„Cinema Speculation“: Quentin Tarantino je u svojoj knjizi predložio pet filmova koje bi svako trebalo da odgleda barem jednom u životu
„Cinema Speculation“: Quentin Tarantino je u svojoj knjizi predložio pet filmova koje bi svako trebalo da odgleda barem jednom u životu

„Cinema Speculation“: Quentin Tarantino je u svojoj knjizi predložio pet filmova koje bi svako trebalo da odgleda barem jednom u životu

Da li postoji išta bolje od predloga filmova od one and only GOAT – a (Greates Of All Time) u filmskoj industriji, Quentina Tarantina? Mi mislimo da ne. Majstor kinematografske ekstravagancije, i dvostruki dobitnik nagrade Oskar, je u svojoj knjizi “Cinema Speculation” između ostalog podelio svoju listu neodoljivih filmskih bisera. I neizbežnih. Iako je njegova lista zapisana, te svako ko je pročitao knjigu može i videti koji su to filmovi ostavili trag na vanvremenskog filmskog reditelja, smatramo da ista zaslužuje da dobije posebno mesto u našoj kulturnoj rubrici. Ove filmove, objavljene između 1968. i 1981. godine, bi svako trebalo da pogleda barem jednom u životu. To kaže Quentin Tarantino. I zato ovu izjavu deklarišemo kao činjenicu.

Quentin Tarantino filmovi
Quentin Tarantino - IMDB

Bullitt 

Film Bullit je akcioni triler snimljen 1968. godine. Ostvarenje, za koje režiju potpisuje Peter Yates, prati detektiva Franka Bullitta koji pokušava da zaustavi mafijaše zbog ubistva svedoka. Glavnu ulogu briljantno tumači Steve McQueen. Tarantino tvrdi da je ovo najbolji film ikada snimljen. Kako slavni reditelj ističe – u čitavoj istoriji Hollywooda, retko koja filmska zvezda je uradila manje i postigla više nego što je Mcqueen svojom ulogom u ovom filmu. Ističe da sa Mcqueenom ne mogu da se mere ni velikani poput Paula Newmana, ni Warrena Beautteyja. Uverljivost i efekat njegove puke prisutnosti je nešto što svako treba da vidi.

Daisy Miller

Film Daisy Miller, snimljen 1974. godine, je adaptacija istoimenog romana Henryja Jamesa iz 1878. godine. Režirao ga je Peter Bogdanovich, poznati reditelj koji je doneo novu dimenziju klasiku literarne umetnosti. Cybill Shepherd tumači ulogu Daisy, mladu Amerikanku koja izaziva kontraverzu svojim nekonvencionalnim ponašanjem dok putuje Evropom. Daisy je slobodnog duha, šarmantna i naizgled nesvesna društvenih normi koje vladaju među američkom elitom u inostranstvu. Njeno ponašanje privlači pažnju Fredericka Winterbournea, kojeg je maestralno odigrao glumac Barry Brown. Tarantino ga opisuje kao duhovit film sa neočekivanim završetkom.

The Getaway

Oduševljenje Tarantina glumcem Steveom McQueenom je evidentno, jer i u ovoj preporuci on tumači glavnu ulogu. Film prati priču o Docu McCoyu, pljačkašu banaka koji izlazi iz zatvora uz pomoć moćnog političara Jacka Benyona (Ben Johnson). U zamenu za slobodu, Doc pristaje da obavi poslednji posao koji podrazumeva pljačku banke. Međutim, stvari ne idu po planu. Ovo je akcioni film iz 1972. godine, čiju režiju potpisuje Sam Peckinpah. Tarantino ističe da ovaj film treba pogledati, ne samo zbog izvrsnih akcionih scena, već i zbog McQueenovog šarma koji ima moć da razoruža ljude.

Paradise Alley

Dve godine nakon filma Rocky, 1978. godine, Silvester Stallone ostvaruje svoj rediteljski debi. Režira i piše sportsku dramu smeštenu u 1940-te, u kojem ujedno i tumači jednu od glavnih uloga. Film prati trojicu braće – Cosmoa Victora i Lennyja, koji se bore sa svakodnevnim izazovima i težnjom za boljim životom. Cosmo, preduzimljiv i snalažljiv, dolazi na ideju da se Victor, koji je fizički snažan, oproba u rvanju kako bi na taj način zaradili novac i izašli iz siromaštva. Pored Stallonea, ostale dve glavne uloge tumače Lee Canalito i Armand Assante. Tarantino opisuje ovaj film kao Staloneovu viziju i estetiku koja je isporučena punom snagom.

The Goodbye Girl

Film The Goodbye Girl, snimljen 1977. godine, režirao je Herbert Ross, prema scenariju čuvenog dramatičara i scenariste Neila Simona. U glavnim ulogama su Richard Dreyfuss, koji je za svoju ulogu osvojio Oskara za najboljeg glumca, i Marsha Mason. Ova romantična komedija prati odnos između plesačice i glumca koji su sticajem okolnosti primorani da žive u istom stanu. Na početku, odnos između ovo dvoje ljudi je napet i pun nesporazuma, ali kako provode više vremena zajedno, počinju da razvijaju međusobno razumevanje i simpatije. Tarantino ističe da film nosi neodoljiva hemija koju Dreyfuss i Mason imaju na velikom platnu.

Foto: IMDB/ Youtube

Učitati još
Zatvori