„Praslovan“: Zoran Predin od legende jugoslovenske muzike do solo karijere koja traje i danas
„Praslovan“: Zoran Predin od legende jugoslovenske muzike do solo karijere koja traje i danas

„Praslovan“: Zoran Predin od legende jugoslovenske muzike do solo karijere koja traje i danas

„Praslovan, film o životu Zorana Predina u Beogradu biće premijerno prikazan u ponedeljak 30. septembra u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11). Film otvara 9. izdanje Dok’n’Ritam festivala, a prikazivanju će prisustvovati i autorska ekipa i protagonisti filma. Publika će imati priliku da sve utiske podeli sa autorima i učestvuje u razgovoru. Praslovan nije klasičan biopik o životu zvezde jugoslovenskog novog talasa i frontmenu benda Lačni Franc. Po sredi je u svemu neobičan film.

Sniman više od pet godina, Praslovan je poslednji film u kome učestvuje Đorđe Balašević. I svakako jedini u kome se sreću najveće zvezde jugoslovenske scene iz osamdesetih: Branko Đurić Đura iz Bombaj Štampe, Manjifiko, Anja Rupel iz Videosexa i mnogi drugi. O Predinu govore pisci Miljenko Jergović i Ante Tomić, Gabi i Mateja Novak, rokenrol novinari Peca Popović i Petar Janjatović, glumac Boris Cavazza, Dejan Cukić i Nikola Čuturilo. Tu su članovi Idola, novinari Boris Dežulović i Aleksandar Stanković, slovenački olimpijac Jure Franko i čitava galerija dobro poznatih lica. Sve ih je okupila priča o Zoranu Predinu.

Praslovan: Journal recenzija bez spoilera

Prema rečima Zorana Predina, pesma Praslovan (Prasloven) je nastala 1981. godine dok je radio kao noćni čuvar na Ekonomskom fakultetu u Mariboru. U maloj sobici koja je zaklonjena od ulaza. U sobi gde može spavati ali i svirati, Predin je uz gitaru napisao stihove po kojima će biti upamćen. Za pojedine kritičare Praslovan je nadmašio i Pogledaj dom svoj anđele, Riblje Čorbe. Balašević je čak kazao kako Zoranu nikad neće oprostiti taj jedan stih, duhovito nazivajući ga „svojim stihom koji mu je Predin ukrao“. U filmu ćete saznati koji je to stih.

Insistiranje Zorana Predina da piše i peva na slovenačkom, učinilo je da ga cela Jugoslavija prati uglas. Mnogi su muzičari tek godinama kasnije saznavali koje su tajne tekstova koje su u mladosti ponavljali bez puno razmišljanja. Sigurni smo da će publika dugo posle gledanja filma preslušavati pesme koje je verovala da dobro zna.

Film prati i karijeru Zorana Predina kroz gipsy jazz i koncerte sa Arsenom Dedićem ali i izazov rada sa virtuoznim pijanistom Matijom Dedićem, sve do nastupa u dvorani Lisinski. Karijera Zorana Predina još traje i to je možda najintrigantniji deo – autor je aktivni učesnik filma, tu da čuje i pohvale i kritike.

zoran predin, praslovan, film, premijera, sarajevo film festival
Đorđe Balašević priznaje da smatra Predina jednim od najvećih pesnika u muzici, foto: Invida
Branko Đurić Đura je jedan od sagovornika u filmu Praslovan, foto: Invida
Manjifiko o Predinu, foto: Invida

Praslovan, film između dokumenta i fikcije

Slovenački dokumentarni film Praslovan (2024) reditelja Slobodana Maksimovića imao je svetsku premijeru na Sarajevskom filmskom festivalu. U filmu saznajemo zašto je Sarajevo jedna od važnih tačaka na putu Zorana Predina. Drama o životu i karijeri Zorana Predina, pre za vreme i posle grupe Lačni Franc, donosi veoma neuobičajenu kombinaciju dokumentarnog filma i fikcije.

Kolege i publika, smatraju Zorana Predina jednim od najvažnijih pesnika među muzičarima bivše Jugoslavije. Praslovan prati Predina od mladosti u Mariboru do slave s bendom Lačni Franz i kroz solo karijeru. Tu su i različiti muzički eksperimenti, kroz koje se Predin razvija u muzičkom ali i životnom smislu. Njegove pesme u svakom od tih trenutaka reflektovale su društvene promene i lične preokrete. U intimnom pogledu na njegov život, značajan je i pogled iznutra – perspektiva koju ima njegova porodica, o tome kako je ova bogata karijera uticala na porodicu i prijatelje.

praslovan izlazi iz okvira klasičnog biopika, foto: invida
zoran predin, praslovan, film, premijera, sarajevo film festival
U filmu postoji fikcionalni deo koji uključuje muzej Zorana Predina, foto: Invida
zoran predin, praslovan, film, premijera, sarajevo film festival
Zoran Predin je vatreni fan košarke, foto: Invida
Ulogu mladog Zorana Predina, tumači njegov sin, foto: Invida

Reč autora

Povodom Srpske premijere reditelj Sobodan Maksimović je rekao:

Beograd je svoje najljepše dane živio kada je “disao” u ritmu rokenrola. Vrijeme je da rokenrol ponovo zavlada ovim gradom. Izuzetna mi je čast da će film “Praslovan” otvoriti Dok’n’Ritam i na taj način doživjeti srbijansku premijeru.

Film Praslovan je imao svetsku premijeru na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Publika je i pored oluje uporno ostala nastavivši da gleda film u BH kulturnom centru, što govori i više nego sam film o vezi Predina i publike.

zoran predin, praslovan, film, premijera, sarajevo film festival
Zoran Predin danas, foto: Invida
zoran predin, praslovan, film, premijera, sarajevo film festival
Zoran Predin iz perioda benda Lačni Franc, foto: RTVSLO
Zoran Predin ima uspešnu solo karijeru koja traje decenijama, foto: Invida

Zoran Predin otvara ovogodišnji Dok’n’Ritam

Deveto izdanje međunarodnog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam biće održano od 30. septembra do 3. oktobra. Mesta održavanja su Jugoslovenska kinoteka u Kosovskoj 11 i Dorćol Platz. Ovogodišnje izdanje nosi ime „Ritam u ženi. Žena u ritmu“ i posvećeno je ženskim figurama na muzičkoj sceni.

Na festivalu će biti prikazano više od dvadeset dokumentaraca iz trinaest zemalja. Petnaest naslova publika će gledati premijerno u Srbiji. Posetioce takođe očekuju promocije muzičkih knjiga, razgovori, tribine. Kao i prethodnih godina, biće i koncerata, od kojih je jedan uvek specijalno osmišljen samo za ovu priliku.

Pred beogradsku premijeru, možda je dobro podsetiti se naslovne numere Praslovan, po kojoj je film dobio ime. Svakako, i pre i posle filma, diskografija Zorana Predina vredna je podsećanja. Posebno za nove generacije.

Photo: ljubaznošću produkcije filma Praslovan, Youtube

Učitati još
Zatvori