Netflixova adaptacija knjiga “Saga o Valeriji” – Zašto svi toliko želimo četvrtu sezonu?
Netflixova adaptacija knjiga “Saga o Valeriji” – Zašto svi toliko želimo četvrtu sezonu?

Netflixova adaptacija knjiga “Saga o Valeriji” – Zašto svi toliko želimo četvrtu sezonu?

Nedavno se završila treća sezona španske serije Valeria na Netflixu i malo je reći da su fanovi bili iznenađeni kada je izašla vest da je ova ujedno i poslednja. Da li smo se toliko vezali za uzburkane životne priče ove četiri drugarice ili pak samo želimo drugačiji završetak ove sage?

U poslednje vreme, televizijska industrija je ispunjena brojnim adaptacijama knjiga, a jedna takva je upravo Valerija, Netflixova adaptacija knjiga „Saga o Valeriji“ španske spisateljice Elizabet Benavent. Serija hrabro razmatra pitanja identiteta, očekivanja društva i vlastite strasti, nudeći realističan pogled na izazove s kojima se mnogi mogu poistovetiti. Osim toga, humoristički elementi serije dodaju lakoću i zabavu, uravnotežujući emotivnu dubinu priče. Takođe, pored fantastičnog scenarija, ono što je mnoge kritičare oduševilo jeste vizuelni identitet serije. Estetski prikazi Madrida pružaju dodatno zadovoljstvo gledanja, a način na koji su urađeni rezovi doprineli su veoma lakom zaljubljivanju u „art direkciju“.

Na Valerijinom mestu

Ovaj savremeni španski “sex i grad” je drama koja se fokusira na životnu priču Valerije, mlade i talentovane spisateljice, čiji je život ispunjen raznim problemima sa kojima se suočavaju žene. Ona piše o ljubavi, ali se u njoj ne snalazi najbolje. Koliko god volela muža, Valerija shvata da je napravila grešku jer se udala mnogo mlada. Ubrzo upoznaje Viktora koji joj pruža one osećaje koja je mislila da nikad više neće doživeti, a zatim sve to pretače u knjigu, koja joj nakon objavljivanja pruža uvid u njen život, nakon čega odlučuje da unese razne promene u isti.

Tri najbolje drugarice

Valerijine saputnice su tri najbolje drugarice, Lola, Nerea i Karmen koje se suočavaju sa sopstvenim izazovima. Jedan od ključnih faktora koji čini seriju posebnom jeste autentičnost kojom prikazuje izazove s kojima se suočavaju žene u savremenom društvu. Valerija je u isto vreme i ranjiva i puna samopouzdanja. Glumica Diana Gomez sa lakoćom prikazuje obe tačke spektra i njena sposobnost prenošenja emocija pomaže publici da se dublje poveže s likom Valerije.

Valerija crno belom

Nakon što su se završile prve dve sezone, ovo ostvarenje je zasluženo steklo popularnost širom sveta. Kako je Netflixu inspiracija bila Benaventova kolekcija, tako je ova serija bila inspiracija fanovima širom sveta da se uvere u onu staru dobru „knjiga je 1000 puta bolja od filma“ i tako saznaju kako će se ova saga završiti. U dahu smo odgledali treću sezonu, sa željom da vidimo to kako su likovi napokon uzeli život u svoje ruke i suočili se sa sopstvenim problemima. Ovaj nastavak nam je doneo brojna pitanja, kao što su šta je zapravo ljubav i u kojoj vrsti ljubavi se osećamo dobro. Da li u onoj uzbudljivoj, nepredvidivoj  ili pak onoj mirnoj koja nam donosi spokoj? Razvoj likova i njihovih odnosa ostaje središnji deo serije, a scenario uspeva da održi ravnotežu između drame, romantike i humora.

 

Prava Valerija

Međutim ono što je izazvalo buru komentara i pitanja na društvenim mrežama jeste zašto je ovo poslednja sezona i zašto ne prati radnju knjiga. Takođe, još jedan razočaravajući trenutak odnosi se na introspekciju likova – čini se da nisu dobili svoj pravi „happily ever after“, a da je postojala ta mogućnost samo da se više pažnje posvetilo svakom ponaosob. A ono što nas je najviše iznenadilo jeste Valerijin izbor u njenom emotivnom životu. Koliko god Gomezova dočarava lik Valerije, čini se da nije ostavljeno dovoljno prostora da dobijemo zaokruženu priču ljubavnog života ovog protagoniste onako kako nam je to predstavila Elizabet Benavent.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori