The Crowded Room: Serija koju smo odgledali u jednom dahu
The Crowded Room: Serija koju smo odgledali u jednom dahu

The Crowded Room: Serija koju smo
odgledali u jednom dahu

Zasnovana na non-fiction književnom delu The Minds of Billy Milligan iz 1981. godine, dugoočekivana serija The Crowded Room konačno je stigla na streaming platformu Apple TV+. Zvezdanu glumačku ekipu predvode Tom Holland i Amanda Seyfried.

O čemu se radi?

Ljubitelji kriminalističkih serija i true crime žanra s velikim nestrpljenjem dočekali su mesecima unazad entuzijastično najavljivanu seriju The Crowded Room. Prva epizoda odvodi nas u sedamdesete godine prošlog veka i otpočinje uz pucnje nadomak čuvenog Rockefeller kompleksa u New Yorku. Za misteriozni pokušaj ubistva biva optužen mladić Danny Sullivan, dok njegova
partnerka Ariana nestaje pod sumnjivim okolnostima. Slučaj preuzima Rya Goodwin i kako vreme odmiče ona sve sigurnije uviđa da Danny ima višestruki poremećaj ličnosti. Šta se desilo Ariani, gde je nestao Izraelac kod kojeg je Danny stanovao i koji su okidači doprineli da mladić u psihičkoj samoodbrani razvije čak dvadeset i četiri različite ličnosti – odgovori na sva pitanja dati su
minuciozno, kroz deset jednosatnih epizoda ove limitirane serije.

The Minds of Billy Milligan

The Minds of Billy Milligan je knjiga iz domena non-fiction žanra, a napisao ju je američkog pisac Daniel Keyes. On je takođe poznat po kultnom romanu Cveće za Aldžernona. Pisac je višesatni intervju s Billyjem pretočio u knjigu, i podrobno otkriva pravu istinu o mladiću koji je 1977. godine dospeo u fokus američke javnosti zbog serije pljački, silovanja i otmice. Nakon hapšenja, Milliganu je konstatovan disocijativni poremećaj ličnosti, i na tom osnovu dvadesettrogodišnji mladić prvi put u istoriji američkog pravosuđa biva oslobođen od svih optužbi. Keyes, između ostalog, u ovom publicističkom delu obrađuje kompleksnu temu prirode mentalnih bolesti. Čitaoci mogu saznati kako su traume iz detinjstva dovele do toga da Billy Milligan razvije mnogobrojne identitete u svom umu i na koji su se način oni s godinama udvostručili.

The crowded room

Da li je serija vredna pažnje?

Ukoliko ste ljubitelji takozvanih slow burn krimi serija, The Crowded Room odvešće vas na jedno dugo, dramatično i misteriozno putovanje vođeno varljivim umom Dannyja Sullivana. Američka glumica Amanda Seyfried, perfektno je otelovila lik Rya-e Goodwin i još jednom dokazala da se s punim pravom ubraja među najplaćenije glumice u holivudskoj industriji. Pored Amande, u ovoj seriji zablistao je i Tom Holland, koji sasvim vispreno igra na svim žanrovskim poljima.  Tokom iscrpnog jednogodišnjeg rada na seriji Holland je do najsitnijih detalja ušao u svoj lik, a to se odrazilo i na njegovo mentalno stanje. Nakon snimanja odlučio da ode na dužu pauzu.

Imdb ocena: 7.1

Journal ocena: 8 – zbog sporijeg tempa pojedinih epizoda. Ukoliko bismo u obzir uzeli samo maestralnu glumu Amande Seyfried, bila bi ovo serija za čistu desetku.

Glumačka postava

Pored Seyfriedove i Hollanda, glavne uloge u seriji tumače, Emmy Rossum, Christopher Abbott i Sasha Lane. Idejni tvorac projekta Akiva Goldsman, scenarista filma A Beautiful Mind. Serija je dostupna putem streaming platforme Apple TV+.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori