„Ženski likovi ispred i iza kamere“ je festival filma posvećen ženama – donosimo detalje
„Ženski likovi ispred i iza kamere“ je festival filma posvećen ženama – donosimo detalje

„Ženski likovi ispred i iza kamere“ je festival filma posvećen ženama – donosimo detalje

Žene u igraju ključnu ulogu u oblikovanju filmske industrije. Iako su često suočene sa brojnim izazovima, njihov doprinos je neosporan i sve više prepoznat. Glumice dugo predstavljaju lice filmske industrije, donoseći kompleksne likove na velike ekrane i osvajajući srca publike. Od legendarnih imena poput Marlene Dietrich i Ingrid Bergman, do savremenih zvezda kao što su Meryl Streep i Viola Davis, žene prikazuju snagu, ranjivost, hrabrost i složenost ljudskog duha. Njihova sposobnost da prenesu emocije i ispričaju priče je neprocenjiva.

Međutim, uloga žena iza kamere je podjednako važna, iako često manje vidljiva. Režiserke, scenaristkinje, producentkinje i montažerke doprinose filmskom stvaralaštvu na načine koji su često zanemareni. Pionirke kao što su Leni Riefenstahl i Agnès Varda otvorile su put budućim generacijama žena u filmu. Današnje autorke poput Kathryn Bigelow i Grete Gerwig pokazuju koliko je bitno imati različite perspektive u pričanju priča. Osim kreativnog doprinosa, žene iza kamere često se suočavaju s rodnim nejednakostima, uključujući niže plate i manjak prilika u poređenju sa muškim kolegama. Sada se okrećemo jednoj lokalnoj novosti – festivalu filma Ženski likovi ispred i iza kamere.

Ženski likovi ispred i iza kamere – festival filma posvećen ženama


Ženski likovi ispred i iza kamere predstavlja filmski festival kroz koji će širiti svest o nametnutim narativnim stereotipima ženskih likova. Festival je namenjen svima koji prvenstveno žele da se obrazuju, a zatim i uživaju u domaćim i stranim filmskim ostvarenjima. Zanimljiva je jedna istaknuta činjenica na Instagram profilu ovog festivala. Naime, naglašava se da je ova manifestacija namenjena prvenstveno autorima koji žele da pišu o ženama. To je veoma jasna konstatacija ukoliko shvatimo da je cilj razoružati ženu uloge nečije supruge, majke i ljubavnice i predstaviti je kao celovitu osobu. Festival traje od 17. do 18. juna a mesto je Jugoslovenska Kinoteka. Nakon festivala očekuju vas i filmske radionice 21. i 22. juna.

Festival će se sastojati iz tri dela:

  1. Ženski likovi ispred kamere
  2. Ženski likovi iza kamere
  3. Filmske projekcije
ženski likovi ispred i iza kamere filmski festival
IMDB

Festival filma i radionice

Radionice biće inkorporirane kao sastavni deo festivala i nakon njega. Tri Obrni stereotip radionice predstavljaće drugi deo festivala u sklopu teme Ženski likovi iza kamere. Baviće se oblastima glume, scenarija, pravljenja moodboard-a i vizuelnog identiteta lika. 21. juna u SAE institutu u Beogradu biće održane radionice pisanja scenarija i pravljenja moodboard-a za odsek kamere, scenografije i kostima. Zatim, 22. juna u sali na spratu Jugoslovenske Kinoteke, radionicu koja je u vezi sa glumom održaće glumica Sonja Kolačarić i filmska autorka Mimi Vlaović.

Foto: IMDB; Instagram: @zenskilikovi

Učitati još
Zatvori