Reflektor teatar ponovo radi – ovo su predstave koje gledamo tokom oktobra
Reflektor teatar ponovo radi – ovo su predstave koje gledamo tokom oktobra

Reflektor teatar ponovo radi – ovo su
predstave koje gledamo tokom oktobra

Pozorišna sezona je uveliko u toku, a tokom meseca oktobra publika će imati priliku da na Dorćol Platzu ponovo pogleda predstave Reflektor teatra. Reč je o dobro poznatim naslovima, a tokom ovog meseca Reflektor teatar najavio je i rad na novoj predstavi čija se premijera očekuje početkom novembra. Šta sve gledamo u Reflektor teatru ovog oktobra?

R E F L E K T O R   T E A T A R.

Devojčice | 14. oktobar |

Koautorke i izvođačice ovog komada, govore svoje lične priče, u svoje ime. One nisu profesionalne glumice, već devojke i mlade žene, koje koriste pozorište da podele svoja iskustva i zapažanja o ženskom odrastanju u patrijarhalnom društvu. Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja. Predstava Devojčice je kreirana kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces.

Režiju i dramaturgiju potpisuje Milena Bogavac, dok je originalnu muziku za predstavu radila Bojana Vunturišević.

Reflektor teatar
Devojčice
Reflektor teatar
Devojčice

Muškarčine | 28.oktobar |

U želji da se uklope u socijalno prihvatljive matrice rodnog ponašanja, mladi muškarci rade mnoge stvari koje su štetne po njihovo fizičko ali i psihičko zdravlje. Društvo od njih očekuje da svoju muškost dokažu pokazivanjem snage, odlučnosti, hrabrosti, borbenosti i srčanosti. Sve navedeno ih često uvodi u destrukciju i autodestrukciju. Vaspitani u kulturi u kojoj se muško pokazivanje emocija smatra za znak slabosti, mladi muškarci svoje emocije potiskuju i preinačuju u destruktivne oblike ponašanja. Ova predstava ima za cilj da ukaže na taj problem. Isto tako, da dokumentuje priču generacije rođene u toku ratova na Balkanu. Generacije čiji je sistem vrednosti formiran u tranziciji te je, shodno tome, konfuzan i nedovoljno čvrst.

Koncept, tekst i režiju potpisuju Milena Bogavac i Vojkan Arsić.

/ P R E M I J E R A /

Moja zemlja | 4. novembar |

Tema predstave je patriotizam Generacije Z, u kontekstu razumevanja devedesetih i ratova vođenih na prostorima bivše Jugoslavije. Koliko o ovoj istorijskoj epohi, znaju mladići i devojke rođeni nakon ratova i kako prošlost utiče na sadašnjost i budućnost – samo su neka od pitanja na koja predstava daje odgovor.

Beogradska igranja su zakazana 4, 5. i 6. novembra. Nakon svečane premijere u Beogradu, Moja zemlja kreće na regionalnu turneju. Tako će, nakon beogradske, predstavu moći da pogleda publika u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Zagrebu i Prištini.

 

Kako do ulaznica?

Prodaja ulaznica dostupna je putem sajta Tickets.

Foto: Reflektor teatar/ Devojčice – Ružica Ristivojević

Učitati još
Zatvori