Crveni tepih iz prvog reda: Počeo je 30. Sarajevo Film Festival – donosimo prve utiske
Crveni tepih iz prvog reda: Počeo je 30. Sarajevo Film Festival – donosimo prve utiske

Crveni tepih iz prvog reda: Počeo je 30. Sarajevo Film Festival – donosimo prve utiske

sarajevo film festival, sff, film

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 30. Sarajevo Film Festival, a Journal donosi reportažu direktno iz prvog reda sa crvenog tepiha. Ovo, jubilarno izdanje festivala otvoreno je projekcijom dugoočekivanog filma Nakon ljeta, Oskarom nagrađenog bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića. Pa tako, od autora filma Ničija zemlja (2001.) nagrađenog Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku, dvostrukim dobitnikom Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove Epizoda u životu berača željeza (2013.) i Smrt u Sarajevu (2016.), stiže nam novo ostvarenje Nakon ljeta o kome već sada pričaju svi. Glumačka ekipa je sjajna. Glavne uloge tumače Anja Matković koja ko-autorski potpisuje i scenario  i Uliks Fehmiu

Neposredno pre prve projekcije filmam Danis Tanović se obratio rečima: Srećan nam rođendan! Svima nama. Jer zaista ako postoji neki festival na svetu koji smatram svojim, onda je to ovaj. Nadam se da ćete uživati u filmu, a ako budete uživali onoliko koliko smo mi dok smo ga radili, uživaćete jako.

Danis Tanović, Foto: SFF

Nakon ljeta

Komedija sa dramskim elementima, Nakon ljeta donosi priču o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, Maja će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasledstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Večerašnjoj ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi ekipe filma Nakon ljeta: Anja Matković, Uliks Fehmiu, Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi. Ekipa filma koja se danas zajednički fotografisala ispred Narodnog pozorišta, čini i direktor fotografije je Miloš Jaćimović, scenografkinja Veronika Radman, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Dubravka Skvrce, i majstorka maske Silvija Bradica.

Ekipa filma Nakon ljeta, Foto: SFF

Srce Sarajeva

Počasno Srce Sarajeva uručeno je palestinskom reditelju Eliji Suleimanu kao priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Direktor Sarajevo Film Festivala, Jovan Marjanović je tim povodom izrazio svoje zadovoljstvo što je ove godine prvo Počasno Srce Sarajeva pripalo Eliji Suleimanu, njegovom dugogodišnjem prijatelju.

Ova jubilarna godina obeležava tri decenije naše posvećenosti prikazivanju najkvalitetnijih filmova vama našoj publici, dok ujedno služimo kao ključna platforma za razvoj regionalne kinematografije. Svet oko nas nažalost nije bolji, nije onakav kakav smo zamišljali da može biti kada je Festival nastajao. Međutim naše iskustvo u proteklih 30 godina pokazuje da refleksija na najteža vremena kroz dijalog i umetnost nije samo važna, već i neophodna ako želimo da mir prevlada, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala, dodavši da je misija Festivala od samih početaka bila i ostala gledajući u prošlost graditi mostove i stvarati bolju budućnost.

Ovo je pravi trenutak da primim Srce Sarajeva, jer, kao što je rekao Jovan Marjanović, živimo u teškim vremenima i moramo omogućiti kinematografiji da svijet učini manje nasilnim. Potrebno je da dijelimo srca i ljubav. Kada dođem kući transplantirat ću ovo srce, rekao je Elija Suleiman.

 

Elia Suleiman
Jovan Marjanović uručuje Srce Sarajeva Eliji Suleimanu, Foto: SFF

Zvezde sa crvenog tepiha

Ove godine svečanost otvaranja 30. izdanja Sarajevo Film Festivala vodila je Maja Izetbegović, poznata bosanska glumica. Crvenim tepihom prošetali su mnogi poznati glumci, reditelji i osobe iz sveta filma, kao i političari poput Irfana Čengića. Alisa Čajić, poznata po filmu Efekat leptira prošetala je u glamuroznoj metalik haljini dubokog V izreza, poentirajući da srebrno uvek odnosi pobedu na crvenom tepihu.

Sva srca ovogodišnjeg jubilarnog SFF-a osvojili su bračni parovi, Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu koji su zajedno prošetali crvenim tepihom, Počasnim Srcem Sarajeva nagrašen Elia Suleiman i libanska muzičarka Yasmine Hamdan, kao i direktor festivala Jovan Marjanović i njegova supruga, umetnica, Šejla Kamerić. Tu je bila i fenomenalna Jasmila Žbanić, koja je nominovana za najbolji scenario (za epizodu) u kategoriji dramske serije, a koja je prošetala šarenoliku kombinaciju. U galeriji u nastavku otkrivamo ko se još našao na otvaranju jubilarnog SFF-a.

Maja Izetbegović / Fotograf: Muamer Kolar
Alisa Čajić / Fotograf: Muamer Kolar
sarajevo filmski festival 11
Uliks fehmiu
sarajevo filmski festival 11
Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu
Yasmine Hamdan i Elia Suleiman / Fotograf Muamer Kolar
Sebastijan Kabaca / Fotograf: Muamer Kolar
Džejla Glavović / Fotograf: Muamer Kolar
Anja Kraljević / Fotograf: Muamer Kolar
Dino Filipović, Lejla Filipović i Tarik Filipović / Fotograf: Muamer Kolar
Nadina mičić / Fotograf: Muamer Kolar
Jasmila Žbanić / Fotograf: Muamer Kolar
Jovan Marjanović i Šejla Kamerić / Fotograf: Muamer Kolar
ekipa filma Američka fikcija, foto: Haris Karamehmedović

Veče puno glamura: VIP koktel posle premijere filma Nakon ljeta

Nakon uspešne projekcije filma Nakon ljeta, glamurozni VIP koktel okupio je brojne poznate ličnosti iz sveta filma. Događaj je održan u elegantnom ambijentu Marijinog dvora. Gosti su uz koktele i vrhunske zalogaje, pustili i komentarisali film koji je već na prvoj projekciji osvojio srca publike. Među zvanicama su se istakli reditelj filma i glumačka ekipa, predvođena glavnim zvezdama filma. Crveni tepih bio je pun modnih trenutaka, dok su poznati glumci privlačili pažnju medija. Atmosfera je bila dinamična, a razgovori su se vodili ne samo o filmu već i o predstojećim projektima, letnjim avanturama i planovima za jesenju sezonu. Koktel nakon Nakon ljeta bio je savršen završetak večeri, kombinacija umetnosti i stila koja će se dugo pamtiti među ljubiteljima filma i glamura.

 

Goran Navojec
Juho Kuosmanen i Sebastian Cavazza
Goran Bogdan
Dino Filipović, Lejla Filipović i Tarik Filipović
Jovan Marjanović i Šejla Kamerić
Boris Ler
Mirza Mustafagić
Janko Popović Volarić i Ivana Roščić
Maja Čengić
Jasmila Žbanić
Goran Bogdan

30. Sarajevo Film Festival

Podsetimo se, 30. Sarajevo Film Festivalu će biti prikazano više od 250 filmova. U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva je 57 filmova. Detaljan program i sve informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici www.sff.ba kao i na društvenim mrežama festivala. 30. Sarajevo Film Festival održava se do 23. avgusta.

Foto: SFF, Muamer Kolar za Journal; Instagram: @cordjefferson, @sarajevofilmfestival, @irfancengic, @constantinefilm2.0 

Učitati još
Zatvori