Nakon Oskara i Zlatnog globusa za film „Ničija zemlja“, novi film istog reditelja otvara Sarajevo Film Festival
Nakon Oskara i Zlatnog globusa za film „Ničija zemlja“, novi film istog reditelja otvara Sarajevo Film Festival

Nakon Oskara i Zlatnog globusa za film „Ničija zemlja“, novi film istog reditelja otvara Sarajevo Film Festival

Letnji meseci su vreme kada se širom sveta održavaju brojni filmski i pozorišni festivali. Među njima se svakako izdvaja i čuveni Sarajevo Film Festival. Journal tim iz godine u godinu prati aktuelnosti vezano za Sarajevo Film Festival, tako i sada donosimo vesti o početku jubilarnog izdanja festivala. Ove godine, 30. Sarajevo Film Festival će se održati u periodu od 16. do 23. avgusta i otvariće ga novi film reditelja Danisa Tabanovića (dobirnik Oskara i Zlatnog globusa za film Ničija zemlja). Svetska premijera filma Nakon ljeta zakazana je za petak, 16. avgust u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Film će, osim u Sarajevu, istovremeno biti prikazan istog dana i u Mostaru i Tuzli. U nastavku donosimo sve o ovom ostvarenju.

Danis Tanovic_Nakon ljeta
Danis Tanović

Sarajevo Film Festival / Nakon ljeta

Od autora filma Ničija zemlja (2001.) nagrađenog Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji film na stranom jeziku, dvostrukim dobitnikom Srebrnog medveda na filmskom festivalu u Berlinu za filmove Epizoda u životu berača željeza (2013.) i Smrt u Sarajevu (2016.), stiže nam novo ostvarenje Nakon ljeta. Reč je o komičnoj drami o mladoj ženi koja dolazi na udaljeno ostrvo kako bi rešila pitanje porodičnog nasledstva. Glavna glumica se na ostrvu zaljubljuje u Britanca srednjih godina i započinje aferu sa njim. Njihova morska avantura postaje zabranjena ljubav. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, protagonistkinja filma će se konačno suočiti sa pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasledstvom postaje potraga za spostvenim identitetom, ali i oproštajem.

SFF svetska premijera
Anja Matković
Nakon ljeta
Uliks Fehmiu i Anja Matković

Glumačka ekipa je sjajna. Glavne uloge tumače Anja Matković i Uliks Fehmiu. U ostalim ulogama su Goran Navojec, Mario Knezović, Marija Škaričić, Mirela Brekalo, Snježana Sinovčić, Luka Juričić, Boris Ler, Ivana Roščić, Jadranka Matković i brojni drugi. Scenario potpisuju Anja Matković, Nikola Kuprešanin i Danis Tanović.

Film Nakon ljeta nastao je u produkciji Propeler Filma (Hrvatska). I u koprodukciji s kućama Tangaj Production (Rumunija), Obala Art Centar (Bosna i Hercegovina), Baš Čelik (Srbija) i Tramal Films (Slovenija).

Film SFF Nakon Ljeta
Uliks Fehmiu i Anja Matković
Nakon Ljeta Sarajevo premijera
Scena iz filma Nakon Ljeta

Foto: Press Office Sarajevo Film Festival, Instagram @sarajevofilmfestival

Učitati još
Zatvori