Gift guide: Knjige u skladu sa horoskopskim znakom
Gift guide: Knjige u skladu sa horoskopskim znakom

Gift guide: Knjige u skladu sa
horoskopskim znakom

Još malo vremena je ostalo da pripremite poklone za prijatelje i drage ljude. Knjiga uvek može biti rešenje, međutim, problem nastaje ukoliko ne znate kakvu vrstu literature preferiraju. Možda u tom trenutku nije na odmet kupiti neko delo u skladu sa horoskopskim znakom osobe kojoj je namenjena. Pitate se kako? Nadamo se da će vam ovaj gift guide pomoći.

Vazdušni znaci (Vodolija, Blizanac, Vaga)

Za Vodolije bismo preporučili distopijske romane, poput Ne daj mi nikada da odem (eng. Never Let Me Go), Kazuo Išigura. Iako se na prvi pogled čini da je u pitanju druga vrsta romana, sa svakom novom stranom približavamo se jednom drugačijom i neobičnom društvu. Kada su Blizanci u pitanju, njima bi se verovatno dopalo nešto poput knjige Životinja (eng. Animal), Lise Tadeo. Ukoliko vam je već poznato njeno delo Tri žene, onda znate da vas i ovog puta očekuje uzbudljiva priča o ženama, antiheroinama i njihovom svetu. Konačno, za Vage bismo preporučili knjigu Sjaj (eng. Luster), autorke Rejven Lejani. Visprena, iskrena i duhovita, priča prati mladu junakinju u njenim pokušajima da se prilagodi novom životu u gradu kakav je Njujork, suočavajući se na tom putu sa brojnim preprekama i važnim pitanjima na koje mora da odgovori.

Vatreni znaci (Lav, Strelac, Ovan)

Za Lavove bismo odabrali knjige kao što je Solomonova pesma (eng. Song of Solomon), nagrađivane američke autorke Toni Morison. Njen maštovit stil, oštroumni komentari društvenog poretka, ali pre svega – dirljiv način pripovedanja, jeste ono što Morison svrstava među najupečatljivije autore savremene američke književnosti. Kada su Strelci u pitanju, njima možete pokloniti bilo koju knjigu Sali Runi, možda njeno poslednje delo Bajni svete, gde si ti (eng. Beautiful World, Where Are You). Irska autorka posebno je vična u konstruisanju psiholoških profila, a prepoznatljiva je po specifičnom stilu kojim ne postavlja jasne granice između fizičkog i mentalnog sveta svojih likova. Za kraj, Ovnovi bi sigurno želeli nešto poput knjige Kirka (eng. Circe), Madlin Miler. Inspirisana mitovima antičke Grčke, pripovedana na jedinstven način i poetskim jezikom, ova priča vodi vas na nesvakidašnje fiktivno putovanje.

Zemljani znaci (Jarac, Bik, Devica)

Za Jarčeve ne bi bilo loše da posegnete za knjigama Rejčel Kask – konkretno, trilogija knjiga Obris (eng. Outline), Tranzit (eng. Transit) i Pohvale (eng. Kudos). Njeni su romani specifični pre svega po oštrom, nemilosrdnom jeziku, putovanjima na koje vas vodi, a koji su mnogo više od poseta određenim mestima. Ujedno predstavljaju put ka razumevanju drugih ljudi, a kroz njih i sebe. Bikovima bi se verovatno dopala knjiga poput Devojka, žena, drugo (eng. Girl, Woman, Other), Bernardine Evaristo. Britanska autorka na humorističan način donosi priču o ženskim prijateljstvima, dinamici između majke i kćerke, kao i svih nedaća sa kojima se susreće crna žena u Engleskoj. Devicama bi se verovatno dopala knjiga kao što je Kopenhaška trilogija (eng. The Copenhagen Trilogy), danske autorke Tove Ditlevsen. I ovo je priča koja se dotiče ženskog iskustva, iz njenih različitih pozicija i kroz različite periode života.

Vodeni znaci (Ribe, Rak, Škorpija)

Za Ribe biste mogli da odaberete knjigu poput Sve što znam o ljubavi (eng. Everything I Know About Love), Doli Alderton. To će im pomoći da prebrode karijerne, ljubavne i sve druge egizstencijalne krize na koje potencijalno mogu naići. Rakovima možete kupiti roman poput Dok se kafa ne ohladi (eng. Before the Coffee Gets Cold), japanskog autora Tošikazu Kavaguči. Magijski realizam koji smo navikli da viđamo u delima japanskih autora ovde je u svojoj punoj snazi, a kao i uvek, metafore kojima se služi uvek prenose neku važnu poruku. Konačno, Škorpijama se može dopasti Moja godina odmora i opuštanja (eng. My Year of Rest and Relaxation), Otese Mošfeg. U pitanju je knjiga koja vas može razljutiti, rastužiti ili inspirisati, ali gotovo je izvesno da vas neće ostaviti ravnodušnima.

Foto: Instagram orioncarloto, Delfi.rs, Booka.rs

Učitati još
Zatvori