Slobodna zona: Jubilarno izdanje festivala otvara film „Anora” ovenčan Zlatnom palmom u Kanu
Slobodna zona: Jubilarno izdanje festivala otvara film „Anora” ovenčan Zlatnom palmom u Kanu

Slobodna zona: Jubilarno izdanje festivala otvara film „Anora” ovenčan Zlatnom palmom u Kanu

/ Regionalna premijera /

Jubilarni 20. Filmski festival Slobodna zona biće svečano otvoren 6. novembra u 19 sati u Plavoj dvorani Sava centra regionalnom premijerom drame Anora, nagrađene Zlatnom palmom ove godine u Kanu. Istog dana film će otvoriti Slobodnu zonu u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. U nastavku, donosimo detalje.

Slobodna zona
Anora

/Povratak u Sava Centar /

Projekcijom filma Anora, Slobodna zona će biti prvi filmski festival koji se, posle tri godine pauze, vraća u kultno sastajalište filmofila – veliku dvoranu Sava centra!

Radnja filma

Crnohumorna i dirljiva drama uglednog nezavisnog američkog reditelja i scenariste Seana Bakera prati Anoru, mladu egzotičnu igračicu iz Bruklina koja se, ubrzo po upoznavanju, udaje za Vanju, sina ruskog oligarha. Kada vest stigne do Rusije, mladoženjini roditelji kreću za Njujork, rešeni da ponište brak.

Slobodna zona
Anora

 Zlatna palma posvećena ljudima sa margine

Sean Baker je Zlatnu palmu posvetio svim ljudima sa margine društva kojima se bavio i u prethodnim filmovima: Mandarina, Projekat Florida, Crvena raketa

Sve te individualne priče ne mogu da promene svet, ali mogu da utiču na rušenje predrasuda. Nadam se da će moji filmovi pomoći da na te osobe gledamo u pozitivnijem svetlu i s više poštovanja – izjavio je Baker novinarima u Kanu. Na pomenutom festivalu film je pozdravljen osmominutnim ovacijama.

Uloga pisana za Mikey Madison

Scenario za Anoru Baker je pisao specijalno za Mikey Madison. Upravo ona je, prema njegovim rečima, ukrala scenu na kraju Tarantinovog filma Bilo jednom u Holivudu, a potom zablistala i u seriji Bolje stvari. Anorinog novopečenog supruga Ivana Zaharova tumači Mark Eidelshtein, dok su u ulogama njegovih roditelja slavni Aleksey Serebryakov (Levijatan) i Daria Ekamasova (Amerikanci).

Bejker je, kao i više puta do sada, istraživao kako naše društvo tretira ljude na ivici egzistencije. Zanimalo me je da analiziram različite nivoe moći i uloge novca u toj igri moći, kao i ophođenje prema onima koji su na nižoj društvenoj lestvici od nas – objasnio je autor.

Slobodna zona
Anora

Kako do ulaznica?

Ulaznice za svečano otvaranje 20. Slobodne zone u Beogradu, po ceni od 1200 dinara, u prodaji su online preko sajtova Tickets i eFinity. Kao i na prodajnim mestima ovih servisa. Deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji, jer će platforma KinoKauch biti domaćin online Slobodne zone.

Plakat 20. Slobodne zone

Ovogodišnji festival podržali su potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond. Kao i Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Foto: Slobodna zona promo/ Anora Productions, LLC/ Universal Pictures

Učitati još
Zatvori