Svi idu na premijeru filma Barbie, a mi idemo i na Oppenheimer-a
Svi idu na premijeru filma Barbie, a mi idemo i na Oppenheimer-a

Svi idu na premijeru filma Barbie, a mi
idemo i na Oppenheimer-a

Najavljen je datum prikazivanja dva dugoiščekivana filma. I nismo pogrešili kada smo datum napisali u jednini, jer su oba zakazana za 21. jul. Dok svetom uveliko vlada Barbie mania, tako stičemo utisak da će se većina odlučiti za ovu premijeru. Naravno da ćemo ga i mi pogledati, ipak su tu Margot Robbie i Ryan Gossling. Ali, u našem duhu isticanja, želimo da vas odvedemo na drugu premijeru – jednu za koju, u senci gorepomenutog filma, smatramo da prolazi neprimećeno. U pitanju je novo ostvarenje Christopher-a Nolan-a, titlovano Oppenheimer. Film kojem mnogi kritičari već dodeljuju epitet najboljeg Nolan-ovog ostvarenja do sada.

Ako se pitate zašto bi trebalo da posetite ovu premijeru, evo nekoliko razloga koji idu u prilog tome – prvenstveno, film je rađen po istinitom događaju. J. Robert Oppenheimer bio je američki teoretičar fizike nemačkog porekla. Istoriji, on je poznatiji pod pseudonimom otac atomske bombe. Tajni projekat američke vlade pod imenom Manhattan kulminirao je 6. i 9. avgusta 1945. godine detonacijom atomskih bombi u Japanu. Kulminirao je i završio sa smrću preko 200 hiljada civila.

Kao savremenik i staviše, poznanik i kolega Albert Einstein, Oppenheimer je neretko imao moralne dileme oko tog projekta. Te dileme su na maestralan način uhvaćene Nolan-ovom vizijom, dok ih Cillian Murphy odlučno vodi ka jednom od najboljih filmskih performansa. Naravno, ako je verovati glumačkoj podršci filma – imenima poput Emily Blunt, Matt Damon i Robert Downey Jr. Zavidna lista, zar ne? Izgleda da smo vam njome upravo dali još par razloga da pogledate ovo obećavajuće remek-delo!

Kreacija koja vas budi

Reditelj Christopher Nolan rekao je u više navrata kako je ovaj film kreiran da publici probudi po neku iz svakog dela spektra ljudskih emocija – čak i simultano. Njegov cilj je da gledaoca odvede daleko u srž jednog bitnog, ako ne i najbitnijeg momenta u novijoj ljudskoj istoriji. Treba nas staviti rame uz rame sa ljudima koji su bili akteri glavnih dešavanja tog vremena i postaviti pitanje da li je naivnost glavni problem nadarenih, a dobroćudnih ljudi? Da li su negativne posledice tog problema utoliko veće ako je delo u pitanju svetskog magnituda? Plus još mnogo sličnih, a još i više različitih pitanja.

Za vas koji više volite tehničke aspekte kinematografije, ovo može biti još jedan povod da pogledate premijeru ovog ostvarenje. Naime, Oppenheimer je prvi film kompletno snimljen korišćenjem IMAX i Panavision tehnologije. Njena posebnost leži u specijalizaciji za velike ekrane. Kako sam Nolan objašnjava, jasnoća, oštrina i dubina koju slika poseduje je jedinstvena. Gotovo je uporedivo sa 3D tehnologijom i to sve bez 3D naočari! Po prvi put, biće kao da ste kompletno uvučeni u platno.

Takođe, Oppenheimer ima runtime od 3h, i otvara vrata za dalje istraživanje o temama poput nuklearne energije, rata i mira, te društvenih implikacija naučnih otkrića. Ako vas takve teme interesuju, eto prilike da proširite svoj horizont.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori