Summer book club: Roman „Boginje Holivuda“
Summer book club: Roman „Boginje Holivuda“

Summer book club: Roman
„Boginje Holivuda“

Nakon romana Malibu u plamenu i Sva plava boja sa neba, nova preporuka našeg Summer book cluba vodi čitaoce kroz holivudski epicentar. U pitanju je roman, Boginje Holivuda, koji prikazuje živote Ave Gardner, Grejs Keli, Rite Hejvort i Elizabet Tejlor van svetlosti reflektora. Kakvi momenti su obežili njihovu karijeru, šta se odvijalo iza maske sveopšteg savršenstva i zbog čega se fabrika snova zapravo mogla  nazvati fabrikom košmara – otkriva publicističko remek-delo španske autorke Kristine Morato.

Ko je Kristina Morato?

Novinarka i književnica, Kristina Morato, rođena je u Barseloni 1961. godine. Svetsku slavu donelo joj je publicističko delo Božanstvena Lola. Lola Montes bila je jedna od najintrigantnijih žena devetnaestog veka. Nesvakidašnjom lepotom, zavodljivim flamenko plesom osvojila je brojne muškarce, a među njima i kompozitora Franca Lista i kralja Ludviga I Bavarskog. Potom je usledila i knjiga, Boginje Holivuda – zahvaljujući kojoj su čitaoci širom sveta mogli blisko da upoznaju četiri žene koje su obeležile prvu polovinu XX veka.

Četiri veličanstvene

Roman, Boginje Holivuda, čitaoce pažljivo vodi iza kulisa glamuroznog života. Iako je romansirana biografija postala nadaleko popularna kao književni podžanr, autorka Kristina Morato uz temeljna istraživanja i proverene činjenice realistično oslikava četiri holivudske dive. Prvi deo posvećen je Avi Gardner, ženi koja je igrala po sopstvenim pravilima. Na vrhuncu slave odlazi u špansku prestonicu, volela je brojne muškarce – a njen ljubavni život  uspeva da zaseni filmske uloge. Potom je radnja usmerena na Ritu Hejvort ili zanosnu Gildu. Uz vatrenoriđe pramenove ostala je upamćena kao prototip fatalne žene. Međutim, iza sveopšteg seksepila krila se povređena i odbačena žena. Slikovito i veoma živopisno Kristina Morato prenosi i priču Grejs Keli. Dodirnula je filmski Olimp, smatrana je idealnom lepote, a naposletku postaje princeza, Grejs od Monaka. No, ubrzo se ispostavlja da život princeze nije nimalo lagodan kako se na prvi pogled činilo. Za sam kraj dolazi najglamuroznija glumica Holivuda. Elizabet Tejlor – imala je talenat, intenzivno plave oči i slavu o kojoj sve glumice maštaju. Ipak, njen život obeležile su brojne tragedije i bolesti. Četiri žene, četiri života, jedna pozornica i vanvremensko pitanje – da li holivudska lepota od samog početka ukazuje na tragičnu sudbinu…

Zbog čega treba pročitati roman Boginje Holivuda?

Osim što prikazuje brojne epizode iz privatnog života junakinja, ovaj publicistički roman obogaćen je i filmskim momentima. Samim tim, čitaoci mogu saznati raznolike dogodovštine i skandale koji su se neretko dešavali tokom snimanja.

Autorka, Kristina Morato, slavi žensku snagu, otpornost i pobunjenički duh – jer samo uz te osobine svaka žena može postati istinska ikona svog vremena.

Ukoliko poželite knjigu u kojoj ćete uživati od prve do poslednje stranice – neizostavno preporučujemo Boginje Holivuda.

Učitati još
Zatvori