Zašto treba pogledati seriju „The Lying Life of Adults“?
Zašto treba pogledati seriju „The Lying Life of Adults“?

Zašto treba pogledati seriju „The
Lying Life of Adults“?

Početak godine doneo je još jednu adaptaciju romana veoma cenjene italijanske autorke Elene Ferante. Nakon velikog komercijalnog TV uspeha Napuljske tetralogije, na red je stigao i poslednji u nizu objavljenih romana ove književnice – The Lying Life of Adults (La vita bugiarda degli adulti), koji je u vidu šestodelne limitirane serije premijerno prikazan na Netflixu 4. januara.

Serija The Lying Life of Adults donosi priču o odrastanju u periodu adolescencije i istražuje kako neke nepromišljene rečenice i postupci odraslih mogu imati razarajući uticaj na život mlade osobe.

@rbcasting

U odnosu na seriju My Brilliant Friend, koja je ubrzo nakon premijere stekla veliki broj gledalaca, serija The Lying Life of Adults ne  možete se pohvaliti podjednakim komercijalnim uspehom iako je prikazana na jednoj od najpopularnijih striming platformi.

Argumentovano, glavni problem leži u nepobitnoj činjenici lošeg poteza prilikom odabira striming kanala za distribuciju ovako ozbiljnog projekta, uzimajući u obzir da je Netflix uspostavio dominaciju lakim, pitkim sadržajem namenjen uglavnom mlađim generacijama. Neretko, Netflixov sadržaj predstavlja neprekidnu pokretnu traku sa koje mesečno izleću mnogobrojni projekti, koji često zarad odlika inkluzivnosti i jednakosti, stavljaju kvalitet u drugi plan. The Lying Life of Adults izlazi iz tog kalupa i prikazuje nekonvencionalnu priču koja sa sobom nosi ozbiljan dramski zaplet, koja se po svojoj prirodi ne može pogledati u toku jednog dana, a nakon toga i brzo zaboraviti. A radnja, iako prati život tinejdžerke, nikako nije namenjena za dati uzrast.

@thelyinglifeofadults

Lice i naličje Napulja i rečenica koja menja pogled na svet

Serija The Lying Life of Adults prikazuje lice i naličje Napulja. Gornji deo Napulja u kome žive bogati i donji trivijalni deo smešten na samoj margini društvene lestvice. Ta dva uvek suprotstavljena dela jednoga grada uprkos razlici ipak se kontinuirano dopunjuju i funkcionišu skladno i vanvremenski. Tako  priča o Napulju iz 90-ih gledaoce uvodi u svet dvanaestogodišnje Giovanne, tinejdžerke koja odrasta u buržoaskom rejonu Alto okružena višetomnim izdanjima popularnih klasika uz roditelje intelektualce.

Porodica je na prvi pogled ispunjena bezbrižnim danima i ljubavlju. Ali, u životu dvanaestogodišnje devojčice, sve kreće drugim tokom jednog februarskog dana nakon majčinog dolaska s roditeljskog. Nezadovoljan kćerkinim (ne)uspehom u školi, Giovannin otac izgovara surovu rečenicu da ona sve više podseća na njegovu odbačenu sestru Vittoriu, s kojom već godinama nije u kontaktu. Tetka Vittoria je za njihovu porodicu oduvek bila poput duha, otelovljenje ružnoće i zlobe i zbog toga ova rečenica zbunjenu i krhku tinejdžerku Giovannu uvodi u stanje anksioznosti. Tako otpočinje potraga za identitetom, i Giovanna postaje odlučna u nameri da prvo upozna ženu koja je precrtana s fotografija i izbrisana iz porodične istorije kako bi na taj način doznala i drugu stranu priče.

@tvscholar

Poznanstvo i laži odraslih

Ova odluka glavnu junakinju serije The Lying Life of Adults odvlači u potpuni haos koji korak po korak počinje da razara nekada složnu porodicu. Susret Giovanne i Vittorie biće eksplozivan jer ova urbana, buntovna i nekonvencionalna pedesetogodišnja žena počinje da dekonstruiše uređeni svet jedne tinejdžerke i mnogobrojne skrivene porodične tajne i odnosi polako izlaze na površinu pokazujući u pravom svetlu lažljivi život koji se godinama skrivao iza lepo ukrašene maske odraslih. Unutar Giovanne pokreće se spoznaja da odrasli zapravo laži gomilaju jednu na drugu, verujući da će se one vremenom pretvoriti u istinu. Na taj način, ona shvata da se mora osloboditi tih laži i pronaći istinu kako bi odrasla i postala svoja.

@thelyinglifeofadults

Glumačka podela

Glavnu ulogu u seriji tumači poznata italijanska glumica Valeria Golino, koja je veliku popularnost stekla i u Holivudu tokom 90-ih i početkom 2000-ih. Valeria Gollino tumači lik slobodoumne i strastvene Vittorie koja postaje ključna karika u životu Giovanne koju je maestralno odigrala glumica mlađe generacije Giordana Marengo. Pored njih u važnim ulogama pojavljuju se još i Pina Turco, Rossela Gamba, Alessandro Preziosi, Raffaella Rea, Maria Vera Ratti i Veronica Powers.

U toku procesa nastajanja serije sve vreme učestvovala je i sama autorka Elena Ferante na osnovu čijeg je književnog dela adaptirana serija, dok režiju i scenario potpisuje Edoardo De Angelis.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori