Peter Webber, reditelj filma „Devojka sa bisernom minđušom“ prvi put dolazi u Srbiju i održaće masterclass
Peter Webber, reditelj filma „Devojka sa bisernom minđušom“ prvi put dolazi u Srbiju i održaće masterclass

Peter Webber, reditelj filma „Devojka sa bisernom minđušom“ prvi put dolazi u Srbiju i održaće masterclass

Listi festivala koji na domaća velika platna donose zapažena ostvarenja svetske kinematografije dodajemo i Japansko – srpski festival filma (JSFF) koji će se održati u Beogradu od 8. do 12. novembra. Jubilarno, deseto izdanje festivala koji u fokus postavlja filmove japanske i srpske produkcije obeležiće i dolazak Petera Webbera. Proslavljeni britanski filmski i TV reditelj prvi put će posetiti Srbiju, a u okviru festivala održaće i masterclass.

Scarlett Johansson i Colin Firth

Gosti festivala i masterclassovi

Peter Webber biće jedan od specijalnih gostiju jubilarnog izdanja Japansko-srpskog festivala filma (JSFF).

Webber se proslavio debitantskim filmom Devojka sa bisernom minđušom u kome igraju Scarlett Johansson, Cillian Murphy i Colin Firth. Pomenuti film mu je doneo nominacije za gotovo sve najveće filmske nagrade, uključujući i tri za Oskara.  Uzdizanje Hanibala (Hannibal Rising) sa Gaspardom Ullielom, Rhysom Ifansom i Gong Li, Imperator u kome igra Tommy Lee Jones i koji je delom sniman u Japanu, kao i višestruko nagrađivana serija Šest stopa pod zemljom samo su deo njegovog opusa.

Pored Petera Webbera, ovogodišnji JSFF posetiće i čuvena kasting direktorka Luci Lenox, saradnica najvećih filmskih studija, koja će takođe održati seriju predavanja. Gost festivala je i Masakazu Kaneko, reditelj koji je na JSFF-u 2020. godine dobio nagradu za najbolji film. Festival će posetiti i još nekolicina značajnih japanskih filmskih autora.

Pomenuti gosti biće učesnici panela i masterclassova u organizaciji JSFF-a. Prijave su otvorene od danas, 16. oktobra na sajtu www.jsffest.com. Na masterclass koji će održati Peter Webber moguće je prijaviti se ovde. 

Program festivala i ovogodišnji žiri

Slogan desetog izdanja JSFF je Lasting. Celokupan program podeljen je u četiri programske celine: dugometražni film, kratki film, animacija i J-Drama.

Takmičarska selekcija obuhvata dugometražne i kratke filmove japanske i srpske produkcije. Među ostvarenjima koja su se našla u selekciji dugometražnog igranog filma su i Da li ste videli ovu ženu, Usekovanje, Kristina, December, Confess To Your Crimes…

Ovogodišnjoj selekciji dugometražnih ostvarenja pravdu će upravo deliti Peter Webber i Masakazu Kaneko, kao i srpski predstavnici glumica Monika Romić i viseštruki pobednik JSFF-a, reditelj Ognjen Petković.

Mom, is That You?! otvara festival

Svečano otvaranje festivala biće u Cineplexx Galeriji u 19h, a festival će otvoriti japanski film Mom, is That You?! s početkom u 20h.

Projekcije filmova tokom trajanja festivala će se održavati u Cineplexx Galeriji, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju kinoteke.

Sve aktivnosti ovogodišnjeg programa Japansko – srpskog festivala filma možete pratiti na zvaničnom sajtu festivala, kao i FB i IG mrežama.

Foto: Profimedia / Instagram @jsffofficial

Učitati još
Zatvori