Zašto svi pričaju o seriji „Expats“?
Zašto svi pričaju o seriji „Expats“?

Zašto svi pričaju o seriji
„Expats“?

Serija Expats koja je od nedavno dostupna na Amazon Prime Video platformi izazvala je veliku pažnju. Razloga za to je nekoliko. Prvi i najveći jeste zapažena glavna uloga koju tumači Nicole Kidman. Drugi razlog jeste taj da se serija dotakla nekih važnih političkih događaja. I na kraju, komentariše se dostupnost odnosno nedostupnost serije u određenim zemljama. Bez brige, sve ćemo objasniti u nastavku teksta.

Imbd/Photo by Courtesy of Prime Video
Imbd/Photo by Courtesy of Prime Video

Expats je drama serija koja prati tri Amerikanke koje žive u Honk Kong-u. Zadivljujuća i dramatična, ova limitirana serija rediteljke LuLu Wang, prikazuje živote porodica koji u stranom gradu počinju da prikazuju sve svoje nesavršenosti. Rađena po romanu The Expatriates autorke Janice Y.K. Lee, ova serija istražuje tugu, bol, i neizvesnost.

Imbd/Photo by Courtesy of Prime Video

Dotiče se nekih važnih socijalnih i političkih pitanja. Prikazana je ekonomska nejednakost kroz živote privilegovanih porodica i na drugom kraju spektra životi njihovih dadilja i kućnih pomoćnica. Smeštena u 2014. godini, serija se takođe dotakla važnog političkog događaja tzv. Umbrella Movement – masovni protesti koji su se odigrali u Hong Kongu iste godine i koji su imali za cilj postizanje slobodnih i demokratskih izbora. Ipak ono šta je izazvalo veliku debatu jeste pitanje zašto serija nije dostupna u gradu u kojem se i snimala. Iako navedena kao dostupna širom sveta na Amazonovoj veb stranici, gledaoci u Hong Kongu vide poruku trenutno nedostupno kada pokušavaju da pristupe epizodama.

Unavailable?

Iako je serija dobila dosta pohvala od kritičara, kod većine je izazvala nezadovoljstvo. Posebno kod korisnika društvenih mreža u Hong Kongu. Polemika nije nastala samo oko toga što je serija nedostupna, već i zbog tretmana koji su glavni glumci dobili tokom trajanja epidemije, kada je serija i snimana. Navodno, Nicole Kidman je bila pošteđena karantina pri ulaska u grad. Snimljeno u Hong Kongu… ali se ne može gledati u Hong Kongu… međunarodnom gradu – glasio je jedan od komentara na X platformi. U seriji su prikazane scene protesta, demonstranata koji uzvikuju da žele slobodne izbore… Sve ovo nas navodi da se zapitamo šta se krije iza ovih odluka. Da li se vlada Kine pribojava da se građani prisete ovih nemilih događaja? Ili je ovo odluka Amazon Prime platforme?

Bilo kako bilo, seriju bi valjalo pogledati. Nicole Kidman nas još jednom oduševljava svojim performansom, dok ostale jake ženske uloge zajedno sa njom nose celu seriju. Iako duboka i mračna, serija pažljivo razmatra okolnosti pod kojima osoba zaslužuje saosećanje i oproštaj.

Foto: Profimedia/ Youtube/ Imbd/Photo by Courtesy of Prime Video

Učitati još
Zatvori