Ako ste voleli seriju „Gossip Girl“, dopašće vam se i ova televizijska ostvarenja
Ako ste voleli seriju „Gossip Girl“, dopašće vam se i ova televizijska ostvarenja

Ako ste voleli seriju „Gossip Girl“, dopašće vam se i ova televizijska ostvarenja

Kultna serija Gossip Girl prikazivala se od 2007. do 2013. godine i zauvek promenila televizijski pejzaž. Razloga za to je mnogo – pored serije Sex and the City, jedna je od (veoma) retkih koja se u potpunosti snimala na lokaciji u Njujorku. Takođe, poput svog SATC prethodnika, veliki fokus serije bio je na modi, koja je svakako svojevremeno uticala na svetske trendove – a inspiriše (nas) i dan-danas.

Na kraju, ljubavna – i sva propratna – drama koja je pratila likove nas i sada motiviše na (ko zna koji) rewatch. Ipak, ukoliko ste u potrazi za nekom drugom serijom, a koja će vas ipak podsećati na Gossip Girl, izdvojili smo tri televizijska ostvarenja. Dodajte ih na vašu watchlistu ukoliko ste se zaželi glamura, drame i dobre glume.

The O.C. (2003-2007)

Ako je Gossip Girl kvintisencijalno njujorška priča, onda je The O.C. – kalifornijska. Iako su smeštene na suprotnim obalama Amerike, ove dve serije imaju mnogo toga zajedničkog. Pre svega, kreator obe serije je isti – scenarista, producent i reditelj Josh Schwartz. The O.C. je definitivno poslužila kao inspiracija za seriju Gossip Girl, koja je sa produkcijom počela odmah nakon finala The O.C.-ja.

The O.C. (skraćeno za Orange County, region u Kaliforniji) prati grupu srednjoškolaca u bogataškom kraju grada Newport Beach. Stidljiv, dobar student Seth (Adam Brody) dobija novog brata kada njegovi roditelji odluče da usvoje Ryana (Ben McKenzie), tinejdžera sa traumatičnom prošlosti. Njih dvojica ubrzo postaju pravi prijatelji, pa i braća – i zajedno idu kroz brojne (slatke) muke života srednjoškolaca. U glavnim ženskim ulogama gledamo Mischu Barton i Rachel Bilson, a serija se nalazi na streaming platformi MAX. Fun fact: Adam Brody je u stvarnom životu već 10 godina u braku sa Leighton Meester, koja igra Blair u Gossip Girl.

Skins (2007-2013)

Skins je jedna od najpoznatijih britanskih, a istovremeno i najpotcenjenih svetskih serija. Kao i Gossip Girl, prati srednjoškolce u nekim ne-toliko-srednjoškolskim aktivnostima. Kada se pojavila, serija Skins bila je nešto zaista revolucionarno. Od prikazana borbe sa zavisnošću, do problema u ishrani i sličnih, ozbiljnih tema, Skins je pružila dublji uvid u realnost brojnih mladih ljudi.

Da neki problemi nisu rezervisani samo za starije osobe Skins je definitivno dokazao. Ipak, uz dosta britanskog humora, ikonične Y2K mode i vrhunske glume, razloga za gledanje ove serije (pored drame) je mnogo. Magazin Entertainment Weekly slavno je izjavio – kad bi samo američke serije imale hrabrosti koliko ima Skins. Sami prosudite da li su bili u pravu – serija je dostupna na Netflixu.

Euphoria (2019-)

Za one koji vole estetiku Gossip Girl, a opet su i fanovi HBO (sada MAX) produkcije koja podrazumeva malo ozbiljnije odrađene teme odrastanja i problema koji ga prate, Euphoria je pravi izbor. Ova serija je popularna od samog početka, što zbog fantastične kamere i zvuka, što zbog glume njegovih protagonista. Zendaya, Sydney Sweeney i Jacob Elordi samo su deo glumačke postavke koja se proslavila serijom Euphoria.

Priča prati Rue (Zendaya), srednjoškolku koja se bori sa zavisnosću od narkotika. Maddy (Alexa Demie) i Cassie (Sydney Sweeney) su najbolje prijateljice čiji su ljubavni životi puni drame. Tu su i roditelji, koji kao u seriji Gossip Girl neretko imaju još više skandala od svoje dece. Odrastanje Natea (Jacob Elordi) svakako je pod uticajem njegovog oca, Cala (Eric Jane). Dok je Gossip Girl snimio neslavni reboot (bez originalne glumačke postavke) i naizgled zauvek se pozdravio sa fanovima, Euphoriu i dalje željno iščekujemo. Iako je njena treća sezona najavljena pa odložena – i tako u krug, već neko vreme – nadamo se da će nastaviti da ispunjava rupu koju je ostavio završetak serije Gossip Girl.

Učitati još
Zatvori