Sve informacije o Sarajevo Film Festivalu 2024: Dolazak svetskih zvezda i ostvarenja koja ne propuštamo
Sve informacije o Sarajevo Film Festivalu 2024: Dolazak svetskih zvezda i ostvarenja koja ne propuštamo

Sve informacije o Sarajevo Film Festivalu 2024: Dolazak svetskih zvezda i ostvarenja koja ne propuštamo

Jedan od najpoznatijih regionalnih filmskih festivala, Sarajevo Film Festival uskoro otvara svoja vrata. Reč je o 30. izdanju koji će i ove godine dovesti svetske zvezde i prikazati zanimljivu lepezu filmova. Festival službeno počinje u petak, 16. avgusta, a otvara ga novi film Denisa Tanovića – Nakon ljeta o kojem više možete pročitati ovde.  Pre početka festivala, Erna Saljević je specijalno za Journal kreirala detaljan vodič kroz Sarajevo, a mi smo izdvojili ona ostvarenja i aktulenosti koja zasigurno ne želimo da propustimo na festivalu koji će trajati do 23. avgusta. 

Sarajevo Film Festival 2024
Nakon ljeta

Open Air program

Open Air program 30. Sarajevo Film Festivala sastavljen je od raznih igranih i dokumentarnih filmova regionalne produkcije, filmova ovogodišnjih dobitnika Počasnog Srca Sarajeva te međunarodnih filmova iz Francuske i SAD-a. Evo kojim filmovima se najviše radujemo.

Počasni gost festivala biće američki scenarista i reditelj Cord Jefferson. Prikazaće se njegov rediteljski prvenac Američka fikcija koji je ove godine bio nominovan na ovogodišnjoj dodeli Oscara. Jefferson je upravo za taj film i osvojio Oscar za najbolji prilagođeni scenario. Film prati frustriranog književnika koji je umoran od toga što sistem profitira od crnačke zabave zasnovane na starim i uvredljivim klišeima. Kako bi dokazao svoju tvrdnju, Monk pod pseudonimom piše vlastitu crnačku knjigu koja ga smešta u središte hipokrizije i ludila koje tvrdi da prezire. Na njegovo iznenađenje, knjiga postaje pravi hit. Glumačku postavu čine Jeffrey Wright, Sterling K. Brown, Erika Alexander, Tracee Ellis Ross i John Ortiz.

Bosanski redatelj Emir Kapetanović na festivalu će predstaviti i svoj film Djeda Mraz u Bosni koji zvuči zanimljivo. Smešten u decembar 2023. godine, film prati glumačku trupu koja kreće na turneju s predstavom o Deda Mrazu kako bi proširili praznično veselje u malim mestima postratne Bosne i Hercegovine. Dok su deca oduševljena, pojava Deda Mraza ponovo rasplamsava stare sukobe među odraslima.

Sarajevo Film Festival 2024
Američka fikcija

Zanimljiv dokumentarac

Na Sarajevo Film Festival stiže i francuski film Drugi čin koji je svoju premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu. Poznata francuska glumica Lea Seydoux glumi Florence. Ona želi da upozna svog oca (Vincent Lindon) s Davidom (Louis Garrel), muškarcem u kojeg je ludo zaljubljena. Ali Davida Florence ne privlači i želi da je prepusti u zagrljaj svom prijatelju Willyju (Raphaël Quenard). Njih četvoro se nalaze u jednom restoranu u sred ničega.

Već smo najavili dokumentarac Biang Biang Express mladog reditelja Nikole Stojanovića. Listi dokumentarnih ostvarenja koja želimo da pogledamo dodajemo i Grandpa Guru. Ovo je portretni dokumentarac koji eklektičnim stilom prikazuje kontinuitet rada benda Kultur Shock, s posebnim naglaskom na zanimljiv život, muziku i umetnost njihovog pevača i frontmena Srđana Gine Jevđevića. U filmu pratimo Ginino duhovno putovanje u potrazi za vlastitim identitetom i mestom u svetu, nakon izlaska iz sarajevskog ratnog okruženja i dolaska u Seattle, gde je upoznao Krista Novoselica iz grupe Nirvana i Jellu Biafru iz benda Dead Kennedys koji ga podstiču da nastavi da se bavi muzikom. Gina progone pitanja pripadnosti i osećaj rastrzanosti između života u Americi, Sarajeva i majke za koju je veoma vezan.

Sarajevo Film Festival 2024
Drugi čin

Bitne teme

Skriveni dragulj festivala bi mogao da bude film u produkciji Srbije, Moldavije i Bugarske – Megdan: Između vode i vatre. U njemu u raznolikoj glumačkoj postavi glume Viktor Savić, Nina Seničar i Enis Bešlagić. Film prati Petra, nekadašnju zvezdu vaterpola, a danas radnika osiguranja noćnog kluba. On kreće u igru s visokim ulozima kako bi spasio svoj vaterpolo klub od propadanja. Udružujući se sa Zekom, prevarantom sa sumnjivom reputacijom, Petar se kreće kroz mračni lavirint rivalstva i ličnim demonima, rešen da povrati svoju slavu i spasi nasleđe svog kluba. Dok upada sve dublje u mutne dubine balkanskog podzemlja, Petar otkriva da je linija između pobede i poraza tanka kao površina vode, a sve je na kraju test snage duha u konačnoj borbi za iskupljenje.

Iz Severne Makedonije prikazaće se film Prvo ubij djecu reditelja Dimitra Orovcaneca. Film prati balerinu tinejdžerku koja tokom probe za Labudovo jezero, slučajno uzima pogrešan mobilni telefon. Ispostavlja se da on pripada seksualno eksploatisanoj žrtvi trgovine ljudima. Ubrzo shvati da telefon koji je kod nje sadrži kompromitujuće informacije protiv moćnog političara. Paralelno s njihovom, odvija se priča najboljeg prijatelja balerininog dečka koji od svoga oca, inače policajca, krade pištolj da bi se zaštitio od uterivača dugova koji ga proganjaju jer im duguje novac.

Pulski festival otvorio je domaći film Svemu dođe kraj, a priliku da ga ogleda imaće i sarajevska publika. Film Rajka Grlića prati ljubavnu priču u Zagrebu. Maks Pinter, uspešni advokat, oslobodio je svog klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubistvo. Na proslavi Maks u pijanom stanju Dinku otvoreno kaže da je ubica koji je hladnokrvno usmrtio radnike koji su samo došli da pitaju za svoju platu. Sukob s jednim od stupova društva učini ga nepoželjnim, izgubi partnere Grgu i klijente, žena ga ostavi. No, Maks se ne predaje. Uz pomoć Nine, ljubavi iz studentskih dana, kreće u borbu.

Ostale filmove u Open Air programu možete pogledati ovde.

Rajko Grlić

Kinoscope program

U Kinescope programu u selekciji su filmovi iz raznih zemalja. Dokumentarac Blago Kraljevine Dahomej se prikazivao na ovogodišnjem ZagrebDoxu. Snažan film prati povratak ukradenih artefakata Kraljevine Dahomej iz Pariza u današnju republiku Benin u novembru 2021. Ali kakav stav zauzeti o povratku kući ovog blaga predaka u zemlji koja je morala da nastavi da se razvija bez njih? O toj temi raspravljaju studenti Sveučilišta Abomey-Calavi.

Snažno bi mogao da odjekne i dokumentarni film japanske rediteljke Shiori Ito. Film Crna kutija: Dnevnici prati njeno istraživanje i provođenje pravde za silovanje koje je doživela od strane uglednog kolege. Crna kutija stoga pokazuje veoma zastarele društvene norme i pravosudni sistem Japana, a sama Ito je postala simbol MeToo pokreta u toj zemlji.

A u produkciji Belgije i Švedske, zanimljiv se čini film Julie je odlučila da šuti. Julie je najbolja igračica u elitnoj teniskoj akademiji i njen život vrti se oko sporta koji voli. Kada njen trener postane predmet istrage i iznenadno bude suspendovan, sve igračice se pozivaju i ohrabruju da progovore. Ali Julie odluči da ćuti.

Kinescope Surreal

U Kinescope Surreal selekciji je šest filmova od kojih nam je najviše za oko zapao jedan zanimljivog naslova. Humanistički nastrojena vampirica traži voljnu suicidalnu osobu prati mladu vampiricu Sashu. Previše je osetljiva da bi nekoga usmrtila, no mora da se hrani krvlju. Kada joj roditelji uskrate zalihu iste, Sashin život je ugrožen. Srećom, upoznaje Paula, usamljenog tinejdžera sa suicidalnim tendencijama koji je voljan da se odrekne vlastitog života kako bi spasio njen. Ali njihov prijateljski dogovor ubrzo prerasta u noćni pohod u nastojanju da se ostvari Paulova poslednja želja prije nego što svane dan.

Sve filmove u Kinescope programu možete pogledati ovde.

Dobitnici Počasnog Srca Sarajeva

Svakog izdanja, Sarajevo Film Festival dodeljuje posebno priznanje Počasno Srce Sarajeva. Među prošlim dobitnicima su filmski majstori poput Branka Lustiga, Roberta De Nira, Johna Cleesea, Angeline Jolie, Olivera Stonea, Isabelle Huppert, Charlieja Kaufmana i mnogih drugih. Ove godine među dobitnicima je legendarna američka glumica Meg Ryan. Holivudska zvezda poznata po svestranosti i prirodnom šarmu u svakoj ulozi koju igra, Ryan će takođe predstaviti posebnu projekciju svoje hit romantične komedije iz 1998. godine Stigla vam je pošta koja je bila prikazana pre 25 godina upravo na 5. Sarajevo Film Festivalu. Dolazak Meg Ryan razveselio je mnoge i jedva čekamo da prošeta crvenim tepihom.

Osim nje, Počasno Srce Sarajeva dobiće i američki glumac John Turturro. Sjajan glumac počeo je u Spike Leeovim filmovima Učini pravu stvar i Jungle Fever, a veću popularnost stekao sarađujući s braćom Coen (Milerovo raskršće, Barton Fink, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou?). Trenutno glumi u hit seriji Severance. Na ovogodišnjem izdanju festivala Turturro će predstaviti upravo Bartona Finka, film u kojem ima naslovnu ulogu.

Treći dobitnik Počasnog Srca je američki reditelj i scenarista Alexandar Payne. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Poznat je po filmovima Građanka Ruth, Gospodin Schmidt, Stranputica, Nebraska te Smanjivanje. Njegov poslednji  film, Bartonova akademija bio je nominovan u nekoliko kategorija na ovogodišnjim Oscarima, od kojih je osvojio onaj za najbolju sporednu glumicu. Na festivalu će biti prikazan jedan od njegovih najboljih filmova i dobitnik Oscara za najbolji scenario – Stranputica.

Online kupovina ulaznica moguća je putem web stranice www.sff.ba, na tickets.sff.ba i putem mobilne aplikacije Sarajevo Film Festivala.

U Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prodaja ulaznica počinje 12. avgusta.

Fizička prodaja ulaznica u Glavnom Box Office-u (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) počinje 12. avgusta u 10 sati.

Više informacija o Box Office-u https://www.sff.ba/stranica/box-office.

Foto: Press Office Sarajevo Film Festival/ SFF promo: Američka fikcija – Orion Pictures/ Drugi čin – Chi-Fou-Mi Productions – Arte France Cinéma/Rajko Grlić – Sandro Lendler/ Meg Ryan- The Women/IMDB

Tekst preuzet sa: journal.hr

Učitati još
Zatvori