom jeste uspešno spajanje grandioznost sa intimnim narativom.

Podsetimo se, sam naziv serije proizlazi iz naziva za igru sličnu fliperu, koja je popularna u Japanu. Nepredvidivost i vrlo mali izgledi dobitka poslužili su autorki kao metafora za sudbinu porodice glavne junakinje Sunje. Njena odluka da rodnu Koreju zameni Zemljom izlazećeg sunca pokrenuće lavinu događaja što će odjekivati decenijama i uticati na sudbinu sledećih naraštaja.

Priča četiri generacije

Ispričana na tri jezika – korejskom, japanskom i engleskom – Pachinko je sveobuhvatna i duboko dirljiva priča o ljubavi i preživljavanju kroz četiri generacije. Uloge u novoj sezoni ostvarili su Lee Minho, Minha Kim, Anna Sawai, Yuh-Jung Youn i Jin Ha.

Druga sezona serije sastavljena je od osam novih epizoda, od kojih će poslednja biti prikazana 11. oktobra. Trailer možete pogledati u nastavku.

Tekst preuzet sa: Journal.hr.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori