Zašto je serija Baby (ponovo) popularna na Netflixu?
Zašto je serija Baby (ponovo) popularna na Netflixu?

Zašto je serija Baby (ponovo)
popularna na Netflixu?

Prva sezona ove teenage drame premijerno je prikazana na Netflix u oktobru 2018. godine. A sada, nakon pet godina postojanja, opet je u trendingu na ovoj streaming platformi. Da li je razlog tome zapravo tema ove priče?

Provokativna italijanska drama Baby, zadire u burne živote privilegovanih tinejdžera iz Rima, otkrivajući njihove najdublje misli, osećanja i zabranjene želje. Sa svojim zadivljujućim narativom i sirovim prikazom adolescenata, postala je meta raznih kritika, kako pozitivnih, tako i negativnih.

Protagonistkinje su dve najbolje prijateljice, Chiara (Alice Pagani) i Ludovica (Benedetta Porcaroli). Ono što je interesatno jeste da ova dva karaktera nikada ne bismo mogli da zamislimo kao najbolje drugarice. Chiara, naizgled popularna i bogata, u vezi  je sa momkom koji deli njenu pozadinu. Međutim, ona nije tipična devojka koja živi u krilu luksuza. Ne koristi svoj društveni status, već ono što ona želi jeste da doživi život na autentičan način. Prizemna je, a privlače je ljudi kao što su Ludovica I Damiano, potpuno suprotnog načina života. Zajedno sa njima ona počinje da istražuje život iz jednog sasvim drugog ugla.

Deca nisu dobro

Baby baca svetlo na pitanja kao što su tinejdžerska prostitucija, zloupotreba droga i korupcija. Bazirana je na elementima stvarnog života. Međutim, smatramo da ono što je čini ovako gledanom jeste dinamika koja prikazuje tamnu stranu adolescencije i njeno eksperimentisanje. Iako se problemi poput ovih retko dešavaju, a možda samo nisu vidljivi, ono što je uobičajeno jeste pronalazak sopstvenog identiteta.

Deca nisu dobro – sinopsis je ove serije. Koliko god delovalo da je sve u redu, ipak treba zagrebati ispod površine. A roditelji koji služe tome, previše su zauzeti. I to nije samo problem tinejdžera iz imućnih porodica.

Baby se kreće po neistraženim teritorijama, suočavajući sa tabu temama i društvenim normama kroz svoje bogato složene likove. Ova dva karaktera se upuštaju u opasne eskapade kako bi zadovoljile svoje skrivene čežnje, kroz sve to upoznajući sebe na dubljem nivou. Pokušavaju da se snađu u sopstvenim identitetima, uprkos društvenih očekivanja. A zar ne radimo to svi?

Iako je naišla na kritike zbog kontraverzne teme, ipak nosi status smele serije koja podstiče na razmišljanje. Iznosi na videlo probleme o kojima se malo priča i donosi ubedljive naracije koje odjekuju dugo nakon što je odgledate. Pored toga, vizuelno zadivljujuća kinematografija dodaje još jedan sloj dubine, lepo hvatajući suštinu Rima i uranjajući gledaoce u njegovu atmosferu.

 

Njena autentičnost, moćne performanse i teme koje izazivaju društvene norme, uzdigle su je u rang najupečatljivijih Netfliksovih serija. Alice Pagani i Benedetta Porcaroli daju zadivljujuće portrete svojih likova bez napora, otelotvorujući njihove unutrašnje sukobe i emocionalna previranja.

Ako želite da ovih dana pogledate sadržaj koji se bavi osetljivim i često zanemarenim temama, i podstiče razgovor i introspekciju, preporučujemo vam seriju Baby.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori