Kako je stvarni život autorke „Sex and the City” zaista uticao na radnju kultne serije?
Kako je stvarni život autorke „Sex and the City” zaista uticao na radnju kultne serije?

Kako je stvarni život autorke „Sex and the City” zaista uticao na radnju kultne serije?

Sex and the City – istinita priča. Tako bi se zvao autobiografski film o njegovoj autorki, Candace Bushnell. Bushnell je autorka knjige Sex and the City koja je nekoliko godina nakon objavljivanja postala (danas) kultna serija, snimana u Njujorku.

Poznato je da je autorka inspiraciju za likove i radnju pronalazila u sopstvenom, kao i u životu svojih prijateljica. Ipak – koliko napisanog (a posle i ekranizovanog) je fikcija, a koliko toga stvarnost? Saznajte u nastavku teksta.

Sex and the City – istinita priča

Candace Bushnell – the real Carrie Bradshaw

First things first – Candace Bushnell jeste Carrie Bradshaw. Spisateljica je, prvenstveno, svoju kolumnu u listu The New York Observer pisala u prvom licu. Nakon što je shvatila da otkriva možda i previše intimnih detalja (a njeni roditelji bili su verni čitaoci kolumne), Candace je odlučila da o sebi piše u trećem licu, tako predstavivši lik Carrie Bradshaw.

Njen alter-ego, Carrie, u kolumni je predstavljena kao jedna od njenih prijateljica. Ostale tri bile su, naravno, Samantha, Miranda i Charlotte. A šta je sa Zverkom?

Da li je Mr. Big zaista postojao?

Candace je kolumnu za The Observer pisala u periodu od 1994. do 1996. godine. Godine 1995, Candace je upoznala Rona Galottija. Galotti je bio uspešan biznismen koji je karijeru izgradio u svetu izdavaštva. Taj svet glamura i novca podrazumevao je i brojne žurke – a upravo na jednoj takvoj upoznao se i ovaj (bivši) par. Za razliku od slučajnog upoznavanja na ulici kakvo je prikazano u prvoj epizodi serije, stvarna Carrie i stvarni Mr. Big upoznali su se zahvaljujući zajedničkim poznanicima i činjenici da rade u istoj branši.

Nešto je, ipak, velika istina. To je reputacija ženskaroša Zverke (Mr. Big-a), a koju je imao i Ron. Pre nego što je upoznao Candace, bio je već dva puta oženjen i razveden. Takođe, zabavljao se sa nekim od najpoznatijih manekenki – Janice Dickinson bila je jedna od njih.

When he walks into the room…

Nadimak Mr. Big Candace je Ronu dodelila zbog energije i harizme kojom je, kako je izjavila, ispunjavao svaku prostoriju. Par je, baš kao i u seriji, imao turbulentnu vezu.

Ipak, za razliku od serije (i filmova), Carrie (Candace) i Mr. Big (Ron) nisu završili zajedno. Prema rečima autorke, to je bio mnogo realističniji kraj takve ljubavne veze. Svejedno, oni su i danas prijatelji, a Ron je, čak, prisustvovao brojnim press događajima serije Sex and the City. Takođe, iako je danas popularno mrzeti Carrie, taj stav gledaoci su mahom zauzeli u kasnijim sezonama serije. Budući da su one najmanje relevantne što se same Candace tiče – može da odahne. Sex and the City istinita priča – svakako, ali nikako u potpunosti.

Čuvena epizoda Ex and the City svakako je inspirisana stvarnim životom spisateljice. Bitno je napomenuti da, za razliku od serije u čijoj trećoj sezoni (spoiler alert!) Carrie i Mr. Big imaju aferu, Candace i Ron to nisu učinili.

Prema mišljenju Candace, bivši je bivši – sa razlogom. U tom maniru, za razliku od dešavanja u seriji, Candace nikada nije dobila poziv za proslavu veridbe svog bivšeg. To je, pre, stvar fikcije.

Men I may not know, but shoes…

Baš poput Carrie Bradshaw – i Candace Bushnell bila je (i ostala) veliki fan šopinga, a posebno šopinga obuće. Neretko je trošila čitavu platu impulsivno prateći najnovije modne trendove – i slavne ličnosti ipak su samo ljudi.

Zanimljivo – čak je i logo kolumne Bushnell bio inspirisan parom obuće i to brenda Calvin Klein koji je uživao kultni status 90-ih godina. S druge strane, za razliku od Carrie, Candice nije stanovala u prostranom apartmanu na Upper West Side-u. Naprotiv, često je spavala kod svojih prijatelja i naporno radila ne bi li sebi obezbedila prostor za život. To je i uspela, zahvaljujući talentu za pisanje i ambiciji. Tokom svoje karijere, pisala je i za magazine Mademoiselle, Esquire i Vogue. U petoj sezoni serije, Carrie dobija dodatni plaćeni posao – za Vogue, podrazumeva se.

Fiction is a fact

Po svemu sudeći, mnogo faktualnih činjenica iskorišćeno je u seriji Sex and the City – a posebno u ranim sezonama serije. Ljubav prema obući, komplikovani ljubavni odnosi i jedna veoma komplikovana Zverka svakako su nešto što bismo nazvali istinita priča.

Najbitnije od svega jeste to da su one stvari koje su seriju učinile kultnim televizijskim ostvarenjem kakvo je danas takođe istinite. To su četiri osobe – i jedan grad. Prijateljstvo Carrie, Mirande, Charlotte i Samanthe možda je fiktivno u samim imenima protagonistkinja, ali bilo je stvarno za samu autorku, Candace. Kada se na sve to doda Njujork kao grad svih dešavanja – well, that’s just fabulous.

Foto: Instagram (@candacebushnell)

Učitati još
Zatvori