Paul Giamatti dobitnik je Critics Choice nagrade, a ovo su njegove najbolje uloge
Paul Giamatti dobitnik je Critics Choice nagrade, a ovo su njegove najbolje uloge

Paul Giamatti dobitnik je Critics Choice nagrade, a ovo su njegove najbolje uloge

Sezona dodela nagrada je u punom jeku. Nakon dodele Zlatnih globusa koju smo ispratili prethodne nedelje i svedočili dominaciji serije Succession i filma Oppenheimer, dodela Critics Choice Awards donela je i neke neočekivane momente.

Uprkos tome što je Cillian Murphy, protagonista Oppenheimera – filma koji smo sa radošću pogledali letos tokom Barbenheimer ludilasveopšti favorit ove godine, američki glumac Paul Giamatti je taj koji je, naposletku, proglašen za najboljeg glumca za film The Holdovers. U nastavku, gledamo i njegove druge uloge u kojima je jednako brilijantan.

Paul Giamatti / Critics Choice Awards

Najznačajnije uloge

Paul Giamatti glumac je koji se našao u žiži javnosti zbog uloge profesora u ovogodišnjem božićnom feel good ostvarenju The Holdovers, filmu koji mnogi porede sa hitom iz kasnih osamdesetih, čuvenim Dead Poets Society. Smešten u period zimskog raspusta 1970. godine na koledžu u Novoj Engleskoj, film prati namćorastog profesora istorije koji je prinuđen da bude domaćin studentima koji su, takođe, prinuđeni da ostanu na koledžu.

Sa odmakom praznika, na kampusu ostaje samo jedan student – Angus – kog tumači mladi glumac Dominic Sessa, te glavna kuvarica i majka koja je sina izgubila u Vijetnamskom ratu – Mary Lamb – koju tumači nagrađivana glumica Da’Vine Joy Randolph. Zajedno, oni provode snežne nedelje na koledžu, te u pravom Christmas raspoloženju uspevaju da nas razvesele i rastuže u isto vreme, stičući važne lekcije (van fakultetskih predavanja).

The Holdovers

Cinderella Man

Za ulogu u filmu Cinderella Man, Paul je stekao nominaciju za Oskara u najboljoj sporednoj ulozi. Ovo ostvarenje iz 2006. godine prati život boksera James J. Braddock-a koji se vraća u ring, a kog tumači Russell Crowe. Njegovu suprugu Mae igra Renée Zellweger, dok Paul tumači menadžera i prijatelja ambicioznog sportiste.

Cinderella Man

12 Years a Slave

U Oskarom nagrađivanom filmu Steve McQueen-a, 12 Years a Slave je istinita priča o Solomonu Nortapu koji je kidnapovan u Vašingtonu 1841. i prodat robovlasniku iz Luizijane (kog tumači Giamatti). Solomon potom provodi čitavih 12 godina u ropstvu, radeći na lokalnim plantažama pamuka, sve dok nije oslobođen 1853. godine, kada je svoju životnu priču pretočio u knjigu. Potresan i snažan, film je nagrađen sa tri Oskara i važi za jedan od najvažnijih filmskih ostvarenja o ovom okrutnom periodu u istoriji.

12 Years a Slave

Sideways

Sideways je pravi ortački film iz 2004. godine. Nagrađen Oskarom za najbolji scenario, film prati priču o prijateljstvu dvojice sredovečnih muškaraca koji odlaze na put kroz vinograde Kalifornije (od kojih je jedan na pragu ženidbe). Scenografija filma, koja savršeno prenosi atmosferu puta kroz kalifornijske vinograde, jedan je od njegovih glavnih aduta, a Paul Giamatti, koji tumači Milesa, arogantnog i samodestruktivnog čoveka, uspeva da istovremeno bude i beskrajno šarmantan. Opuštajuć i zabavan, ovo je filmski doživljaj koji ćemo sigurno ponoviti u prolećnim mesecima, a ukoliko već niste, obavezno ga stavite na svoju watchlistu i pogledajte (idealno, uz času dobrog crnog vina).

Sideways

Billions

Glavnu ulogu u seriji Billions koja se emitovala sedam godina na platformi HBO, od 2016. do 2023, tumači upravo Giamatti. U ovoj političkoj drami o moćnom svetu njujorških bogataša, državni tužioc Chuck Rhoades (Giamatti) i investitor Bobby Axelrod (Damian Lewis) suparnici su koji ne biraju sredstva putem kojih će nadmudriti jedno drugog i doći do vrha. Axelrod je nezasit i egoističan vlasnik kompanije koji se bavi investicijama, čovek težak milijardu dolara, a Chuck je njegov trn u oku, lovac na one koji vole da koketiraju sa granicama zakona. Dinamična i uzbudljiva, ova serija je istovremeno i eskapizam i lekcija – televizijsko štivo stvoreno za binge.

BILLIONS

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori