Serija „Desperate Housewives“ slavi 20. godišnjicu – a evo zašto je posebno važno da je pogledate u oktobru
Serija „Desperate Housewives“ slavi 20. godišnjicu – a evo zašto je posebno važno da je pogledate u oktobru

Serija „Desperate Housewives“ slavi 20. godišnjicu – a evo zašto je posebno važno da je pogledate u oktobru

Kultna serija Desperate Housewives ove godine slavi jubilarnu, 20. godišnjicu. Serija Desperate Housewives promenila je žanr drame, komedije, pa i sapunice – i uticajna je iz mnogo razloga. Pored toga što je promenila način na koji posmatramo ove žanrove, ona je i dokazala da su kvalitetna glumačka postavka, kao i takav scenario, ključni ne samo za uspeh – već i za dugovečnu popularnost televizijskog ostvarenja.

Ova serija proslavila je brojne glumce i glumice. Eva Longoria, Felicity Huffman, Marcia Cross, Teri Hatcher i Nicollette Sheridan ostvarile su glavne uloge koje pamtimo. Brenda Strong dokazala je da naracija kao forma pripovedanja u seriji definitivno nije prevaziđena. James Denton, Doug Savant i Richard Chavir predvodili su mušku glumačku postavku i dokazali da se tango zaista igra u dvoje. Pored glume i scenarija, postoji još jedan bitan razlog zašto ovu seriju (ponovo) gledamo. Taj razlog tiče se oktobra, meseca koji bojimo u roze. Saznajte zbog čega je serija – a posebna njena četvrta sezona – bitna za temu raka (dojke) i njegovog lečenja.

Fantastična četvorka

Lynette, Gabrielle, Bree i Susan su (očajne) domaćice prelepog (i lažnog) mesta, Wisteria Lane. Baš taj izbor reditelja Marca Cherryja da seriju smesti u fiktivni američki grad takođe je veoma važna. Naime, Wisteria Lane vezuje se za ideju koju imamo o Americi, posebno Americi 1950-ih godina i prividnoj idili njenih malih mesta u kojim žive podjednako prividno idilične porodice. Već u prvoj epizodi serije, ta iluzija se ruši, kada naratorka Mary Alice Young, nakon što je dom (i sebe) savršeno uredila, usmerava pištolj – ka sebi.

Veoma hrabro i nesvakidašnje, posebno za 2004. godinu kada se prva epizoda Desperate Housewives pojavila, ova pilot epizoda bila je odlična uvertira za ono što smo gledali u narednih osam sezona – i čak 180 epizoda. Drama – kako ljubavna, tako i ona u odnosu sa prijateljima, pa i unutrašnja – kroji svaku epizodu ove serije. Ipak, ista koketira sa brojnim žanrovima i zbog toga je veoma unikatna. Mnogo je (crne) komedije, misterije, romanse, satire, pa i epizoda punih horora koje su razlog zbog kog je ovo jedna od onih retkih serija koju možemo uvek da gledamo, iznova i iznova. Na svako novo gledanje, otkrivamo Easter eggs, odnosno momente i sitnice koje nismo primetili prethodnog puta. Ovaj oktobar posebno je dobar mesec za (ko zna koji) rewatch. Razlog za to nije isključivo 20. godišnjica od premijere.

Dame sa Wisteria Lane-a šalju bitne poruke

Naime, ukoliko ste već gledali ovu seriju (ukoliko niste – spoiler alert!), znate da Lynette u trećoj sezoni iste otkriva da ima rak. Iako nije u pitanju rak dojke, kom je oktobar mesec globalno posvećen, način na koji je serija formulisala ovaj storyline veoma je značajan i kvalitetan. Nakon što Lynette padne i povredi glavu, ona odlazi kod lekara. Tada, saznaje da je njena povreda ozbiljnija nego što je mislila. Naime, ona ima Hočkinov limfom, odnosno rak limfnog sistema.

Lynette ovu bolest krije od svojih najbližih prijateljica i svakodnevnu patnju (neko vreme) vešto krije. Kreće sa hemoterapijom, nakon koje gubi kosu. Ironično, kada kreće da nosi perike zbog svoje bolesti, dobija komplimente od svojih poznanika i prijatelja koji joj govore da ona – i njena kosa – izgledaju bolje nego ikada. Ipak, tajna ne može zauvek ostati tajna. Tako se u četvrtoj sezoni Lynette konačno (potpuno) suočava sa istinom i prijateljicama govori da ima rak. Njena savršena kosa u stvari je perika.

Ranjivost kao vrlina

Krijući od bliskih ljudi da prolazi kroz nešto veoma traumatično nije nešto što čovek treba da radi – ali kao što znamo, neke stvari je lakše reći nego učiniti. Osetljiva tema poput one koje se tiče zdravlja je veoma intimna. U skladu sa tim, ne postoje pravila koja se tiču toga kada, ni da li, je potrebno sa drugima podeliti svoje muke i probleme. Ipak, serija Desperate Housewives uči nas važnim lekcijama. Lynette, iako prvobitno nije želela da druge opterećuje svojim problemima, shvata da njen život, niti ritam života, ne mogu izgledati isto kao kada te probleme nije imala. Odabravši da sa bližnjima razgovara o raku koji joj se tako iznenadno prikrao učinila je kada na to bila spremna. Podrška bližnjih koju je dobila bila je veoma značajna, posebno jer je tako dugo odbijala da istu traži.

Pravi momenat za razgovore biramo sami – i to tako treba da bude. Prestavši da krije činjenicu da ima rak, Lynette je odlučila da ogoli sebe – u svakom smislu te reči. Prestaje da nosi lepe perike. Njena borba je vidljiva i hrabra. Nije isto posmatrati sebe kao osobu koja boluje od nečeg. Posebno je izazovno i intimno dozvoliti i drugima da vas vide kao ranjive ljude. Ipak, upravo ta ranjivost je važna – a njenu važnost posebno ističe mesec oktobar. Bilo da se vi, ili neko vama blizak bori sa rakom, važno je govoriti o svojim osećanjima. Biti ranjiv, osetljiv, ali i hrabar i optimističan. Upravo tu pozitivnu lekciju izvukli smo iz ove sezone serije, čiju 20. godišnjicu definitivno slavimo.

DESPERATE HOUSEWIVES / foto: ABC / Everett / Profimedia

Foto: IMDb / ABC / Everett / Profimedia / Instagram (@evalongoria / @desphousewivestv) / YouTube (@Lucas HJ / @der450)

Učitati još
Zatvori