Od autora filma „Loving Vincent“ u bioskope stiže još jedno animirano delo u kome su učestvovali i domaći akademski slikari
Od autora filma „Loving Vincent“ u bioskope stiže još jedno animirano delo u kome su učestvovali i domaći akademski slikari

Od autora filma „Loving Vincent“ u bioskope stiže još jedno animirano delo u kome su učestvovali i domaći akademski slikari

Nakon velikog uspeha koji je zabeležio film S ljubavlju, Vinsent, rediteljski duo Hugh Welchman i Dorota Kobiela na velika platna donosi još jedno igrano-animirano ostvarenje – film Seljani. Nakon svetske premijere u Torontu, beogradska publika je imala priliku da film Seljani prvi put pogleda na zatvaranju Festivala autorskog filma. Film će imati i svoju redovnu distribuciju u domaćim bioskopima. Svečana projekcija održaće se u četvrtak, 18. januara, u mts Dvorani, s početkom od 19h. Pre početka prikazivanja filma u galerijskom prostoru Dvorane, u 18h, biće otvorena ekskluzivna izložba umetničkih slika koje su urađene i korišćene kao kadrovi kompletne priče filma, a koje je tokom višegodišnjeg rada oslikavalo i preko dvadeset domaćih akademskih slikara.

S ljubavlju, Vinsent dobija naslednika

Rediteljski par u svetske bioskope 2017. godine doneo je naslov S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga koji je tada predstavljao inovaciju i iskorak, te spoj slikarstva, igranog i animiranog. Film je dobio sjajne kritike i bio prikazan na brojnim svetskim filmskim festivalima. Između ostalog, osvojio je nominaciju u kategoriji za najbolji animirani igrani film na 90. dodeli Oskara i 75. dodeli Zlatnog globusa. Ono što je specifično za ovaj film jeste da je okupio preko stotinu umetnika iz celog sveta, koji su za potrebe realizacije filma potpuno ovladali Van Goghovom tehnikom crtanja. Svaki frame upotrebljen u filmu je ručno oslikan uljanim bojama, a među umetnicima koji su radili na ovom filmu su i srpski slikari Vladimir Vinkić i Biserka Petrović.

Seljani

Od snimljene do oslikane verzije

Novi oslikani igrani film kako se još može opisati naslov Seljani, nastao je u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije. Ono po čemu je delo karakteristično je sam proces njegovog nastanka. Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima, film Seljani naknadno je urađen i u oslikanoj verziji. Za potrebe rada na filmu angažovani su i domaći akademski slikari koji su uz pomoć četkice i platna oslikavali svaki kadar već snimljenog ostvarenja, postepeno radeći frame po frame.

“Animirani film Seljani predstavlja jednu od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom. Zadovoljstvo nam je da su Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture prepoznali značaj ovog ostvarenja i da su omogućili da preko dvadeset akademskih slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma. Iza nas je preko 40 000 uljem izrađenih slika i 200 000 sati slikanja uljanim bojama. Film je do sada prikazan na svim većim svetskim međunarodnim festivalima i sa velikim uspehom se prikazuje širom Evrope, dok nas uskoro očekuje i distribucija u Sjedinjenim Američkim Državama“, istakla je koproducentkinja Jelena Angelovski.

Seljani

Radnja filma inspirisana delom nobelovca

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka. Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubav prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Nakon premijerne projekcije u mts Dvorani 18. januara, film će se naći na redovnom repertoaru bioskopa širom Srbije.

Foto: MCF Promo

Učitati još
Zatvori