Nakon ne tako slavne kritike prvog dela, dugoiščekivani horor se vratio u bioskope
Nakon ne tako slavne kritike prvog dela, dugoiščekivani horor se vratio u bioskope

Nakon ne tako slavne kritike prvog dela, dugoiščekivani horor se vratio u bioskope

Nakon što je prvi deo psihološkog horora Smile naišao na mešane kritike, a publika ostala podeljena, nastavak ovog filma, Smile 2, vratio se u bioskope sa nadom da će ostaviti dublji utisak. Ovaj nastavak je dugo najavljivan i očekivan, a sada kada je tu, odlučili smo da se pozabavimo rekacijama publike. Prvi deo je imao interesantnu premisu – zloslutni osmeh koji donosi smrt, ali i pored nekih zapaženih trenutaka, nije uspeo da se izdigne iznad standardnih horor klišea. Iako je bio finansijski uspešan, deo kritičara zamerao je filmu na oslanjanju na jeftine jump scare momente i predvidljivost. Sa nastavkom, fanovi horor žanra postavljaju pitanje – da li je Smile 2 uspeo da prevaziđe prvobitne mane ili će ostati u senci svog prethodnika?

Smile 2 vraća horor na bioskopsko platno u punom sjaju


Jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću horor franšize jeste kako održati tenziju i strah. Takođe, kako istovremeno doneti nešto novo publici. Smile 2 dolazi sa obećanjem dublje priče i intenzivnijeg horor iskustva. Režiser Parker Finn ponovo preuzima vođstvo, i pokušava da napravi film koji će nadmašiti original u svakom pogledu. Fokus je ovog puta na pop pevačici Skye Riley. Uznemirujući događaji prate i ovu protagonistkinju i teraju je da se posveti analiziranju svoje mračne prošlosti. Lik glavne junakinje tumači Naomi Scott, dok se uz nju pojavljuje i Lukas Gage, kao i Drew Barrymore u gostujućoj ulozi.

Jedan od aspekata koje je Smile 2 ispraviojeste razvoj i motivacija likova. Dok je u prvom delu protagonistkinja Rose bila nosilac priče, mnogi su kritikovali nedostatak karakterne dubine i emocionalne povezanosti sa publikom. Ovaj put, producenti su se posvetili detaljnijem razvoju likova kako bi publika mogla da se više identifikuje sa njima. Fokus na unutrašnje borbe i psihološke dubine obećava da će publika osetiti mnogo veći nivo empatije prema likovima. To zasigurno dodatno pojačava osećaj napetosti.

Što se tiče vizuelnog stila, Smile 2 zadržava jezivu estetiku koja je karakterisala prvi film. Međutim, reditelj prikazuje i inovativniji pristup režiji, sa manje predvidljivih scena straha i fokusom na stvaranje postepene, kontinuirane napetosti. Zvuk i muzika, koji su igrali ključnu ulogu u stvaranju atmosfere u prvom delu, takođe su unapređeni u nastavku.

Not great, not terrible


Dok prvi deo Smile-a možda nije zadovoljio sve ljubitelje horora, ostavio je dovoljno prostora za nastavak koji bi mogao da ispravi prethodne greške i podigne franšizu na novi nivo. Fanovi su bili uzbuđeni zbog povratka zastrašujućeg osmeha na veliko platno.

Očekivanja su bila velika, a Smile 2 ima zapanjujuću 7.2 ocenu na platformi IMDb. Not great, not terrible. Bilo kako bilo, ljubitelji žanra mogu da se nadaju da će ovaj nastavak doneti bolju ravnotežu između psihološkog horora i čistog straha. U prevodu – možete se uputiti u bioskop bez straha (no pun intended). Da li će zastrašujući osmeh ponovo osvanuti u noćnim morama publike, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – Smile 2 donosi nova iznenađenja koja će svakako držati gledaoce na ivici sedišta.

Foto: IMDb, YouTube; Instagram: @smilemovie

Učitati još
Zatvori