Živi i zdravi: Pogledali smo novu domaću komediju sa sjajnom glumačkom ekipom
Živi i zdravi: Pogledali smo novu domaću komediju sa sjajnom glumačkom ekipom

Živi i zdravi: Pogledali smo novu domaću
komediju sa sjajnom glumačkom ekipom

Nova komedija Živi i zdravi premijerno je prikazana u Beogradu. Sa lica mesta Journal donosi prve utiske o ovom filmu sa impresivnom glumačkom postavkom. Od reditelja i scenariste Ivana Marinovića, komedija će se nakon večerašnje premijere u MTS dvorani u redovnoj distribuciji domaćih bioskopa naći od četvrtka, 8. februara.

Svetska premijera filma Živi i zdravi održana je na filmskom festivalu u Talinu 2023. godine, dok je regionalna premijera održana krajem januara u Crnoj Gori. Priliku da pogleda ovaj film imala je i domaća publika, a uoči beogradske premijere razgovarali smo sa Tihanom Lazović koja tumači glavnu žensku ulogu.

Više o filmu

Živi i zdravi je komedija koja prati mladi par (ne)spreman da stane na ludi kamen. Mlada, koju tumači Tihana Lazović, razmišlja da odustane od udaje. Sa druge strane, mladoženja, kog tumači Goran Slavić, pod pritiskom je oca da venčanje sprovede do kraja.

U ostalim ulogama gledali smo Mirjanu Joković, Draganu Dabović, Snježanu Sinovčić Šiškov, Momčila Pićurića, Gorana Bogdana, Dejana Đonovića i druge.

Film Živi i zdravi je regionalna komedija nastala u koprodukciji čak šest država. Partneri su Adriatic Western iz Crne Gore, Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severne Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Izgubljeni u tradiciji

Od prvog kadra, film nas vešto šalje u letnje stanje uma sa pejzažem crnogorskog primorja u prvom planu. Ipak, ne gubimo vreme pokušavajući da shvatimo likove i njihov karakter – oni su to što jesu. Kada je u pitanju brak, to nije uvek zaključak koji želimo da donesemo.

Atomosfera je vesela – svim osim mladoj, koja dva dana pred venčanje vereniku saopštava da isto – ne želi. Ipak, tradicija se mora ispoštovati, a bližnji se ne daju izneveriti. Sledi niz komičnih situacija – od momačke večeri u kojoj mladoženja zbunjeno pokušava da pojmi odluku svoje verenice, sve do obećanja na oltaru koja su izgubila značenje, fizička komedija Tihane, Slavića, Bogdana i drugih je impresivna i vredna svake pohvale.

Ipak, iza svake komične situacije leži tragedija. Tragedija odrastanja u kojoj se gubi svest o sopstvenoj ličnosti, tragedija odluka koje deluju nepovratno, a koje moraju da se sprovedu.

Film Živi i zdravi je i opomena. Opomena o tome šta se dogodi kada dopustimo da očekivanja drugih nadmaše sopstvenu viziju budućnosti, o tome kako teče život nekoga ko sebe i svoja osećanja postavi na drugo, treće, pa i poslednje mesto na listi prioriteta. Lekcija je jasna. Istinski upoznati svog partnera i biti miran i uveren u sebe i to što jesi, obavezan je zadatak pre nego što sa tom, izabranom osobom, ostatak života provedemo – živi i zdravi.

Foto: Sense Production i Adriatic Wester promo / Instagram @zivi_i_zdravi_film

Učitati još
Zatvori