Grad večne inspiracije: Ovo su serije snimane u Njujorku koje volimo
Grad večne inspiracije: Ovo su serije snimane u Njujorku koje volimo

Grad večne inspiracije: Ovo su serije
snimane u Njujorku koje volimo

Serije snimane u Njujorku gotovo da su žanr same po sebi. Ovaj grad večno inspiriše filmski i televizijski svet, kao i književne stvaraoce. Dok je mnogo ostvarenja snimanih u Njujorku koje volimo – kreirati seriju koja na pravi način prenosi atmosferu ovog grada nije najlakši zadatak. Nakon što smo izdvojili omiljene filmove 20. veka koji su snimani u Njujorku, sada je red došao na serije. U nastavku, saznajte koje su to serije snimane u Velikoj jabuci, a kojima se uvek vraćamo.

Serije snimane u Njujorku


Sex and the City (1998-2004)


Nemoguće je spominjati ikonične serije snimane u Njujorku, a ne početi sa Sex and the City. Kultna serija možda je i najsinonimnija sa Njujorkom. Neretko su i glavni likovi u seriji – Carrie, Samantha, Miranda i Charlotte – referirali Njujork kao svog petog prijatelja. Sex and the City jedna je od prvih serija koja je zaista snimana na lokaciji i koja je promovisala stvarna mesta, restorane i kafiće tog vremena.

Setimo se kako je Carrie Bradshaw rekla Mr. Bigu – You can’t leave New York, you’re the Chrysler building. Upravo ta rečenica može preneti suštinu ove serije. Bez Njujorka, ona ne bi bila to što jeste – ikonična.

Mad Men (2007-2015)


Manje poznata, ali veoma kvalitetna serija koja je postavljena u Njujork, jeste Mad Men. Ona prati grupu zaposlenih u marketinškoj agenciji – i naravno, njihove privatne živote. Smeštena u šezdesete godine 20. veka, serija faktualno i sa neverovatnom veštinom obraćanja pažnje na detalje prenosi atmosferu grada – i sveta – tog vremena.

Mnogo je burnih istorijskih događaja koji su se dešavali u tom periodu u Americi, a koji su na odličan način uklopljeni sa fikcijom serije. Samo neki od njih jesu sletanje na Mesec i atentat na američkog predsednika Džona F. Kenedija. Iako nije snimana na lokaciji, serija je uspela da dočara atmosferu Njujorka. Po našem mišljenju, bolja je na svako sledeće gledanje.

Gossip Girl (2007-2012)


Gossip Girl je za dvehiljadite, ono što je Sex and the City bio za devedesete. Dok je tema suštinski drugačija – Sex and the City prati odrasle prijateljice i njihove dejting prile, a Gossip Girl prati ultra-bogate srednjoškolce, neke stvari jesu zajedničke ovim serijama. Obe su snimane na lokaciji u Njujorku, prikazavši sve lepe (i manje lepe) aspekte življenja u ovom gradu.

Naravno, Gossip Girl je manje realistična serija – glamurozni penthaus na Menhetnu i jagode i šampanjac za doručak daleko su od realnosti prosečnog čoveka. Ipak, baš to je lepota ove serije – eskapizam at its finest. Zanimljiva činjenica je i da su sve epizode serije Gossip Girl dobile ime po slavnim filmovima – saznajte više o tome.

Succession (2018-2023)


Ako ste upoznati sa porodicom Roy iz serije Succession, teško da biste mogli da zamislite da žive u bilo kom drugom gradu do Njujorku. Ovaj grad dodatno povećava elitizam i glamur života ove porodice, na čijem čelu je medijski mogul Logan Roy (Brian Cox).

Da bogatstvo ne leči duboke rane dokazala je porodica Roy, na čijem vrhu se nalazi beskrupolozni otac Logan. Ko će biti (očev) naslednik među Naslednicima (serija je upravo tako prevedena na srpski) neizvesno je do poslednje epizode. Pripremite se za mnogo crnog humora sa luksuznim Menhetnom kao cherry on top.

Friends (1994-2004)


Možda i najlegendarniji sitkom svih vremena jeste serija Friends. Snimana u periodu od 1994. do 2004, ona je proslavila šestoro glavnih glumaca. Jennifer Aniston, Matthew Perry, Courteney Cox, Matt Le Blanc, Lisa Kudrow i David Schwimmer. Imena koja su odjeknula Holivudom već sa mega-uspešnom prvom sezonom.

Iako je snimana u studiju u Los Anđelesu, serija Friends smeštena je u Njujork. Ukoliko još niste upoznati sa radnjom, ona prati šestoro prijatelja koji navigiraju život, finansije, ljubavne i poslovne probleme u Njujorku. Iako nije snimana u Gradu koji nikada ne spava, serija Friends uspela je da prenese atmosferu grada na način na koji ne mogu svi. Do danas, ona ostaje jedan od naših all-time favorita.

High Fidelity (2020)


Po našem mišljenju veoma potcenjena, serija High Fidelity bazirana je na istoimenom filmu iz 2001. godine. Iako priča ostaje ista, u filmu glavnu ulogu tumači muškarac (John Cusack), dok u seriji to čini žena (Zoë Kravitz). Priča prati Robyn (Zoë), ženu koja živi u Bruklinu i radi u prodavnici ploča. Kroz muziku i brojne reference na fenomene u popularnoj kulturi, serija High Fidelity prati i ljubavne probleme protagonistkinje.

Ova serija (i film) adaptacija je novele Nicka Hornbyja pod istim imenom. Iako je otkazana nakon samo jedne sezone, ova serija predstavlja veoma kvalitetan televizijski sadržaj. Ukoliko i vi, poput nas, ne možete da se zasitite talenta mlade Kravitz – preporučujemo da pogledate njen rediteljski debi, film Blink Twice.

How to with John Wilson (2020-2023)

John Wilson je samoproklamovani anksiozni Njujorčanin koji nas, kroz dokumentarnu seriju How to with John Wilson, uči brojnim životnim lekcijama. Iako i sam veoma zbunjen i nesnađen (u seriji), John Wilson zapravo je veoma talentovani narator, reditelj, čiji humor čini svaku epizodu gotovo savršenom.

Svaka epizoda ove serije uči nas nečemu – na primer, kako da napravimo savršeni rižoto, kako da vežbamo, ili kako da budemo spontani. Veoma cinično, veoma ironično i urnebesno, Wilson je pokazao da kada je o humoru reč, pravila nema. Serija je snimana u Njujorku, te istovremeno predstavlja i savršen uvid u život u tom gradu – uz sve njegove lepe i brojne, manje lepe, stvari.

Girls (2012-2017)


Serije snimane u Njujorku naš su guilty pleasure, a srećom, serija Girls ima čak šest sezona. Ona prati grupu devojaka u svojim ranim dvadesetim godinama, kako pokušavaju da se snađu u velikom gradu, Njujorku. Režiju i scenario potpisuje Lena Dunham, koja svojim nimalo ulepšanim humorom zaista dočarava jedno prosečno žensko iskustvo odrastanja.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori