Serije u čijoj je srži žensko osnaživanje – a koje posebno volimo u oktobru
Serije u čijoj je srži žensko osnaživanje – a koje posebno volimo u oktobru

Serije u čijoj je srži žensko osnaživanje – a koje posebno volimo u oktobru

Oktobar bojimo u roze. Roze boja je nežna, ženstvena, radosna i hrabra – a njen značaj posebno je izražen u oktobru. Oktobar je mesec kada podižemo svest (nas samih, ali i onih oko nas) o raku dojke. Podsetnik da budemo nežni prema sebi provlači se kroz ove jesenje dane, a briga o sebi ne znači isključivo i odlazak na pregled – koji je, zaista, obavezan. Briga o sebi podrazumeva i brigu o mentalnom zdravlju, a vreme opuštanja i odmora jedno je od ključnih faktora za (mentalno, ali i fizičko) zdravlje.

Neretko, upravo to vreme opuštanja i odmora provodimo gledajući filmove i serije. Odabir sadržaja je veoma bitan. Dok umemo da uživamo u žanrovima trilera i horora, ovog oktobra biramo da uživamo u serijama koje u fokusu imaju toplinu, prijateljstva – i druge teme bitne za žensko osnaživanje. Saznajte koja to ostvarenja gledamo.

Serije o ženskom osnaživanju


The Bold Type (2017 – 2021)

Serija The Bold Type je kvintisencijalna kada govorimo o ženskom osnaživanju. U fokusu serije jesu Jane (Katie Stevens), Kat (Aisha Dee), Jacqueline (Melora Hardin) i Sutton (Meghann Fahy). One su prijateljice – i koleginice koje rade za globalno priznat ženski magazin.

Njihovi životi puni su privatne i poslovne drame i brojnih stresova. Ipak, u srži svega, one imaju jedna drugu. Tako je The Bold Type serija koja je – na površini – ona o poslu, ali je suštinski ona o ženskom osnaživanju i prijateljstvu.

Gilmore girls (2000 – 2007)

Serije o ženskom osnaživanju ne mogu proći bez Gilmore girls. Ona je esencijalna serija za jesen – i ona koju uvek možemo da gledamo iznova i iznova. U fokusu priče jesu, kako i ime kaže, Gilmorove – mama i ćerka koje žive u ušuškanom (fiktivnom) gradiću, Stars Hollow.

Njihov odnos i interakcije puni su topline – i iako je možemo okarakterisati kao seriju koja je lako štivo, neretko iz epizoda umemo da izvučemo značajne životne lekcije. Mlada mama Lorelai i njena ćerka Rory uvek su tu jedna za drugu – i proces osnaživanja je dug i često izazovan – ali na kraju zajednički, i apsolutno vredan svake suze.

The Queen’s Gambit (2020)

The Queen’s Gambit nije nimalo slična gorenavedenim serijama, ali je veoma značajna serija kada govorimo o ženskom osnaživanju. U narativnom fokusu jeste Beth Harmon (Anya Taylor-Joy), šahovski vunderkind. Nakon što je ostala siroče sa devet godina, introvertna i mega-talentovana Beth otkriva šah.

Isti joj pomaže da od sirotilišta otputuje na daleke destinacije – u kojima niže uspeh za uspehom. Vera u sebe i svoje sposobnosti, ne uzimanje ne kao odgovora – i put kroz život gde je oslonac na sopstvenu inteligenciju ključ – lekcije su koje smo naučili iz serije The Queen’s Gambit.

Big Little Lies (2017 – 2025)

Serija Big Little Lies jedna je od, možemo to iskreno reći, najboljih (skorijih). Glumice Nicole Kidman, Meryl Streep, Reese Witherspoon, Laura Dern i Zoë Kravitz udružile su se na projektu koji je osvojio srca kako publike, tako i kritike. Serija prati žene, majke i devojke u kalifornijskom gradiću i živote njihove dece (koja idu u privatne, ekskluzivne škole). Kada se proširi vest o misterioznoj smrti jednog člana privilegovane zajednice, gledaoci kao i detektivi u seriji pokušavaju da saznaju o kome je reč. Ova serija držaće vas u neizvesnosti do samog kraja, ali ka istom nećete žuriti – svaka epizoda je remek-delo za sebe. Preporučujemo da je pogledate više puta radi brojnih Easter eggs-a.

Priču o fizičkom i seksualnom zlostavljanju serija je prikazala kroz prizmu ženskog prijateljstva – i samim tim, ona je jedna od najznačajnijih kada govorimo o serijama o ženskom osnaživanju. Jedva čekamo treći nastavak koji su potvrdile glumice.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori