„Samo kad se smejem“ stiže u domaće bioskope, mi smo ga već pogledali, a trebalo bi i vi
„Samo kad se smejem“ stiže u domaće bioskope, mi smo ga već pogledali, a trebalo bi i vi

„Samo kad se smejem“ stiže u domaće bioskope, mi smo ga već pogledali, a trebalo bi i vi

U poslednje vreme sve je više domaćih regionalnih filmova koje ne bi trebalo da propustite. I ovo nije obična fraza koja ima za cilj da vam proda još jedan primerak nečega što vam čak i nije potrebno. Ovo je jedna od onih smernica zbog koje ćete zažaliti ako je budete ignorisali. Tako je bilo sa filmom Za danas toliko [ ukoliko ste ga propustili, ova recenzija će vam otkriti zašto je to bila loša odluka ]. Ali i sa filmom 78 dana koji je trenutno na repertoaru domaćih bioskopa, a koji je više od tople ljudske priče smeštene tokom jednog rata.

U ovom nizu filmova koje ne bi trebalo propustiti u 2024. nalazi se i hrvatsko-srpski film Samo kad se smejem (Samo kad se smijem). Premijerno prikazan početkom godine na festivalu u Puli, dok je beaogradska premijera bila u okviru 52. FEST-a. Film sa sjajnom glumačkom i autorskom ekipom, napokon stiže i u domaće bioskope širom Srbije.

Samo kad se smejem 

Samo kad se smejem je početkom godine bio jedan od najiščekivanijih filmova u regionu. Mi smo ga pogledali među prvima i izneli utiske [ bez spoilera, dabome ]. Ono što je tada i sada važno kada govorimo o filmu, jeste činjenica da je reč o priči. Tačnije (ne)mogućnosti izlaska iz ciklusa nasilja, a zasnovana je na stvarnim događajima koji su potresli region 2005. godine. Journal je već ugostio Tihanu Lazović, glavnu junakinju koja je tom prilikom i najavila premijeru filma Samo kad se smejem. Dok smo sa Slavkom Sobinom koji tumači glavnu mušku ulogu razgovarali u toku SFF-a prošle godine. Na dan premijere filma razgovarali smo i sa rediteljkom filma Vanjom Juranić o svemu što ovaj film čini jedinstvenim svedočanstvom ne o nasilju, već o borbi protiv nasilja.

Samo kad se smejem samo kad se smijem intervju
Samo kad se smijem, foto: produkcija
Samo kad se smejem - kadar iz filma

Sinopsis

Samo kad se smejem je film koji prati Tinu (Tihana Lazović), ženu koja živi u naizgled idiličnom braku u gradu na obali Jadrana. Ona je savremena domaćica koja brine o šestogodišnjooj ćerki, dok njen suprug Frane (Slavko Sobin) zarađuje za porodicu. Njihov odnos počinje da se menja kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Uprkos probitnom pristanku i podršci, Frane negoduje. Na početku neslaganje se svodi na site sabotaže, ali vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije. Film nas veoma pažljivo uvodi u ne tako često viđen svet skrivenog nasilja u savremenoj porodici.

Samo kad se smejem samo kad se smijem intervju
Tihana Lazović, Samo kad se smijem, foto: produkcija
Samo kad se smijem
Samo kad se smejem - kadar iz filma

Od 12. septembra u domaćim bioskopima

Film koji bi trebalo da pogleda i svaki muškarac, na redovnom bioskopskom repertoaru naći će se od 12. septembra ove godine.

 

Foto: Promo, IMDb, YouTube

 

Učitati još
Zatvori