U okviru festivala Španski metar biće održane besplatne projekcije filmova – saznajemo detalje
U okviru festivala Španski metar biće održane besplatne projekcije filmova – saznajemo detalje

U okviru festivala Španski metar biće održane besplatne projekcije filmova – saznajemo detalje

Španski metar, filmski festival ostvarenja iz zemalja španskog govornog područja, počinje sutra, 29. maja i traje do 10. juna. Ovogodišnje 16. po redu izdanje poklapa se sa godišnjicom Instituta Servantes, koji je pre 20 godina otvoren.

Kroz festival Španski metar spaja se most između filmskih stvaralaca iz Španije i drugih zemalja koje dele španski jezik. Festival se održava u Beogradu i Novom Sadu, a određeni filmovi biće prikazani i besplatno. Saznali smo koji.

Un millón en la basura film
Un millón en la basura
El astronauta
El astronauta

Besplatne online projekcije španskih filmova

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg Španskog metra, publika širom Srbije imaće priliku da od 29. maja do 3. juna besplatno pogleda četiri klasika španske kinematografije. Prateći program festivala, ciklus Počasna nagrada Goja biće dostupan ljubiteljima filma iz cele zemlje. On će i ovog puta biti posvećen aktuelnom dobitniku počasne nagrade Goja. Čuvenu nagradu dodeljuje španska Akademija umetnosti i filmskih nauka. Za 2024. godinu dobitnik je direktor fotografije i restaurator Juan Mariné. Juan je tokom više od 18 godina karijere bio u potpunosti posvećen filmu i njegovom očuvanju i restauraciji.
Besplatne filmove će ove godine publika imati prilike da pogleda putem Vimeo kanala Instituta Servantes – od 29. maja do 3. juna u 19 časova. Odabrani filmovi su Orgullo iz 1955, Un millón en la basura iz 1967, El astronauta iz 1970. i La Grieta iz 1989. Sva četiri filma koja čine ovaj ciklus biće dostupna u onlajn formatu, u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom jeziku.
S jedne strane, crno-beli kadrovi u dva prva filma, Orgullo i Un millón en la basura odslikavaju različitu prirodu vizuelne estetike iza filmova snimljenih na selu i u gradu. S druge strane, El astronauta i La Grieta su dva naslova smeštena u dva žanra koja zahtevaju fotografiju koja čini verodostojnim natprirodne prostore kao što su oni u naučnoj fantastici i hororu.
juan marine
Juan Mariné

Foto: Španski metar

Učitati još
Zatvori