Svetski glumci i glumice u domaćim filmovima
Svetski glumci i glumice u domaćim filmovima

Svetski glumci i glumice u
domaćim filmovima

Svetski glumci i glumice nisu tako retko igrali u domaćim filmovima. Journal je pripremio listu naših filmova u kojima igraju zvezde. Pratimo još od jugoslovenske kinematografije do najskorijeg savremenog domaćeg filma. Uvek je dobro podsetiti se internacionalnih saradnji.

Nedavno premijerno prikazani u regionu, Čuvari formule su nas podsetili kako su internacionalne koprodukcije i saradnje nekada bile sastavni deo filma. Ali koji su to najveći glumci i glumice posetili naše krajeve sarađujući na filmu? Hajde da se zajedno podsetimo imena koja smo možda i zaboravili. Naravno, pozivamo vas da listu dopunite.

svetski glumci

Jane Birkin & Serge Gainsborough – Devetnaest djevojaka i jedan mornar (1971)

Činjenica da su jedan od najpoznatijih power couple parova igrali zajedno u jednom jugoslovenskom filmu tek je nedavno dobila na značaju. Povodom smrti Jane Birkin, filmski poznavaoci su se setili ostvarenja „Devetnaest djevojaka i jedan mornar“ koji nije naročito upamćen u istoriji domaće kinematografije.

Tom prilikom pojavilo se i pregršt anegdota o snimanju filma ali svakako najzanimljivija od njih je da je Jane Birkin saznala da je trudna upravo na snimanju filma u bolnici u Dubrovniku. Čak i ako nije istina, zvuči bolje od istine.

Brad Pitt – Tamna strana sunca (1988)

Film Tamna strana sunca Božidara Nikolića ponovo je doživeo svoju slavu kada je Brad Pitt postao poznati holivudski glumac. Naime – on igra sporednu ulogu u filmu ali kako je film distribuiran tek u  tek 1997. godine ta činjenica dobija na značaju. U to vreme Bred Pit je već bio svetska zvezda posle uloga u filmovima „Intervju sa vampirom“, „Legende o jeseni“ i „Sedam“.

Priča se da su reditelj filma Božidar Nikolić i Pit ostali su u kontaktu i nakon završetka snimanja, i da snimanje filma nije jedini put kada je Bred Pit posetio Crnu Goru. Sigurni smo da je za vreme braka sa Angelinom Jolie, Brad Pitt posetio Bosnu i Hrvatsku, ali govori se i o posetama Beogradu, kao i o odlascima na utakmice.

Miriam Margolyes – Pored tebe (2023)

Mirijam Margolis je svakako najskorije iznenađenje u našoj kinematografiji u kojoj su nekad svetski glumci bili kao domaći. Britanska glumica nam je poznata iz franšize Hari Poter. Ali i Skorcezeovog Doba nevinosti, ili popularne serije Crna guja. Za vreme pandemije Covid-19 zaigrala je uz naše glumce u najnovijem ostvarenju Stevana Filipovića.

Na pitanje kako je došlo do ove saradnje Mirijam je rekla da je ključno to što nikad pre nije snimala film online. I da s godinama sve više želi da proba nešto novo. Za potrebe snimanja filma, naučila je i replike na srpskom jeziku.

U filmu koji prati dešavanja u vreme pandemije Korona virusa, Mirijam Margolis igra Veru, baku glavne protagonistkinje. O dobitnici BAFTA nagrade u domaćem filmu o lockdownu su pisali svetski mediji. Posle premijere u Srbiji, film je u redovnoj distribuciji i u svim bioskopima od 7. septembra.

PORED TEBE stevan filipović mina nikolić film premijera
Mirijam Margolis u Pored tebe
Mirijam Margolis Sa snimanja Pored tebe

Richard Burton – Sutjeska (1973)

Lista svetski glumci ne bi bila potpuna bez njega. I ko ne zna ništa o jugoslovenskoj kinematografiji zna da je Richard Burton glumio Tita u filmu snimljenom za tridesetogodišnjicu bitke na Sutjesci. Snimljen je u Nacionalnom parku Sutjeska. Film je režirao Stipe Delić.

Priča se da je sam Tito izabrao da ga glumi Ričard Barton i da je lično nadgledao snimanje scene sopstvenog ranjavanja. Muziku za ovaj film je napisao Mikis Theodorakis, na scenariju su sarađivali Miljenko Smoje i Sergej Bondarčuk. U jednoj od epizodnih uloga pojavljuje se i Irene Papas, vanvremenska lepotica.

O kontroverznom prijateljstvu između druga Tita i Richarda Burtona ove godine je predstavljena i drama. Delo Kokana Mladenovića Bilo jednom na Brijunima sa Milanom Marićem u glavnoj ulozi. Zanimljiv

Isabelle Huppert – Seobe (1989)

E već je ovo vest za prave filmske geekove. Posle uspeha Skupljača perja na filmskom festivalu u Kanu, u filmove Aleksandra Saše Petrovića uključivali su se svetski glumci i glumice. U Biće skoro propast sveta igra Ani Žirardo, u Majstor i Margarita Ugo Tognazzi i drugi, ali i tu su i Seobe.

Snimanje Seoba je bilo po mnogo čemu specifično – naime istu temu je isti reditelj obradio dva puta odjednom – na srpskom i na francuskom jeziku sa potpuno drugom glumačkom postavom. U pitanju je naravno ekranizacija istoimenog poetskog romana Miloša Crnjanskog. Govori o seobama naroda tokom XVIII i XIX veka. Tema velikih seoba Srba iskazana je kroz vojni pohod majora Vuka Isakoviča na čelu Slavonsko-podunavskog puka. Drugi tok drame prati tragičnu i strasnu ljubavnu vezu izmedju Vukovog mlađeg brata i Vukove supruge koja se završava njenim dugim bolovanjem i smrću…

Pogađate, Izabel Iper glumi u francuskoj verziji.

svetski glumci

Nastassja Kinski, Stellan Skarsgard & Dennis Quaid – Spasitelj (1998)

Po mnogima ovaj film ne bi trebalo ni da se nađe na listi domaćih filmova jer ne pripada ni jugoslovenskoj ni recentnoj srpskoj kinematografiji. Ipak danas se Predrag Antonijević isprofilisao kao autor novog srpskog filma režijama Dara iz Jasenovca i Oluja, ali i TV serija Ubice moga oca i Državni službenik.

Kako je jedno vreme radio u Americi pod imenom Peter Antonijevic odatle datira i ovaj film koji je osim tada svetski poznatih Nastassje Kinski, Stellan Skarsgarda i Dennis Quaida angažovao i domaće glumce Sergeja Trifunovića i Natašu Ninković.

Franco Nero – Banovic Strahinja (1983)

Francesco Clemente Giuseppe Sparanero poznatiji kao Franco Nero je italijanski glumac koji je zahvaljujući tzv. Špageti vesternima bio enormno poznat u Jugoslaviji. Njegova uloga u filmu Django (1966) je ušla u istoriju kinematografije i učinila ga pop ikonom kojoj se dive savremeni reditelji poput Kventina Tarantina.

U jugoslovenskom filmu, ovekovečio je najromatničniji i najenigmatičniji ep – Banović Strahinja u režiji Vatroslava Mimice. Njegovog neprijatelja i suparnika u filmu Banović Strahinja igra Dragan Nikolić, a pored njega tu je i Rade Šerbedžija. Ako ste zaboravili ili nikad niste gledali – Banović Strahinja je obavezna lektira. Franco Nero je vanvremenski tip i čovek koji je nedavno napunio 81 godinu.

svetski glumci
svetski glumci

Fotografije: IMDb, youtube

Učitati još
Zatvori