Septembar u beogradskim pozorištima: Tri predstave koje izdvajamo sa repertoara
Septembar u beogradskim pozorištima: Tri predstave koje izdvajamo sa repertoara

Septembar u beogradskim pozorištima: Tri
predstave koje izdvajamo sa repertoara

Septembar je tu – a sa njim i (konačno) pozorišna sezona. Nakon letnje pauze, pozorišni repertoari polako su počeli da pristižu. Od premijera, preko repriza koje ponovo gledamo, predstave koje gledamo u narednom periodu veoma su interesantne – i to iz više razloga. U nastavku teksta izdvajamo tri predstave koje bi trebalo da pogledate – i zbog čega.

Septembar u beogradskim pozorištima


Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo, Atelje 212


Predstava Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo Ateljea 212 premijerno će biti izvedena 15. septembra. Nastaje po istoimenom romanu Mirjane Drljević, detektivskoj priči koja prati istragu tri nestale devojke. Priču posmatramo iz perspektive inspektorke Lepe Vidić, koja – i sama majka – istražuje ovaj slučaj i usput upoznaje svet majki nestalih devojaka. Priča istražuje i svet bliskih prijateljica iz detinjstva. Taj njihov svet uronjen je (i) u iskustva i sećanja na ratnu prošlost devedesetih godina 20. veka.

Lepa Vidić u rasvetljavanju kompleksnog i konkretnog zločina iza sadašnjosti, razotkriva klupko sukoba i zločina iz prošlosti, rasvetljavajući priču o društvu uopšte. Dramaturg Periša Perišić je u pogovoru roman precizno okarakterisao i kao forenziku kolektivnog pamćenja. Predstavu je napisala Mirjana Drljević, dok iza režije stoji Bojana Lazić. U ulogama je isključivo ženska postavka. Gledamo Aleksandru Janković, Borjanku Ljumović, Radmilu Tomović, te Anastasiu Mandić i Snežanu Savić.

Atelje 212 privatna arhiva
Atelje 212 / privatna arhiva

Pokondirena tikva, Narodno pozorište


Dramska predstava Pokondirena tikva nastaje po tekstu Jovana Sterije Popovića, a u režiji Ive Milošević. Ovo će biti osma dramska postavka te Sterijine komedije karaktera iz 1838. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu. Čuveno Sterijino delo o Femi, ženi koja u nastojanju da se probije u više društvene krugove beži od zanatlijskog sveta, komedija je koja će biti postavljena na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava ja prethodno trebalo da ima premijeru prošlog proleća, ali je pomerena za septembar. Tako je premijera zakazana za 18. septembar na Sceni Raša Plaović, dok je repriza 21. septembra.

Uloge su dodeljene Nataši Ninković, Ivi Milanović, Slobodanu Beštiću. Takođe i Ivani Šćepanović, Aleksandru Vučkoviću, Seni Đorović, Aleksandru Đurici i Draganu Sekuliću. Predstava nastaje i u saradnji dramaturškinje Moline Udovički Fotez, scenografa Gorčina Stojanovića, kostimografa Borisa Čakširana, kompozitora Vladimira Pejkovića i scenskog govora Ljiljane Mrkić Popović. Rediteljka Milošević izjavila je da želi da se predstava zapita nad mogućnošću duboke promene i vaspitanja, te nasleđem ukorenjene agresije u komunikaciji. Kako je to kod ljudi koji su stubove primitivnog, zaostalog i netolerantnog prepoznali u palanačkoj sredini, a kako je to kod onih koji iz očajanja teže površno shvaćenoj uzvišenoj egzistenciji. Ne želim naivno ironičan bidermajersko prosvetiteljski komad o našoj prošlosti,  već tragikomičan pogled na kontinuitet duha palanke u Srbiji, izjavila je Iva Milošević.

Tiho teče Misisipi, Beogradsko dramsko pozorište


Tiho teče Misisipi, u režiji Ivice Buljan, zabavna je i dinamična predstava Beogradskog dramskog pozorišta. Nakon što je neko vreme izostala sa repertoara, u septembru je ponovo gledamo – i to 14. i 15. septembra. Predstava nastaje po istoimenoj knjizi Vladimira Tabaševića, koja je 2015. godine bila u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Vladimir je zajedno sa Buljanom radio na dramatizaciji. Tabašević, takođe, ima manju ulogu u ovoj predstavi. Tiho teče Misisipi zaokružuje priču o jednoj državi, veku i ideji, nudeći nam poražavajući intimni bilans njihovog kraja. U prozi se prepliću istorija i intima, lično i ideološko, oslikavajući kraj jednog veka i raspad jednog društva.

U ulogama, gledamo Aleksandra Jovanovića, Branku Katić, Vesnu Čipćić, Vladana Milića. Takođe – i Dunju Stojanović, Janu Milosavljević, Milana Zarića i Milana Kolaka. Glumačku postavku čine i Miloš Lazarov, Nikola Malbaša i Aleksandar Srebrić. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimograf je Nebojša Lipanović, a kompozitor Mitja Vrhovnik Smrekar.

Bonus pozorišni ugođaj – Bitef


Kraj septembra znači i – početak Bitef-a. Ovogodišnji, 58. Bitef, biće održan od 25. septembra do 4. oktobra pod sloganom Lepota (ne)će spasiti svet. Beogradskoj publici u glavnom programu predstaviće se čak deset produkcija koje stižu iz Nemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Poznato je i koja će plesna predstava otvoriti jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u regionu. Takođe, Journal tim izdvojio je i predstave koje ne bi trebalo da propustite – preporučujemo da ulaznice nabavite što pre.

58. Bitef
Budućnost

Foto: Privatna arhiva / Beogradsko dramsko pozorište / Bitef promo / Budućnost Dragana Udovičić / Instagram (@marijabogdanovic__ / @narodno_pozoriste_u_beogradu)

Učitati još
Zatvori