Rada Đuričin: Put od prvih pozorišnih uloga pa sve do Zlatne medalje za zasluge
Rada Đuričin: Put od prvih pozorišnih uloga pa sve do Zlatne medalje za zasluge

Rada Đuričin: Put od prvih pozorišnih uloga pa sve do Zlatne medalje za zasluge

Kada je reč o domaćim glumicama i glumcima, već na prvu pomisao jasno je da postoji mnogo onih koji su ostavili veliki trag na glumačkoj sceni. Među njima se nalazi i Rada Đuričin – glumica koja je tokom dugogodišnje karijere postala kultna ličnost, a mnogima i jedna od prvih asocijacija kada je u pitanju Jugoslovensko dramsko pozorište. Kao uvažena članica njegovog ansambla, uloge koje je ostvarila ubrajaju se u sam vrhunac pozorišne umetnosti. Međutim, ona je ostvarila veliki broj uloga i u drugim medijima, odnosno u skoro trideset igranih filmova i pedeset televizijskih produkcija. Jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica preminula je 4. septembra u Beogradu. Stoga se osvrćemo na njene uloge i nagrade koje je osvojila, a među kojima se nalazi i Zlatna medalja za zasluge.

Foto: Miroslav Krstić

Rada Đuričin: Glumica koja je obeležila jednu epohu

Radojka Rada Đuričin je rođena 31. maja 1934. u Vršcu. Studije glume upisala je 1954. godine nа Аkademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Na klasi je bila zajedno sa Radmilom Andrić, Nikolom Simićem, Ružicom Sokić, Batom Živojinovićem i drugim glumcima. Glumu je diplomirala 1958. godin, a sledeće godine i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Debitovala je 1958. godine, i to ulogom Ane Frank u predstavi Dnevnik Ane Frank Narodnog pozorišta u Beogradu. Tokom karijere, igrala je i u predstavama Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT-a i Bitef teatra. Takođe, u predstavama Malog pozorišta Duško Radović, Narodnog pozorišta u Nišu i u Užicu, Madlenijanuma i drugih pozornica. Ipak, najviše uloga, preko četrdeset, odigrala je na scenama svoje kuće. Odnosno, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Članica njegovog ansambla bila je od 1958. do 1998. godine.

Nagrada (sa Mirom Stupicom) / Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Uloge koje su obeležile pozorišnu karijeru Rade Đuričin

Jugoslovensko dramsko pozorište postalo je njena druga kuća. Među prvim predstavama u kojima je glumila našle su se Sabinjanke (1959), Nikad se ne zna (1960), Krotka / Gospođica Julija (1961) i Govor cveća (1962). Zapažene uloge ostvarila je u predstavama Tartif (1964), Važno je zvati se Ernest (1966), Klara Dombrovska (1967), Junona i paun (1968) i Kad su cvetale tikve (1969).

Neke od predstava u kojima je glumila tokom sedamdesetih godina prošlog veka su Koriolan (1970), Zločin i kazna (1971) i Buba u uhu (1971). Takođe, tu su Vuci i ovce (1974), Vasa Železnova (1976), Strah od letenja (monodrama, adaptacija i režija R. Đuričin, 1979) i Gospod Bog (1979).

Osamdesetih godina prošlog veka ostvarila je zapažene uloge u predstavama Romantične ćudi (1980), Kraj vikenda (1982), O ja sam vrlo, vrlo srećna (1982), Razgovor na onom svetu između Makijavelija i Monteskjea (1984), Seobe (1986) i Gospođa Kolontaj (1987). Nakon toga, usledele su uloge u predstavama kao što su Pohvala ludosti (1990), Narodni poslanik (1991), 011 (1991), Vesele žene vindzorske (1993) i Vartolomejski vašar (1995). Naposletku, bitno je pomenuti i predstave Paviljoni (2001), Iz junačkog života građanstva (2011) i Tako je (ako vam se tako čini) (2017).

Rada Đuričin
Buba u uhu (sa Brankom Petrić) / Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište
Rada Đuričin
Buba u uhu (sa Vojom Brajovićem) / Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Nagrade i priznanja

Rada Đuričin dobila je mnoge pozorišne nagrade. Dobitnica je Godišnje nagrade JDP-a za ulogu u predstavi Kraj vikenda (1983) i Specijalne godišnje nagrade JDP-a za dramatizaciju i ulogu u predstavi 011 (1992). Takođe, dobitnica je Zlatnog beočuga za trajni doprinos kulturi Beograda (1998), Specijalnog priznanja za veliki doprinos razvoju kulture grada Vršca (2004) i Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srblju i svesrpskom kulturnom prostoru (2007). Ukazom Predsednika Republike Srbije, 2018. godine Rada Đuričin je dobila Zlatnu medalju za zasluge.

Rada Đuričin
Kraj vikenda (sa Mišom Janketićem) / Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Karijera i doprinos u drugim medijima

Iako je tokom karijere većinski posvetila pozorištu, ona je ostvarila veliki broj uloga i u drugim medijima. Film Osma vrata doneo joj je Debitantsku nagradu na Filmskom festivalu u Puli 1959. godine. Nagradu za epizodnu ulogu u filmu Parlog dobila je na Filmskim susretima u Nišu 1974. godine. Pored toga, Rada Đuričin je napisala i objavila dve knjige. To su Tajna crne ruke – dnevnik jedne glumice (1999) i Moje monodrame (2005). Prevela je dela O ja sam vrlo, vrlo srećna Daria Foa i Franka Rame i Isidora Martina Šermana. Bila je novinar-voditelj u Radio Beogradu.

Jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica ostavila je trag u različitim oblicima umetnosti. Njene predstave i uloge ispraćene su sa posebnom pažnjom. Spoj talenta i ljubavi prema svom pozivu rezultirali su karijerom koja je ispunjena brojnim nagradama i priznanjima. Stoga ona nastavlja da nas inspiriše, a o uticaju koji je imala na veliki broj glumaca će se još dugo govoriti.

Rada Đuričin
Hamlet (sa Brankom Plešom) / Foto: Jugoslovensko dramsko pozorište

Foto: Miroslav Krstić, Jugoslovensko dramsko pozorište

Učitati još
Zatvori