June challenge: Rituali koji pomažu da poboljšate fizičko i mentalno zdravlje
June challenge: Rituali koji pomažu da poboljšate fizičko i mentalno zdravlje

June challenge: Rituali koji pomažu da
poboljšate fizičko i mentalno zdravlje

Jun je savršen mesec za uvođenje novih, zdravih navika i pozitivnih promena u naš svakodnevni život. Proleće je pri kraju, a zvaničan početak leta je iza ćoška. Dani su sve duži i topliji, misli su nam već na moru i plaži, a sve to ukazuje da je naša energija na samom vrhuncu. Upravo je zato idealno vreme da započnete da radite na sebi, da uvedete neke promene i zdrave navike, i da u novu sezonu uđete sa osveženim izgledom i pojačanim samopouzdanjem. Možda i najlakši način za to jeste da započnete june glow up challenge – određeni rituali za fizičko i mentalno zdravlje koji vam pomažu da zasijate u mesecu junu. Donosimo detalje.

June glow up challenge – rituali za fizičko i mentalno zdravlje


Kako se letnji dani približavaju, svi težimo da postignemo onaj prepoznatljivi letnji sjaj, onajkoji se dobija osećajem vitalnosti i svežine koji dolazi sa suncem, toplim vremenom i opuštenim raspoloženjem. No, taj sjaj ne dolazi sam od sebe. Zahteva svesni trud i posvećen rad na sebi. I podsećamo, svežina i sjaj spolja dolaze samo ako se krene sa radom iznutra. A kako biste krenuli sa temeljnim radom na sebi možete započeti ovaj junski izazov. June glow up challenge podrazumeva poštovanje specifičnih jutarnjih, večernjih, i mesečnih pravila. Ovi rituali za fizičko i mentalno zdravlje pomoći će vam da dobijete željeni glow.

Jutarnja pravila


Jutarnja pravila podrazumevaju nekoliko stvari. Prvo i najvažnije – prvih sat vremena nakon buđenja su bez telefona. Znamo da većina ljudi prvo što uradi jeste da pogleda u telefon. Iako na prvu bezazleno, gledanje u telefon vaše misli odaljava iz sadašnjeg trenutka. Umesto da se probudite i odmah krenete da razmišljate o zadacima koje treba da ispunite u toku dana, na koje mejlove treba da odgovorite ili da jednostavno skrolujete Instagram, zastanite i razmislite šta je ono što bi vas vratilo u sadašnji trenutak.

Please let the sun go down on me

Drugo pravilo – svako jutro provedite 10 minuta na suncu. Izložite se jutarnjem suncu kako biste poboljšali svoje raspoloženje i dobili potrebnu dozu vitamina D. Ovo će vam pomoći da započnete dan s pozitivnom energijom.

Vođenje dnevnika i zapisivanje zahvalnosti – vežbajte pozitivno razmišljanje i manifestaciju. Dobar dan je između ostalog i rezultat pozitivnih misli. Skincare i gua sha je nešto što savetujemo da uvrstite u svoju jutarnju rutinu. Održavanje redovne skincare rutine, uključujući masažu lica gua sha kamenom, može poboljšati cirkulaciju i dati vašoj koži zdrav sjaj. Takođe, osećaj da ste se posvetili sebi daje vam dodatno samopuzdanje. Kada ste završili sa indoor aktivnostima savetujemo šetnju.

Svakodnevna tridesetominutna šetnja održaće vas u formi i sveukupno će pobolšati vaše mentalno zdravlje. Kada bolje razmislimo, trebalo bi primeniti tzv. hot girl walk. And last but not least – zdravi jutarnji obroci. Pripremite doručak bogat proteinima kako biste osigurali dovoljno energije za ostatak dana. Proteini pomažu u održavanju sitosti i podržavaju mišićnu masu.

Večernja pravila


Prvo večernje pravilo podrazumeva – čitanje knjige. Izaberite literaturu koja vam prija. Svako veče pročitajte 10-15 stranica omiljene knjige. To će vam pomoći da se opustite, smirite um i pripremite telo za san. Takođe, redovno čitanje unapređuje kognitivne funkcije i smanjuje stres. I na večernju rutinu se primenjuje pravilo bez ekrana pre spavanja. Plavo svetlo koje emituju ekrani može ometati proizvodnju melatonina, hormona koji reguliše san.

Meditation is the best medicine

Iako nesvakidašnje pravilo, preporučuje se večernja meditacija. Kao što je dobra za početak dana, tako meditacija služi i za dobar san. Opuštanje tela i uma kroz meditaciju olakšava brže uspavljivanje. Skincare rutina se naravno nalazi i u ovom odeljku. Čišćenje lica i hidratacija su must. Izaberite proizvode koji odgovaraju vašoj koži.

Beauty sleep

Uzimanje magnezijuma može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju stresa. Magnezijum igra ključnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama, uključujući regulaciju sna. Dodatak magnezijuma može poboljšati kvalitet sna i doprinosi opuštanju tela. Pre uzimanja istog svakako se posavetujte sa lekarom. And least but not least – potrudite se da dostignete najmanje osam sati sna. Ovo je možda i najvažnije pravilo, jer zdrav i kvalitetan san utiče kasnije na sve sfere života. Jača ceo imuni sitem, reguliše koncentraciju, smanjuje stres, a i poboljšava fizički izgled. Remeberbeauty sleep is the best sleep.

Mesečna pravila


I za sam kraj naša omiljena mesečna pravila, koja podrazumevaju temeljnu brigu o sebi i svom mentalnom zdravlju. Bitno je da pronađete stvari koje vas usrećuju i da ih najmanje jednom mesečno primenite. To može biti – odlazak kod frizera ili na masažu, planiranje date-a sa partnerom (to može biti i weekend getaway), odvajanje dana za šoping, kao i uvođenje novih aktivnosti ili hobija.

Take care of yourself

Ovi mesečni rituali služe da vas podsete da vredite i da zaslužujete da se posvetite sebi. Na ovaj način ulažete u sebe i sopstveno blagostanje. S obzirom na to da svi nekada dopustimo da nas obaveze i užurbanost života obuzmu, treba zastati i odvojiti vreme za sebe. Uostalom u čemu je svrha života ukoliko ne znamo katkad da zastanemo i prosto uživamo?

Svi ovi rituali za fizičko i mentalno zdravlje pomoći će vam da zasijate u svakom smislu. Pravila koja smo izdvojili za vas mogu da vam olakšaju da zapravo krenete putem rada na sebi. Dodatni savet – možete napraviti tablu na koju ćete ih zapisivati i kada svaki odradite samo ga štriklirajte. Ovo može da vam bude dodatna motivacija. Ukoliko ispratite barem pola od ovih pravila osećate se dobro iznutra i spolja. I na kraju. dobićete onaj glow kojem svi težimo.

Učitati još
Zatvori