Film „The Devil Wears Prada” vam je jedan od omiljenih? Ovo su slična ostvarenja
Film „The Devil Wears Prada” vam je jedan od omiljenih? Ovo su slična ostvarenja

Film „The Devil Wears Prada” vam je jedan od omiljenih? Ovo su slična ostvarenja

The Devil Wears Prada film je iz 2006. godine koji je umnogome definisao filmski pejzaž – ne samo tog perioda, već i šire. Ostvarenje sa Meryl Streep, Anne Hathaway i Emily Blunt kao toksično-simpatičnim poslovnim triom priča je koja je ikonična iz mnogo razloga. Ne samo što je reditelj David Frankel okupio najslavnija holivudska glumačka imena, već je i sam film nastao po istoimenoj knjizi, koja je izašla nakon što je spisateljica dala otkaz na poslu u prestižnom časopisu.

Njena priča, puna humora, drame, ali i glamura i luksuza je kao stvorena za filmski ekran. Tako, uspeh gotovo da nije mogao da se ne desi. Meryl Streep nominovana je za Oskara za Najbolju žensku ulogu, a Patricia Field, čuvena po radu na seriji Sex and the City, nominovana je za Najbolju kostimografkinju. Iako ovaj film uvek možemo da gledamo (a uskoro ćemo gledati i njegov dugoiščekivani drugi deo), pronašli smo koji su to filmovi poput The Devil Wears Prada koji su podjednako zabavni.

Filmovi poput The Devil Wears Prada


Working Girl (1988)

Film Working Girl iz 1988. jedan je od onih koji prenosi atmosferu Njujorka (20. veka). On je, istovremeno, i ostvarenje koje je po mnogo čemu slično The Devil Wears Prada. Pre svega, radnja filma smeštena je u uspešnu kompaniju – gde je dinamika stroge šefice i naivne zaposlene devojke veoma slična odnosu Mirande (Meryl) i Andree (Anne).

Radna kultura koja je veoma specifična za grad takođe je nešto što je poveznica između ova dva ostvarenja. Iako je ovaj film, u momentu kada je izašao, bio samo još jedna u nizu workplace komedija, vreme je pokazalo da je i danas veoma relevantan. Volimo ga – bez obzira na to da li ga poredimo sa The Devil Wears Prada, ili ne.

 

13 Going on 30 (2004)

Film 13 Going on 30 jedan je od najpopularnijih iz perioda ranih dvehiljaditih. Premisa istog je veoma originalna. Jenna Rink (Jennifer Garner), trinaestogodišnja devojčica koja mašta o tome da odraste, se na jutro svog rođendana budi – u telu tridesetogodišnjakinje.

Nekada nepopularna devojčica, sada je uspešna žena. Zaposlena je u popularnom magazinu Sparkle i ima stan na Petoj aveniji. Duhovita i ohrabrujuća priča o odrastanju, samopouzdanju, nostalgiji, ali i prijateljstvu i ljubavi kreirala je od ovog filma box office hit. Kada su filmovi poput The Devil Wears Prada u pitanju, 13 going on 30 nalazi se pri vrhu te liste. Ovi filmovi dele brojne sličnosti – od kojih je najizraženija ona da ga možemo gledati iznova i iznova.

Confessions of a Shopaholic (2009)

Confessions of a Shopaholic. Pomalo potcenjen film u svetu komedija i dramedija ranih 2000-ih godina, film je nastao po bestseleru spisateljice Sophie Kinselle. Njujork, novinarstvo, moda… Brojne su paralele ovog i filma The Devil Wears Prada. Ipak, svaki je originalan na svoj način.

Film The Devil Wears Prada više je fokusiran na sam posao i dinamiku šefice i njenih zaposlenih. U filmu Confessions of a Shopaholic najveći je fokus na modi – i ljubavi. Oba su kvalitetna i zabavna. Ukoliko još uvek niste, imate našu preporuku da pogledate i ovaj film iz 2009. godine – pravi je užitak za ljubitelje mode.

Učitati još
Zatvori