Art đir: Tri izložbe savremene umetnosti koje možete posetiti ovog vikenda u Beogradu
Art đir: Tri izložbe savremene umetnosti koje možete posetiti ovog vikenda u Beogradu

Art đir: Tri izložbe savremene umetnosti koje možete posetiti ovog vikenda u Beogradu

Ovog hladnog vikenda predlažemo da se ugrejete u nekom od galerijskih prostora u Beogradu. Ovo su naši predlozi za tri izložbe savremene umetnosti, koje su nedavno otvorene.

Vladimir Miljković, The FOUNTAINHEAD (instagram.com/vladmiljkovic)

Sva blaga, sve lepote, Galerija ŠTAB

U petak, 25. novembra, otvorena je nova izložba u galeriji Štab, u kojoj su predstavljeni radovi Vladimira Miljkovića, nastali u protekle tri godine.

Veljkove radove ćemo lako prepoznati po kompozicijama velikih razmera, koje najčešće nose neku vrstu portreta. Međutim, kako je u pitanju savremena figuracija, nikada se ne radi isključivo o (auto)portretima. Iako je ljudski oblik prisutan, na njemu možemo videti mnogo više od lica i ekspresije na njemu. Ovakve predstave često su zapravo pokušaj da se oslika neko unutrašnje prostranstvo, da li autora ili zamišljenih likova koje on želi da predstavi. Umetnik nam kroz svoj specifičan likovni jezik predstavlja blaga i lepote sopstvenih iskustava i emocija, dočaravajući njihovu jačinu karakterističnom paletom boja. Čestu su to nadrealistične scene, koje ipak uspevaju da rezonoju sa posmatračem koji dozvoli sebi da se u njima pronađe.

Adresa: Bulevar Vudroa Vilsona 12

Radno vreme: Svakog dana od 11.00 do 21.00h

Izložbu možete posetiti do 6. decembra.

Alma Gačanin, Dear Boss (novembargallery.com)

Highlights, Galerija Novembar

Galerija Novembar ove godine imala je bogat program, a sada su pripremili izložbu kojom će se osvrnuti na radove i umetnike koji su obeležili prostor u 2022. Bićete u prilici da pogledate odabrane radove Darje Bajagić, Nine Ivanović, Milije Čpajak, Dunje Đolović, Olivere Parlić, Nebojše Yamasaki Vukelić, Marije Avramović, Marine Milanović i Alme Gačanin.

Čak i da ste neku od pojedinačnih izložbi prethodno posetili, specifična postavka koja okuplja umetnike različitih pravaca pružiće vam sasvim drugačije iskustvo. Različiti stilovi, teme i mediji okupljeni u istom prostoru daju vam mogućnost da radovima utkate nova značenja ili pronađete veze među njima kojih možda na prvi pogled nema.

Adresa: Kursulina 22

Radno vreme: Od utorka do petka, od 12.00 do 20.00h, subotom od 10.00 od 18.00h i nedeljom od 10.00 do 14.00h.

Izložba će trajati do 5. januara 2023.

Lorenzo Castore (instagram.com/lorenzocastore)

Izložba fotografija Lorenza Castorea, Galerija Nikola Radošević

U nedelju, 27. novembar biće otvorena izložba italijanskog fotografa Lorenza Castorea.

Lorencov jezik je specifičan u domenu dokumentarne fotografije. Pre svega, odlikuje ga izražena senzitivnost, koja njegove radove čini prepoznatljivim na prvim pogled. Lorenco sa posebnom osećajnošću pristupa subjektima koje fotografiše, a svoja zapažanja najćešće prenosi kroz suptilne kontraste crno-bele fotografije. On je tu kao posrednik, kao medijum koji će preneti doživljaje i iskustva ljudi pred njegovim objektivom. Oseća se doza snenosti, kao da se nalazimo na ivici snoviđenja. Upravo tim efektom se postiže dojam nežnosti, čak i na scenama koje to nisu.

Adresa: Delijska 3, Uskočka 5

Radno vreme: Od ponedeljka do subote od 12.00 do 19.00h

Izložba se održava u okviru festivala fotografije Vizualizator. Na različitim galerijskim lokacijama širom Beograda, bićete u prilici da do 10. decembra posetite izložbe savremenih fotografa, kako regionalnih, tako i stranih.

Učitati još
Zatvori