Čuvene replike i legendarni Zoran Radmilović: Obeležava se pola veka od premijernog izvođenja „Radovana III“
Čuvene replike i legendarni Zoran Radmilović: Obeležava se pola veka od premijernog izvođenja „Radovana III“

Čuvene replike i legendarni Zoran Radmilović: Obeležava se pola veka od premijernog izvođenja „Radovana III“

Antologijska tragikomedija Dušana Kovačevića, Radovan III obeležava pet decenija od premijernog izvođenja u Ateljeu 212. Jedna od kultnih predstava ovog pozorišta sa maestralnim Zoranom Radmilovićem u glavnoj ulozi, bolna je komedija o samoizdaji, te priča o čoveku iz Zavičaja i o neprilagođenosti. U režiji Ljubomira Mucija Draškića, a uz bravuru glumačkih bardova koji su činili podelu, ova predstava postala je neizostavni deo ne samo istorije Ateljea 212, već regionalne pozorišne scene. Ovaj jubilej biće obeležen 30. decembra u podne u Ateljeu 212. O predstavi i fenomenu Radovana III govoriće Dušan Kovačević, Milan Caci Mihailović i Vladimir Đuričić (direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine Zoran Radmilović).

Zoran Radmilović Atelje 212

Glumačka podela koja je ušla u istoriju

Premijerno izvođenje predstave odigralo se 30. decembra 1973. godine na Velikoj sceni Ateljea 212. Replike koje su danas postale deo savremene kulture izgovaraće se na pomenutoj sceni tri stotine puta, sve do 9. juna 1985. godine, kada je Radovan III poslednji put odigran u kultnom beogradskom pozorištu.

Te 1973. godine premijernu podelu su činili: Zoran Radmilović (Radovan), Maja Čučković (Rumenka), Vesna Pećanac, Tatjana Beljakova (Georgina), Mira Banjac, Tatjana Beljakova, Ljiljana Dragutinović (Katica), Milutin Butković (Stanislav), Bora Todorović, Milan Mihailović, Zoran Ratković (Jelenče), Taško Načić, Danilo Stojković (Kelner), Danilo Stojković (Vasilije).

Zoran Radmilović Atelje 212
Zoran Radmilović Atelje 212

Replike kao deo popularne kulture

Zoran Radmilović legendarno je interpretirao tekst Dušana Kovačevića, jednog od najplodonosnijih srpskih dramskih pisaca. Priča o Radovanu, ili kako sam pisac sugeriše bolna komedija o samoizdaji, priča je o čoveku koji iz Zavičaja dolazi u veliki grad, a izraz njegovog nezadovoljstva, te odnosi sa drugim dramskim likovima, osvojili su simpatije publike, toliko, da su neke replike ostavile trag u savremenoj kulturi i nastavile da žive mimo scene. U Radovanovom svetu, komarci su k’o rode, ćerka je sin Katica, druga ćerka Georgina iznosi trudnoću dugu pet godina, Džordž je junak serije koja se ne propušta i izvor divljenja, a godišnje članstvo u biblioteci se podrzumeva. On mene da pita šta sam čit’o…

Obeležavanje značajnog jubileja način je da se kroz razgovor sa autorom i učesnicima prisetimo svih pojedinosti kultne predstave i njenog velikog uspeha.

Atelje 212

Foto: Arhiva Ateljea 212

Učitati još
Zatvori